Kaupunkipyörät valtaa Turun

Suomen ensimmäisellä CIVITAS-kaupungilla Turulla on puitteet kehittyä todelliseksi kansainväliseksi kestävien liikkumisratkaisujen mallikaupungiksi. Nelivuotinen, EU-rahoitteinen CIVITAS ECCENTRIC -hanke tarjoaa tilaisuuden luoda uudenlaista yliopistojen, yritysten ja muiden toimijoiden yhteistyötä, jolla Turkuun syntyy maailmanluokan älykäs ja päästötön liikkumisjärjestelmä.

Turku aloittaa toukokuun alussa 2018 kaupunkipyöräjärjestelmän kokeilun. Kaupunkipyöräjärjestelmässä on yhteensä 300 polkupyörää ja 34 kiinteää sekä 3 siirrettävää pyöräasemaa. Suunniteltu asemaverkosto ulottuu Kupittaalta keskusta-alueen yli satamaan.

Kaupunginhallitus hyväksyi kolmivuotisen kaupunkipyöräjärjestelmän kokeilun aiemmin kesäkuussa 2017. Kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttaa kilpailutuksen voittanut eurooppalainen Nextbike Polska S.A.

Mikä on kaupunkipyöräjärjestelmä?
Kaupunkipyöräjärjestelmä koostuu yhteiskäyttöisistä polkupyöristä ja pyöräasemista, jotka toimivat pyörien otto- ja jättöpisteinä. Käyttäjä voi ottaa pyörän miltä tahansa asemalta ja jättää sen mihin tahansa asemalle. Käyttökerran aikana on mahdollista lukita pyörä väliaikaisesti aseman ulkopuolelle esimerkiksi kaupassa asioinnin ajaksi.

Tyypillinen hinnoittelutapa käytölle koostuu kausimaksusta tai käyttökertakohtaisesta maksusta, jota käyttäjä maksaa matkan keston ylittäessä ennalta määritellyn ajan. Kaupunkipyörät soveltuvat monenlaiseen matkan tekoon, mutta hinnoittelu ohjaa erityisesti lyhytaikaiseen käyttöön, sillä kaupunkipyörien tarkoitus on helpottaa ja tarjota uusi, nopea vaihtoehto toiminta-alueella liikkumiseen. Pidempiä, useiden tuntien tai päivien pyörien käyttöaikoja sisältäviä palveluja tarjoavat alueen pyöränvuokrausliikkeet.

Miten kaupunkipyöräjärjestelmä toimii?
Palvelu tulee osaksi kaupungin liikkumisen palveluja, Turun seudullisen joukkoliikenteen Fölin yhteyteen. Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttö perustuu käyttäjän tunnistamiseen, jolloin käyttö on turvallista ja väärinkäytöksien riskit minimoitavissa.

Kaupunkipyöräjärjestelmän nimeksi tulee "Föli-fillarit". Alla kaupunkipyöräjärjestelmän juuri valmistunut logo.

foli-fillarit-logo_taysvari_pysty_web.png
    

Palautetta ja kysymyksiä kaupunkipyöristä voi antaa kaupungin palautepalvelun kautta.