Kansallisen kaupunkipuiston videosarja

Tiedätkö mikä on parasta Turussa mm. Michael Monroelle, Jukka Paarmalle, Oona Tikkaojalle, Tamille, Milja Thuresonille, Markku Wileniukselle tai Saanalle ja Ollille?

Seuraa Turun kansallisen kaupunkipuiston videosarjaa niin kuulet, mitä tunnetut turkulaiset ajattelevat Turun kaupunkikulttuurin ja kaupunkiluonnon hienoimmista kohteista. Kuulet kiinnostavia tarinoita ja opit takuulla jotain, mitä et vielä tiennyt hienosta kaupungistamme, ja sitä halkovasta kansallisen kaupunkipuiston alueesta.

Lyhyet videoklipit julkaistaan tiistaisin kaupungin Facebook-sivuilla, YouTube -kanavalla ja turku.fi/kaupunkipuisto -sivustolla.
 

Kuralan kylämäki
Osku Valtonen ja Juhani Koskinen päättävät selvittää, mistä Turun kansallisessa kaupunkipuistossa on kyse. He aloittavat pyöräretkensä Kuralan kylämäestä, missä he jututtavat Kuralan emäntä Katja Pohtolaa.

 

Toukolaakso
Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin entisessä kotitalossa asuva suunnittelijapariskunta Saana ja Olli kertovat vanhan kansakoulurakennuksen korjausurakasta ja paikan kiinnostavasta historiasta.

 

Halistenkoski
Osku ja Juhani vierailevat Halistenkoskella. Lounais-Suomen kalatalousalueen toiminnanjohtaja Olli Ylönen kertoo, miten kalaporras toimii ja mitkä kalat nousevat yläjuoksulle.

 

Koroinen
Osku ja Juhani pyöräilevät ihailemaan maisemia Turun alkulähteille Koroistenniemelle ja tutustuvat merirosvoja ja kaappareita vilisevään hurjaan historiaan.

 

Yliopisto
Osku ja Juhani poikkeavat Yliopiston alueelle. Tulevaisuudentutkija Markku Wilenius korostaa luonnon merkitystä urbaanissa ympäristössä. Tulevaisuudessa luonto tulee yhä vahvemmin kaupunkiympäristöihin antamaan ihmisille virkistystä, inspiraatiota ja terveyttä.

 

Tuomiokirkon ympäristö
Tuomiokirkon ympäristö puistoineen on muodostunut vasta Turun palon jälkeen. Sitä ennen alueella oli normaalia asutusta. Tuomiokirkon alueesta ja sen kolmesta tärkeästä muistomerkistä kertoo emeritusarkkipiispa Jukka Paarma.

 

Kullannuppu
Kullannuppu-hevosesta piti tulla ravihevonen, mutta Nuppu päätti toisin. Nuppu haluaa seikkailla omistajansa Heikki Mikolan kanssa kaupungin keskustassa ja pitää erityisesti puistojen ja Aurajokivarren lyhyestä tuoreesta ruohosta. 

 

Kupittaanpuisto
Juhani Tamminen kertoo Kupittaan alueen vahvuuksista ja tarjoaa välähdyksen omasta urheilun täyttämästä ajastaan Kupittaan kentillä ja kaukalossa.

 

Vartiovuorenmäki
Osku ja Juhani pyörivät Vartiovuorenmäellä ja Turun palosta selvinneiden kohteiden lisäksi heitä kiinnostaa erityisesti tykki, jota käytettiin Turun ilmapuolustukseen talvi- ja jatkosodissa.

 

Puolalanpuisto
Turun seitsemästä kukkulasta erityisesti Puolalanmäki on opiskelijoiden suosiossa. Jo legendaariseksi muodostuneiden pikkulaskiaisen ja vapun vietto vetää osallistujia mäelle ympäri Suomea.

 

Aurajoki
Luonto kaupunkiympäristössä inspiroi ja antaa kaupunginjohtaja Minna Arvelle energiaa. Aurajokirannassa ollaan Turun kansallisen kaupunkipuiston sydämessä.

 

Samppalinnanmäki
Kansallisen kaupunkipuiston alueella kasvaa noin 10 100 puuta. Puuasiantuntija Aki Männistö kertoo, miten Turku pyrkii taklaamaan kaupunkipuustoon kohdistuvia tulevaisuuden uhkakuvia.

 

Urheilupuisto
Pikamatkojen spesialisti Milja Thureson treenaa Urheilupuistossa lähes joka päivä. Mutta mikä matkoista on ”happomatka”? Milja antaa hyviä vinkkejä siihen, mitä kaikkea Urheilupuistossa voi tehdä.

 

Föri ja Piiloleikki
Aurajoen rannoille on piilotettu 30 turkulaisten alakoululaisten tekemää pientä patsasta. Oletko jo löytänyt ne? Förillä on niistä kaksi. Taiteilija Oona Tikkaoja kertoo Piiloleikki-teoksesta ja Förin toisen taideteoksen yllättävästä käänteestä.

 

Funikulaari ja Kakola
Juhani ja Osku nousevat Funikulaarin kyydissä Kakolanmäelle. Entinen vankilan alue on muuttunut äärimmäisen suljetusta paikasta kaikille avoimeksi viihtyisäksi asuinalueeksi palveluineen.

 

Turun linna
Tarinan mukaan Turun linnan sisäpihan muuriin on muurattu elävältä ryöväri, joka oli syönyt yhdeksän syntymättömän lapsen sydämen. Linnan pääopas Hilkka Kauppinen vie meidät linnan historian kiinnostaviin pyörteisiin.

 

Kansanpuisto ja Ruisrock
Osku ja Juhani hyppäävät vesibussiin, joka vie heidät Ruissalon Kansanpuistoon. Paikan päällä Ruisrock-veteraani Michael Monroe muistelee pitkää keikkaputkea ja kaikkein ikimuistoisinta kokemustaan Ruissalossa.

 

Kasvitieteellinen puutarha
Tiesitkö, että lihansyöjäkasveja on käytetty myös lääkekasveina? Ylipuutarhuri Simo Laine esittelee erilaisia kannukasveja ja kertoo, mitä kaikkea Ruissalon kasvitieteellisen puutarha tutkimuskasvihuoneissa ja koekentillä kasvatetaan ja tutkitaan.