Keskustavalaistus

Keskustavalaistukseen kytkeytyviä toimintoja

Lisätiedot: projektipäällikkö Minna Heiniö

Turun valotapahtuman ideawebinaarin tallenne 4.11.2020

Turun kaupunki valmistelee parhaillaan keskustavalaistuksen linjauksia, joilla ohjataan valaistusratkaisuja kaupungin julkisilla alueilla ja julkisivuvalaistuksissa. Linjausten kohteina ovat ainakin tietyt liikenneympäristöt, kävelyreitit, historialliset ympäristöt, maamerkit ja näkymät.

Monet linjausten valaistuskohteista ovat suhteellisen pysyväluonteisia, mutta niissäkään ratkaisujen ei aina tarvitse ole staattisia. Valaistuksen vuodenaikojen mukainen vaihtelu tekee kaupunkitilasta mielenkiintoisen ja nykytekniikalla kausimuutokset on entistä helpompi toteuttaa. Turussa Kirjastosilta ja Teatterisilta ovat onnistuneita esimerkkejä siitä, miten valaistus voi kommunikoida ajankohdan ja ympäristön kanssa.

Kausivalaistuksen ohella kaupungin tavoitteena on luoda nykyistä paremmat edellytykset valotapahtumien järjestämiseen keskustassa. Valotapahtumat ovat yleistyneet Suomessa ja maailmalla. Myös Turku haluaa näyttää kaupunkitilojaan ja kulttuuriaan uudessa valossa ja rakentaa niiden ympärille omanlaisensa näyttävän tapahtuman turkulaisten ja matkailijoiden iloksi.