Katso täältä ajankohtaiset koronaan liittyvät suositukset ja rajoitukset Turussa esimerkiksi kaupungin palveluissa ja harrastustoiminnassa. 8.10.2021

Kaikille yhteiset suositukset

Kaikille yhteiset suositukset

Varsinais-Suomen suositukset löytyvät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sivuilta: Koronavirusepidemia 2020 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Maskisuositukset

 • Turun tartuntamäärien perusteella maskin käyttöä suositellaan edelleen aiempaan tapaan ja tilannetta arvioidaan säännöllisesti. 
 • Fölin liikenteessä ollut kasvomaskipakko päättyy ja muuttuu suositukseksi keskiviikkona 6.10. Föli suosittelee kasvomaskin käyttöä sekä busseissa että pysäkeillä. Suositus koskee 12 vuotta täyttäneitä matkustajia.
 • Kouluissa maskeja suositellaan käytettäväksi syyslomaan saakka 4. luokasta eteenpäin. Syysloman jälkeen maskisuositus jatkuu 6. luokasta alkaen kunnes 2. koronarokotteet on kattavasti annettu ja rokotevaste muodostunut. Koulujen maskisuosituksen päättymisestä tiedotetaan lisää, kun rokotukset etenevät.   
 • Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta ja suositellaan kouluikäisille, erityisesti 12-vuotta täyttäneille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.
 • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkotien eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa. 
 • Erityisen tärkeää on käyttää maskia terveydenhuollon toimipisteissä asioidessa.
 • Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL, 30.9.2021) 

Turku jakaa maskeja vähävaraisille: turku.fi/maskijako

 • Kauppatorin Monitori, KOP-kolmio, Aurakatu 8, maskijako arkisin klo 9–18 ja la klo 10–15
 • Skanssin Monitori (Skanssin kauppakeskus, toisessa kerroksessa itäparkin päädyssä, Intersportin myymälää vastapäätä) avoinna ma–to klo 12–18 ja pe 11–17
 • Sosiaalipalvelut, Linnankatu 23, (Eskeli), avoinna arkisin klo 8.15–15.45

Suositukset varhaiskasvatuksessa ja oppilaitoksissa

Varhaiskasvatuksen ja koulujen uudet (21.9.) koronaohjeet testauksessa ja jäljityksessä.

 • Varhaiskasvatus, avoin päiväkoti- ja leikkipuistotoiminta:
  Päiväkodit toimivat normaalisti. Turun päiväkodeissa suositellaan maskien käyttöä lasten huoltajille lapsia tuotaessa ja hakiessa.
  Avoin päiväkoti- ja leikkipuistotoiminta: avoinna normaalisti.
 • Peruskoulun oppilaat: 
  Alakoulut ja yläkoulut toimivat lähiopetuksessa. 
  Maskin käyttöä suositellaan peruskouluissa luokille 4-9.  
  Alakoulujen kerhot, yläkoulujen kerhot, perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta: toiminnassa. 
  Lisätietoja: Wilma.
   
 • Toisen asteen koulutuksen opiskelijoille:
  Ammatillinen koulutus toimii lähiopetuksessa. 
  Lukiokoulutus toimii lähiopetuksessa. 
  Maskin käyttöä suositellaan kaikille toisella asteella.  
  Lisätietoja: Wilma. 
   
 • Työväenopistot: 
  Turun suomenkielisen työväenopiston ja Åbo svenska arbetarinstitutin kursseista lisää tietoa ja niille ilmoittautuminen Turun suomenkielisen työväenopiston sivuilta opistopalvelut.fi/turku sekä Åbo svenska arbetarinstitutin sivuilta aboarbis.fi.

Julkisten tilojen käyttö

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa syntyy pidempiaikaisia kontakteja, esimerkiksi kirjastoissa.
   
 • Turun seudun joukkoliikenne Föli palauttaa maskipakon liikenteeseensä heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi. Jokaisen yli 12-vuotiaan matkustajan tulee tiistaista 10.8. alkaen käyttää kasvomaskia Fölissä matkustaessa, ellei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia. Lue lisää Föli palaa maskipakkoon tiistaina 10.8.2021
   
 • Turun kirjastot:
  Kirjaston kaikki palvelut ovat normaalisti käytettävissä, mutta lukupaikkoja on vähennetty turvavälien ylläpitämiseksi. ​Ryhmävierailuista täytyy sopia erikseen kirjaston kanssa.​ Myös ryhmien (koulu- ja päiväkotiryhmät) lainauskäynnit​ täytyy varata etukäteen. ​Kirjasto suosittelee verkko- ja korttimaksamista.​ Asiakkaille suositellaan kasvomaskin käyttöä.​ Kirjaston tapahtumat toteutetaan kasvotusten​ tai etänä. Kasvotusten tapahtuvien ​tapahtumien osallistujamäärää on rajoitettu,​ jotta turvavälit säilyvät. Lisätietoja turku.fi/kirjasto
   
 • Turun filharmoninen orkesteri
  Turun filharmonisen orkesterin syyskausi alkaa 9.-10.9. Tarkemmat tiedot ohjelmistosta löydät täältä.
  Turun konserttitalon lipunmyynti on auki ti-pe klo 12-17.  Kauppatorin Monitori sekä Lippupisteen verkkokauppa ja myyntipistet palvelevat myös lippuasioissa..
  Kaikki konserttitalon tapahtumat järjestetään viranomaisten koronaohjeiden mukaan asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuus huomioiden. Turun filharmonisen orkesterin ja Konserttitalon koronaturvallisuusohjeisiin voit tutustua täällä.
   
 • Turun Kaupunginteatteri: 
  Syyskausi alkaa voimassa olevien rajoitusten mukaisesti. Liput myydään riveittäin ja teatterissa käytetään kasvosuojia. Rajoitusten muutokset voivat aiheuttaa muutoksia istumisjärjestelyihin, joten noudatathan henkilökunnan antamia ohjeita. Sairastapauksissa liput voi vaihtaa toiseen näytöspäivään. Jonojen muodostumisen välttämiseksi esitysten alkamisajat on porrastettu, alkamisaika kannattaa tarkistaa pääsylipusta. Lippukassa palvelee näytöskaudella ti-la klo 12-19. Tutustuthan teatterin yleisön ohjeistukseen ennen vierailuasi. 
   
 • Turun kaupungin museot: Voimassa toistaiseksi
  Turun museokeskuksen museoissa voi vierailla ilman ennakkovarausta. Museoiden kävijämääriä seurataan ja museoihin pääsyä saatetaan rajoittaa tilanteen mukaan. Museokävijöitä pyydetään huomioimaan koronatilanteeseen liittyvät ohjeet turvaetäisyyksistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Kävijöille suositellaan kasvomaskin käyttöä. Museoihin ei pidä mennä, jos on flunssan oireita. Lisätiedot ja museoiden aukioloajat turku.fi/museo.
   

Tilaisuudet, tapahtumat kokoontumiset

Lounais-Suomessa ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta (Lounais-Suomen aluehallintoviraston, AVI:n päätös 27.8.2021). Samalla yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista poistuu lähikontaktin välttämisvaatimus.

Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää kuitenkin, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattamalla tartuntatautilain pykälässä 58 c säädettyjä hygieniavaatimuksia:  

 • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen,  
 • asiakkaat ja osallistujat ohjeistetaan riittävästä turvavälistä, käsien puhdistamisesta ja muista tartuntojen leviämistä ehkäisevistä toimista
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan ja  
 • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään väljästi ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa tällä hetkellä 31.12.2021 saakka.

Tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvät riskit

THL on tehnyt arvioita erilaisten tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä

Taulukossa on pyritty yleisin riskien arvioinnin menetelmin arvioimaan tartuntariskin suuruutta ja vaikutuksia erilaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö.

Arvioitava riskitaso muodostuu tartuntariskin ja leviämispotentiaalin arvion tulosta, jolloin esimerkiksi sama tartuntariskin arvio ei pienessä tilaisuudessa aiheuta yhtä suureksi arvioitua riskipotentiaalia kuin se aiheuttaa osallistujamäärältään isossa tilaisuudessa.

Taulukko ei pyri olemaan kaiken kattava, vaan suuntaa antava. Sen tarkoitus on auttaa viranomaisia tunnistamaan erityisen riskialttiit ja toisaalta vähäriskiset tilanteet ja ympäristöt.

Matkustussuositukset 

Harrastustoiminta

Liikuntapalvelut

(tietoja päivitetään tilanteen mukaan)

Turun kaupungin liikuntapaikat

 • Turun kaupungin sisäliikuntapaikat ja uimalaitokset: Aikuisten harrastetoiminnassa sallitaan kontaktit ja kilpailutoiminta. Vahva suositus, että aikuiset käyttävät maskia muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana. Uimalaitoksissa ohjattujen tuntien ennakkoilmoittautuminen jatkuu.

Nuorisopalvelut:

 • Suurin osa Turun kaupungin aluenuorisotiloista on auki syysaukioloaikojen mukaisesti. Nuoria otetaan sisään tilojen normaalin käyttökapasiteetin mukaan turvavälit huomioiden. Katso tarkemmat aukioloajat turku.fi/nuorisotilat

 • Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuiston Lasten- ja perheiden harrastustoiminta, taidepajat, teatteri ja syylomanohjelma toteutuu normaalisti. Ohjattuun toimintaan ja teatteriesityksiin on ennakkoilmoittautuminen.  
 • Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa Lasten- ja nuorten harrastustoiminta toteutuu normaalisti; yli 20-vuotiaille suunnatussa toiminnassa osallistujamäärä on rajattu siten, että lähikontaktia voidaan välttää.  Ohjattuun toimintaan on ennakkoilmoittautuminen.  Kafé Vimman asiakaspaikat ja oleskelu aulatiloissa on järjestetty väljästi, etäisyydet huomioiden. Tilavarauksissa henkilömääriä on rajattu turvallisen kokoontumisen mahdollistamiseksi.Lisätiedot: www.turku.fi/vimma

 • Tilavaraukset kunkin tilan kapasiteetin mukaisesti. Turvaetäisyydet pitää pystyä säilyttämään.

 • Kaikissa nuorisopalvelun sisätiloissa on vahva maskisuositus.

Vierailut Turun kaupungin toimipisteissä

 • Turun kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikissa kaupungin toimipaikoissa.
 • Ikääntyneiden palvelut: voimassa toistaiseksi
  Vanhusten ja omaisten tapaamiset vanhusten asumispalveluiden tiloissa ovat mahdollisia.  Yhteydenpito läheisiin on mahdollista myös puhelimitse tai videopuheluiden välityksellä.
  Turun vanhuspalveluissa on laadittu ohje vanhuksen ja omaisten tapaamisista asumispalvelujen tiloissa. Vierailusta voi sopia yksikön henkilökunnan kanssa etukäteen.
  Hoitaja saattaa asukkaan tapaamiseen/tapaamisesta pois, ohjeistaa omaista ja antaa suojat. Tapaamisilla käytetään kirurgista suu-nenäsuojaan tai vaihtoehtoisesti kasvot kokonaan peittävää visiiriä koko tapaamisen ajan (pakollinen). Mikäli omainen ja asukas käyvät yksikön ulkopuolelle, ohjataan hyvään käsihygieniaan ja suositellaan kirurgisen suu-nenäsuojan käyttöä yleisillä paikoilla.
  Lue tarkat ohjeet: Vanhuksen ja omaisten tapaamiset asumispalvelujen tiloissa
   
 • Potilaiden omaisten vierailut kaupunginsairaalassa ja Kaskenlinnan sairaalassa: 23.4.2021 alkaen
  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut 22.4.2021 ohjeistuksen koskien sairaalassa tapahtuvia vierailuja.  Ohjeet turvalliseen vierailuun sairaalassa
   
 • Neuvolat: voimassa 14.10. – toistaiseksi
  Turku suosittaa maskin käyttöä neuvolassa asioidessa.

Palvelut työnhakijoille ja kuntouttava työtoiminta

Työpiste palvelee työnhakijoita ja ottaa vastaan yksittäisiä asiakkaita Käsityöläiskadulla vain ajanvarauksella.

Kuntouttavaa työtoimintaa jatketaan etänä painottuvana palveluna.

 • Palveluntuottajat raportoivat Työpisteelle tavat toteuttaa palvelu turvallisesti, ja toiminnan turvallista toteutumista seurataan.
 • Ohjeita muutetaan tarvittaessa valtakunnallisten suositusten ja määräysten mukaisesti.
 • Turun kaupungin omana toimintana toteutettava kuntouttava työtoiminta Valmennuspisteessä toteutetaan etäyhteyksillä.

Etätyösuositus

Asiasanat: