Toimi näin jos epäilet tartuntaa itselläsi

TURUN KORONANEUVONTAPUHELIN P. 02 266 2714

Neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 8-15. Puhelin on tarkoitettu turkulaisille sekä Turussa asuville/oleskeleville. Palvelu on tarkoitettu myös alle kouluikäisten lasten huoltajille. Puhelimesta saat koronavirukseen liittyvää neuvontaa. Puhelusi tallentuu ja sinulle soitetaan takaisin.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012

Neuvontapuhelin palvelee arkisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-12. Puhelimeen vastaavat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat. Puhelimesta saa neuvoa ja ohjantaa koronaan liittyvissä asioissa ja tarvittaessa lähetteen koronanäytteelle. Palvelu on tarkoitettu peruskoululaisille, lukiolaisille, ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoille. Muissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä oman koulunne terveydenhoitajaan.

KUULO- JA PUHEVAMMAISTEN TEKSTIVIESTIPALVELU

Kuulo- ja puhevammaiset saavat ohjausta ja neuvontaa Turun terveysasemien tekstiviestipalvelusta, p. 045 739 65882

Saitko altistumisilmoituksen koronavilkusta?

Jos Koronavilkku-sovellus antaa altistumisilmoituksen, seuraa sovelluksen ohjeita. Jos sinulla on koronavirukseen viittavia oireita, soita Turun koronaneuvontapuhelimeen tai tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa. Jos oireita ei ole, yhteyttä ei tarvitse ottaa. 

Lue lisää Koronavilkusta

Jos sinulla on hengitystieinfektioon sopivia oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, on tärkeä hakeutua koronavirustestiin. Valitse alla olevista vaihtoehdoista vain toinen, sillä Turun terveysasemien henkilöstö käsittelee molempien kanavien kautta tulevia yhteydenottoja järjestyksessä.

Vaihtoehto 1:

  • Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo.fi-palvelussa ja odota, että sinuun ollaan yhteydessä Omaolo-palvelun kautta.
  • Omaolon kautta voit tehdä oirearvion milloin vain. Sinuun otetaan yhteyttä arkipäivinä klo 8-15.30 Omaolo-palvelun kautta.
  • Omaolo voi tarjota sinulle oireidesi perusteella mahdollisuuden varata ajan koronavirustestiin. Tämä koskee vain turkulaisia.

Alle-16-vuotiaat: 

Omaolo-palvelusta saa toimintaohjeet oirearvion tekemisen jälkeen. Lasten tietoja ei voi lähettää Omaolo-palvelussa ammattilaisen luettavaksi. Jos Omaolo suosittelee alle 16-vuotiaalle testiin tai päivystykseen hakeutumista, soita koronavirusneuvontaan p. 02 266 2714.  Yli 10-vuotiaat, mutta alle 18-vuotiaat saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, mikä heillä on  potilastietojärjestelmässä.

Vaihtoehto 2:

Ota yhteyttä terveysaseman koronavirusneuvontapuhelimeen, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen tai omaan työterveyshuoltoosi. Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen.

  • Turun koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714
  • Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012
  • Turun alueen yhteispäivystys, p. 02 313 8800
  • Viikonloppuisin Päivystysapu p. 116 117

Puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet. Varauduthan siihen, että koronaneuvontapuhelimessamme on ruuhkaa.

Näytteenottopaikat

Psykososiaalisen tuen puhelin palvelee koronaan liittyvässä huolessa ja ahdistuksessa 

Psykososiaalisen tuen puhelin palvelee arkisin ma-pe klo 8.30-11, p. 040 619 4361

Uusi koronavirus (COVID-19)

Oireet?
Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja oireet voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, yskä, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Koululaisten ja opiskelijoiden oireet ovat usein lieviä, mutta siitä huolimatta testaus on aiheellista.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Tartunnan selvittäminen ja hoito?
Koronavirusta vastaan ei ole rokotetta tai viruslääkettä. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi terveydentilasi vaatiman hoidon ja hoitopaikan. Jos epäillään koronavirusta, niin tehdään testi. Koronavirustesti otetaan pumpulipuikolla nenänielusta. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi saatavilla terveyskeskuksessa.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon sopivia oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, on tärkeä hakeutua koronavirustestiin. Ota yhteyttä joko Omaolon oirearvion kautta tai Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714. Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, aluksi selvitetään, mistä olet tartunnan saanut ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.

Eristys, karanteeni vai karanteenia vastaavat olosuhteet, omaehtoinen karanteeni?
E
ristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Eristyksen tai karanteenin määrää aina tartuntataudeista vastaava lääkäri. Lääkärintodistuksen saatuasi voit hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa. Eristyksessä tai karanteenissa ollaan pääasiassa kotona. Omaehtoista karanteenia suositellaan jos saavut Suomeen maasta, joka on liikennevalomallissa punainen tai harmaa, suosittelemme 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia. Koronaan liittyvän karanteenin pituus lyheni 14 päivästä 10 päivään 12.10.

Riskiryhmät? 
Katso linkistä THL:n määrittelemät koronavirusinfektion riskiryhmät. 

Lisätietoa taudista

Taudin ehkäisy

Asiasanat: