Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita asetetaan karanteeniin. Karanteenin tavoitteena on katkaista tartuntaketjuja. Jos sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, pysyttele kotona, pidättäydy vierailuista ja älä kutsu vieraita luoksesi. Lääkäri ja / tai hoitaja valvoo terveydentilaasi karanteenin ajan.

Eristys, karanteeni vai omaehtoinen karanteeni? 

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden  rajoittamista. Eristys- tai karanteenipäätöksen tekee aina tartuntataudeista vastaava lääkäri. Määräyksellä voit hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa (linkki Kelan sivuille kela.fi/tartuntatauti). 

THL: 

Ajankohtaisin tieto ja ohjeistus koronaviruksesta Turussa: 

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin henkilön, jonka on todettu tai perustellusti epäilty altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä karanteenista (thl.fi) 

Testataanko karanteeniin asetetut henkilöt? 

Jos karanteenissa olevalle henkilölle tulee oireita, hänet ohjataan koronavirustestiin.  

Saako karanteenissa oleva henkilö käydä ulkona tai mennä kauppaan? 

Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.     

Voiko karanteenin aina toteuttaa kotona? 

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 70-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Tämä johtuu siitä, että karanteenissa oleva voi sairastua ja tartuttaa tautia eteenpäin ennen kuin ehtii hakeutua hoitoon. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja perussairaille vakava. 

Jos sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen

Tarkat ohjeet kotiinsa karanteeniin tai eristykseen määrätylle henkilölle:  

Jos karanteenissa ollessasi saat oireita, ota yhteyttä:  

  • Kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin 02 266 2012 palvelee ainoastaan peruskoululaisia ma - pe klo 8 - 11.

  • Lukiolaisia ja ammatillisten oppilaitosten oppilaita korona-asioissa palvelee jatkossa Opiskeluterveydenhuollon keskitetty neuvonta- ja ajanvarauspuhelin 02 266 1570, avoinna ma-to klo 8-15 sekä pe 8-13.

  • Turun koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714 (arkisin 8–15) 
  • Turun alueen yhteispäivystys, p. 02 313 8800 
  • Viikonloppuisin Päivystysapu p. 116 117 
Asiasanat: