Keskustavalaistus

Turun kaupunki valmistelee parhaillaan keskustavalaistuksen linjauksia, joilla ohjataan valaistusratkaisuja kaupungin julkisilla alueilla ja julkisivuvalaistuksissa. Linjausten kohteina ovat ainakin tietyt liikenneympäristöt, kävelyreitit, historialliset ympäristöt, maamerkit ja näkymät.

Monet linjausten valaistuskohteista ovat suhteellisen pysyväluonteisia, mutta niissäkään ratkaisujen ei aina tarvitse ole staattisia. Valaistuksen vuodenaikojen mukainen vaihtelu tekee kaupunkitilasta mielenkiintoisen ja nykytekniikalla kausimuutokset on entistä helpompi toteuttaa. Turussa Kirjastosilta ja Teatterisilta ovat onnistuneita esimerkkejä siitä, miten valaistus voi kommunikoida ajankohdan ja ympäristön kanssa.

Valon polku yhdistää valon ja taiteen

Kausivalaistuksen ohella kaupunkiin tuodaan valotaidetta sekä mahdollistetaan valotapahtumien järjestäminen. Valotapahtumat ovat yleistyneet Suomessa ja maailmalla. Myös Turku haluaa näyttää kaupunkitilojaan ja kulttuuriaan uudessa valossa ja rakentaa niiden ympärille omanlaisensa näyttävän tapahtuman turkulaisten ja matkailijoiden iloksi. Ensimmäinen suuri valotapahtuma koetaan talvella 2021, kun Valon polku täyttää keskustan.