Vanhakaupunki

Vanhankaupungin alue on määritelty ulottuvan Tuomaanpuistosta aina Fortuna-kortteliin asti.

Turun Vanhakaupunki kattaa historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen, Tuomaanpuistosta aina Fortuna-kortteliin saakka. Samalla kun kaupungin ydin laajenee, Vanhakaupunki nostetaan arvoiseensa asemaan paitsi vetovoimaisena matkailukohteena myös eurooppalaisuutta huokuvana kohtaamisten keitaana.

Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa palvelu- ja tapahtumatarjontaa siten, että alue on vireä ympäri vuoden. Tämä tehdään tiiviissä yhteistyössä alueen toimijoiden ja kaupungin asukkaiden kanssa.

Vanhan Suurtorin alue on Vanhankaupungin ydin, jossa historia sekä Suomen akateemiset ja kristilliset juuret ovat yhä vahvasti läsnä. Vanhassakaupungissa sijaitsee useita historiallisesti arvokkaita rakennuksia - jylhimpänä maamerkkinä korkeuksiin kurkottava Turun tuomiokirkko. Aluetta kehitetään sen historiaa kunnioittaen ja siitä ammentaen.

Kehittäminen etenee

Historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen rajaus keväällä 2021 julkaistussa kehittämissuunnitelmassa. 

Vanhankaupungin kehittäminen aloitettiin Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueesta. Se ulottuu Vanhan Suurtorin lähiympäristöstä Yliopistonmäelle asti ja rajoittuu lännessä Aurajokeen ja idässä Hämeenkatuun. Alueelle on laadittu kehittämissuunnitelma, joka antaa suuntaviivat kehittämistyölle.

Kehittämissuunnitelma valmistui maaliskuussa 2021. Sitä ovat olleet työstämässä Suomen Yliopistokiinteistöt, Stiftelsen för Åbo Akademi, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun Yliopistosäätiö, Turun Ylioppilaskyläsäätiö ja Åbo Akademi. Työhön osallistuivat Lundén Architecture Company ja Demos Helsinki.

Kaupunginhallitus hyväksyi 22.11.2021 Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeeksi. Samalla se vahvisti hankkeen tavoitteet sekä Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelman pohjalta valikoidut toimenpiteet. Alueen kehittämistä jatketaan vuorovaikutteisesti kaupunkilaisten ja alueen toimijoiden kanssa.