Keskustavalaistus

Keskustavalaistukseen kytkeytyviä toimintoja

Lisätiedot: projektipäällikkö Minna Heiniö

Turun kaupunki valmistelee parhaillaan keskustavalaistuksen linjauksia, joilla ohjataan valaistusratkaisuja kaupungin julkisilla alueilla ja julkisivuvalaistuksissa. Linjausten kohteina ovat ainakin tietyt liikenneympäristöt, kävelyreitit, historialliset ympäristöt, maamerkit ja näkymät.

Monet linjausten valaistuskohteista ovat suhteellisen pysyväluonteisia, mutta niissäkään ratkaisujen ei aina tarvitse ole staattisia. Valaistuksen vuodenaikojen mukainen vaihtelu tekee kaupunkitilasta mielenkiintoisen ja nykytekniikalla kausimuutokset on entistä helpompi toteuttaa. Turussa Kirjastosilta ja Teatterisilta ovat onnistuneita esimerkkejä siitä, miten valaistus voi kommunikoida ajankohdan ja ympäristön kanssa.

Valon polku yhdistää valon ja taiteen

Kausivalaistuksen ohella kaupunkiin tuodaan valotaidetta sekä mahdollistetaan valotapahtumien järjestäminen. Valotapahtumat ovat yleistyneet Suomessa ja maailmalla. Myös Turku haluaa näyttää kaupunkitilojaan ja kulttuuriaan uudessa valossa ja on rakentanut niiden ympärille omanlaisensa Valon polku -valotaidekokonaisuuden turkulaisten ja matkailijoiden iloksi.

Ensimmäinen suuri valotapahtuma koettiin Turussa talvella 2021. Valon polku ilahduttaa jälleen tulevana talvena. Kokonaisuus alkaa 3.–6.12.2022 järjestettävästä nelipäiväisestä valotapahtumasta.