Katso täältä ajankohtaiset koronaan liittyvät suositukset ja rajoitukset Turussa esimerkiksi kaupungin palveluissa ja harrastustoiminnassa. (8.12.2021).

Kaikille yhteiset suositukset

Varsinais-Suomen suositukset löytyvät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilta: Koronavirusepidemia 2021 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Maskisuositukset

Turku jakaa maskeja vähävaraisille: turku.fi/maskijako

 • Kauppatorin Monitori, KOP-kolmio, Aurakatu 8, maskijako arkisin klo 9–18 ja la klo 10–15
 • Skanssin Monitori (Skanssin kauppakeskus, toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä) avoinna ma–to klo 12–18 ja pe 11–17
 • Sosiaalipalvelut, Linnankatu 23, (Eskeli), avoinna arkisin klo 8.15–15.45

Suositukset varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa

Joulujuhlia järjestetään kouluissa ja päiväkodeissa vain sisäisesti, eikä huoltajia kutsuta paikan päälle. Osa tilaisuuksista striimataan. Ulkotilaisuuksia voidaan järjestää.

AVIn 15.11. tekemän päätöksen vaikutukset päivähoidossa ja oppilaitoksissa 16.11.-16.12.2021, muutoksia mm. juhlien ja huoltajien iltojen järjestelyihin.

Varhaiskasvatuksen ja koulujen uudet (21.9.) koronaohjeet testauksessa ja jäljityksessä.

 • Varhaiskasvatus, avoin päiväkoti- ja leikkipuistotoiminta:
  Päiväkodit toimivat normaalisti. Turun päiväkodeissa suositellaan maskien käyttöä lasten huoltajille lapsia tuotaessa ja hakiessa.
  Avoin päiväkoti- ja leikkipuistotoiminta: avoinna normaalisti.
 • Peruskoulun oppilaat: 
  Alakoulut ja yläkoulut toimivat lähiopetuksessa. 
  Maskin käyttöä suositellaan peruskouluissa luokille 3-9. Koulukohtaisesti rehtori voi suositella maskien käyttöä 1.–2.-luokan oppilaille.
  Alakoulujen kerhot, yläkoulujen kerhot, perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta: toiminnassa. 
  Lisätietoja: Wilma.
   
 • Toisen asteen koulutuksen opiskelijoille:
  Ammatillinen koulutus toimii lähiopetuksessa. 
  Lukiokoulutus toimii lähiopetuksessa. 
  Maskin käyttöä suositellaan kaikille toisella asteella.  
  Lisätietoja: Wilma. 
   
 • Työväenopistot: 
  Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kursseista lisää tietoa ja niille ilmoittautuminen Turun suomenkielisen työväenopiston sivuilta opistopalvelut.fi/turku sekä Åbo svenska arbetarinstitutin sivuilta aboarbis.fi.

Julkisten tilojen käyttö

 • Turun kaupunki muistuttaa maskin käytöstä sisä- ja ulkotiloissa. Kaupungin palveluissa työntekijät käyttävät maskia ja samaa edellytetään myös asiakkailta.
   
 • Turun kirjastot:
  Turun kaupunginkirjasto ottaa käyttöön koronapassin yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa. Ajanjaksolla 16.11.–16.12. koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksissa. Kirjastossa asioidessa ei tarvitse koronapassia. Kirjaston kaikki palvelut ovat normaalisti käytettävissä, mutta lukupaikkoja on vähennetty turvavälien ylläpitämiseksi. ​Ryhmävierailuista täytyy sopia erikseen kirjaston kanssa.​ Myös ryhmien (koulu- ja päiväkotiryhmät) lainauskäynnit​ täytyy varata etukäteen. ​Kirjasto suosittelee verkko- ja korttimaksamista.​ Asiakkaille suositellaan kasvomaskin käyttöä. Lisätietoja turku.fi/kirjasto
   
 • Turun filharmoninen orkesteri
  Turun filharmonisen orkesterin syyskausi alkaa 9.-10.9. Tarkemmat tiedot ohjelmistosta löydät täältä.
  Turun konserttitalon lipunmyynti on auki ti-pe klo 12-17.  Kauppatorin Monitori sekä Lippupisteen verkkokauppa ja myyntipistet palvelevat myös lippuasioissa..
  Kaikki konserttitalon tapahtumat järjestetään viranomaisten koronaohjeiden mukaan asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus huomioiden. Turun filharmonisen orkesterin ja Konserttitalon koronaturvallisuusohjeisiin voit tutustua täällä.
   
 • Turun Kaupunginteatteri: 
  Syyskausi alkaa voimassa olevien rajoitusten mukaisesti. Liput myydään riveittäin ja teatterissa käytetään kasvosuojia. Rajoitusten muutokset voivat aiheuttaa muutoksia istumisjärjestelyihin, joten noudatathan henkilökunnan antamia ohjeita. Sairastapauksissa liput voi vaihtaa toiseen näytöspäivään. Jonojen muodostumisen välttämiseksi esitysten alkamisajat on porrastettu, alkamisaika kannattaa tarkistaa pääsylipusta. Lippukassa palvelee näytöskaudella ti-la klo 12-19. Tutustuthan teatterin yleisön ohjeistukseen ennen vierailuasi. 
   
 • Turun kaupungin museot: Voimassa 16.11.–16.12.
  Museokäynneillä ei tarvitse koronapassia Turun museokeskuksen museoissa. Ajanjaksolla 16.11.–16.12. koronapassia edellytetään kaikilta 16-vuotta täyttäneiltä yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksissa kuten esim. WAMin Tiistaikonserteissa ja Turun linnan Club Rococo -tapahtumassa 20.11. Turun linnan ja WAMin vuokrattavissa tiloissa järjestettävissä tilaisuuksissa noudatetaan ravintoloille annettuja rajoituksia. Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.
  Museokävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä ja korttimaksamista. Kävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita.
  Lisätiedot ja museoiden aukioloajat turku.fi/museo.

Tilaisuudet, tapahtumat kokoontumiset

Varsinais-Suomessa on voimassa kokoontumisrajoitukset sisätiloissa (Lounais-Suomen aluehallintoviraston, AVI:n päätös 15.11.2021).

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen (50) henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 16.11.-16.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin.

Tartuntatautilain pykälään 58 perustuva päätös kokoontumisrajoituksista on tehty koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi alueella. Rajoituksella halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky ja tartunnanjäljityksen onnistuminen.

Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää myös, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattamalla tartuntatautilain pykälässä 58 c säädettyjä hygieniavaatimuksia:  

 • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen,  
 • asiakkaat ja osallistujat ohjeistetaan riittävästä turvavälistä, käsien puhdistamisesta ja muista tartuntojen leviämistä ehkäisevistä toimista
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan ja  
 • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään väljästi ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa tällä hetkellä 31.12.2021 saakka.

Tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvät riskit

THL on tehnyt arvioita erilaisten tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä

Taulukossa on pyritty yleisin riskien arvioinnin menetelmin arvioimaan tartuntariskin suuruutta ja vaikutuksia erilaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö.

Arvioitava riskitaso muodostuu tartuntariskin ja leviämispotentiaalin arvion tulosta, jolloin esimerkiksi sama tartuntariskin arvio ei pienessä tilaisuudessa aiheuta yhtä suureksi arvioitua riskipotentiaalia kuin se aiheuttaa osallistujamäärältään isossa tilaisuudessa.

Taulukko ei pyri olemaan kaiken kattava, vaan suuntaa antava. Sen tarkoitus on auttaa viranomaisia tunnistamaan erityisen riskialttiit ja toisaalta vähäriskiset tilanteet ja ympäristöt.

Matkustussuositukset 

Harrastustoiminta

Liikuntapalvelut

(tietoja päivitetään tilanteen mukaan)

Turun kaupungin liikuntapaikat

Turun kaupungin sisäliikuntapaikat ja uimalaitokset: 

 • Seurojen harjoitusvuorot ja liikuntapaikkojen toiminta jatkuu normaaliin tapaan. Koronapassia edellytetään sisätiloissa yli 16-vuotiailta yli 50 hengen tilaisuuksissa. Koronapassin käyttöönotto tulee järjestää mm. urheilutapahtumissa, -otteluissa ja -turnauksissa, jos paikalla on yleisöä. Näissä tilaisuuksissa koronapassin tarkastamisvastuu on tapahtuman järjestäjällä.  

 • Ennakkoilmoittautuminen voimassa Lasten liikunnan ihmemaassa, mutta Ilpoisten ja Kupittaan toimipaikoilla tarkistetaan koronapassi yli 16-vuotiailta.  

 • Uimalaitoksissa ohjattujen tuntien ennakkoilmoittautuminen jatkuu.   

 • Edellytämme maskin käyttöä sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Harrastustiloissa ja niiden pukuhuoneissa sekä pesu-ja saunatiloissa on huolehdittava riittävistä turvaetäisyyksistä. Pyydämme huomioimaan ohjeet turvaväleistä ja käsi- ja yskimishygieniasta. Liikuntapaikoille ei pidä mennä, jos on flunssan oireita tai karanteenissa.

Nuorisopalvelut:

 • Nuorisopalveluiden yli 50 henkilön tapahtumissa ja yleisissä kokouksissa edellytetään koronapassia yli 16-vuotiailta. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kokoontumisrajoitukset eivät koske nuorisotilojen ja nuorten työpajojen tavanomaista toimintaa. Kokoontumisrajoitukset kuitenkin koskevat nuorisotiloissa mahdollisesti järjestettäviä tilaisuuksia ja tapahtumia.

 • Suurin osa Turun kaupungin aluenuorisotiloista on auki syysaukioloaikojen mukaisesti. Nuoria otetaan sisään tilojen normaalin käyttökapasiteetin mukaan turvavälit huomioiden. Katso tarkemmat aukioloajat turku.fi/nuorisotilat

 • Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston lasten- ja perheiden harrastustoiminta, taidepajat, teatteri ja syyslomanohjelma toteutuu normaalisti. Ohjattuun toimintaan ja teatteriesityksiin on ennakkoilmoittautuminen.  
 • Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa Taidepaja- ja harrastustoiminta toteutuu normaalisti, mutta osallistujamäärä on rajattu siten, että lähikontaktia voidaan välttää.  Ohjattuun toimintaan on ennakkoilmoittautuminen.  Kafé Vimman asiakaspaikat ja oleskelu aulatiloissa on järjestetty väljästi, etäisyydet huomioiden.
  Tilavarauksissa henkilömääriä on rajattu turvallisen kokoontumisen mahdollistamiseksi. Lounais-Suomen aluehallintoviraston kokoontumisrajoitusten mukaisesti yli 50 hengen tilaisuuksien järjestäminen on luvallista vain edellyttämällä osallistujilta koronapassia. Vimman tiloja vuokrattaessa tilaisuuden järjestäjä vastaa koronapassien tarkistuksesta asianmukaisella sovelluksella. Vimman omassa toiminnassa koronapassia edellytetään konserteissa ja elokuvanäytöksissä. Kaupungin palveluna velvoitamme maskin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta. Lisätiedot: www.turku.fi/vimma

 • Tilavaraukset kunkin tilan kapasiteetin mukaisesti. Turvaetäisyydet pitää pystyä säilyttämään.

 • Kaikissa nuorisopalvelun sisätiloissa on vahva maskisuositus.

Vierailut Turun kaupungin toimipisteissä

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin toimipaikoissa.
 • Ikääntyneiden palvelut: voimassa toistaiseksi
  Vanhusten ja omaisten tapaamiset vanhusten asumispalveluiden tiloissa ovat mahdollisia.  Yhteydenpito läheisiin on mahdollista myös puhelimitse tai videopuheluiden välityksellä.
  Turun vanhuspalveluissa on laadittu ohje vanhuksen ja omaisten tapaamisista asumispalvelujen tiloissa. Vierailusta voi sopia yksikön henkilökunnan kanssa etukäteen.
  Hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen/tapaamisesta pois, ohjeistaa omaista ja antaa suojat. Tapaamisilla käytetään kirurgista suu-nenäsuojaan tai vaihtoehtoisesti kasvot kokonaan peittävää visiiriä koko tapaamisen ajan (pakollinen). Mikäli omainen ja asukas käyvät yksikön ulkopuolelle, ohjataan hyvään käsihygieniaan ja suositellaan kirurgisen suu-nenäsuojan käyttöä yleisillä paikoilla.
  Lue tarkat ohjeet: Vanhuksen ja omaisten tapaamiset asumispalvelujen tiloissa
   
 • Potilaiden omaisten vierailut kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnan sairaalassa: 23.4.2021 alkaen
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut 22.4.2021 ohjeistuksen koskien sairaalassa tapahtuvia vierailuja.  Ohjeet turvalliseen vierailuun sairaalassa
   
 • Neuvolat: voimassa 14.10. – toistaiseksi
  Turku suosittaa maskin käyttöä neuvolassa asioidessa.

Palvelut työnhakijoille ja kuntouttava työtoiminta

Työpiste palvelee työnhakijoita ja ottaa vastaan yksittäisiä asiakkaita Käsityöläiskadulla vain ajanvarauksella.

Kuntouttavaa työtoimintaa jatketaan etänä painottuvana palveluna.

 • Palveluntuottajat raportoivat Työpisteelle tavat toteuttaa palvelu turvallisesti, ja toiminnan turvallista toteutumista seurataan.
 • Ohjeita muutetaan tarvittaessa valtakunnallisten suositusten ja määräysten mukaisesti.
 • Turun kaupungin omana toimintana toteutettava kuntouttava työtoiminta Valmennuspisteessä toteutetaan etäyhteyksillä.

Etätyösuositus

 • Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä ottaa laajan etätyösuosituksen käyttöön Varsinais-Suomessa 23.11.2021 alkaen. Etätyösuositus astuu voimaan nopeasti huonontuneen koronatilanteen vuoksi. Etätyösuositus vähentää työpaikkaliikennettä ja muiden kontaktien määrää. Etätyösuositus ei velvoita työnantajia, vaan se on vahva suositus.

   

Asiasanat: