Toimi näin jos epäilet tartuntaa itselläsi

TURUN KORONANEUVONTAPUHELIN P. 02 266 2714

Neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 8-15. Puhelin on tarkoitettu turkulaisille sekä Turussa asuville/oleskeleville. Palvelu on tarkoitettu myös alle kouluikäisten lasten huoltajille. Puhelimesta saat koronavirukseen liittyvää neuvontaa. Puhelusi tallentuu ja sinulle soitetaan takaisin.

Kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin palvelee ainoastaan peruskoululaisia ma - pe klo 8 - 11. Puhelimeen vastaavat kouluterveydenhoitajat. Puhelimesta saa neuvoa ja ohjausta koronaan liittyvissä asioissa ja tarvittaessa lähetteen koronanäytteelle.

Opiskeluterveydenhuollon keskitetty neuvonta- ja ajanvarauspuhelin p. 02 266 1570

Opiskeluterveydenhuollon puhelin palvelee lukiolaisia ja ammatillisten oppilaitosten oppilaita myös korona-asioissa, avoinna ma-to klo 8-15 sekä pe 8-13.

KUULO- JA PUHEVAMMAISTEN TEKSTIVIESTIPALVELU

Kuulo- ja puhevammaiset saavat ohjausta ja neuvontaa Turun terveysasemien tekstiviestipalvelusta, p. 045 739 65882.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon sopivia oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, on tärkeä hakeutua koronavirustestiin. Koronatesti on maksuton. Valitse alla olevista vaihtoehdoista vain toinen, sillä Turun terveysasemien henkilöstö käsittelee molempien kanavien kautta tulevia yhteydenottoja järjestyksessä.

Vaihtoehto 1:

Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo.fi-palvelussa, joka antaa sinulle toimintaohjeet oireidesi perusteella. Voit tehdä Omaolon oirearvion milloin vain, kunhan pystyt tunnistautumaan vahvasti esim. pankkitunnuksilla. Turkulaisen tulee Omaolossa valita kunnaksi Turku.

 • Jos koronanäyte on tarpeellinen, Omaolo tarjoaa sinulle mahdollisuuden varata ajan koronavirustestiin Tyksin Drive-iniin. Omaolo ja puhelimitse tehtävä ajanvaraus käyttävät samaa laboratorion ajanvarausjonoa, joten valittavanasi on ensimmäinen vapaa aika.
 • Mikäli haluat, että ammattilainen käy vastauksesi läpi, voit ajanvarauksen sijaan lähettää vastaukset terveydenhuollon ammattilaiselle. Tällöin ammattilainen on tarvittaessa sinuun yhteydessä puhelimitse tai saat kirjallisia ohjeita Omaolo-palvelun kautta. Ammattilainen varaa sinulle myös ajan koronavirustestiin. Ammattilaiset käsittelevät oirearvioita arkipäivisin klo 8-15.

Voit asioida myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Turkulaisen lapsen huoltaja voi täyttää lapsen puolesta koronavirustaudin oirearvion ja varata arkipäivisin Omaolon kautta testiajan lapselleen. Omaolo ilmoittaa palvelussaan, että kenen puolesta asiakas on kullakin hetkellä asioimassa. Yli 10-vuotiaat, mutta alle 18-vuotiaat saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, minkä puolesta asioija on antanut Omaolossa.

Vaihtoehto 2:

Ota yhteyttä terveysaseman koronavirusneuvontapuhelimeen, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen tai omaan työterveyshuoltoosi. Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen.

 • Turun koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714
 • Kouluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012 (palvelee vain peruskoululaisia arkisin klo 8 - 11).
 • Lukiolaisia ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoita palvelee opiskeluterveydenhuollon keskitetty neuvonta- ja ajanvarauspuhelin 02 266 1570, avoinna ma-to klo 8-15 sekä pe 8-13.
 • Turun alueen yhteispäivystys, p. 02 313 8800
 • Viikonloppuisin myös valtakunnallinen päivystysapu p. 116 117

Puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet. Varauduthan siihen, että neuvontapuhelimissa on ruuhkaa.

Näytteenottopaikat

Tarvitset lähetteen ja ajan (saat lähetteen joko Omaolosta tai koronaneuvontapuhelimesta)

Ilman lähetettä ja ajanvarausta

 • Koronantorjuntabussi:
  Halinen, Huudi (os. Gregorius IX:n tie 8)
  ma–pe klo n. 9–11
  Perno, Hövelin (os. Hyrköistentie 26) vastapäätä sijaitseva hiekkakenttä
  ma–pe klo 12–14
  Varissuo, (Tiirikkalankatu) hampurilaisravintolan
  takana, Varissuon jäähallin sisäänkäyntirampin vieressä
  ma–pe klo 12.15–14.15

Koronantorjuntabussi palvelee vain turkulaisia ja Turussa asuvia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai Tyksin testauspisteiden puoleen.

Voimassa olevat testauskriteerit infektio-oireisille

 • Rokottamattomat tai vain yhden rokotteen saaneet yli 12-vuotiaat
 • Sote-työntekijät rokotussuojasta huolimatta
 • Kaiken ikäiset oireiset ja koronvirukselle altistuneet rokotussuojasta huolimatta
 • Alle 12-vuotiaat, jos samassa taloudessa on yli 16-vuoitaita ilman kahta rokotetta
 • Sairastetusta COVID-19-infektiosta on yli 6 kk, eikä yhtään koronarokotetta
 • Vakavaa perustautia sairastavat rokotussuojasta huolimatta
 • Lääketieteellinen harkinta – koskee myös alle 12-vuotiaita ja rokotettuja voimakasoireisia
 • Pitkäaikaisessa hoivassa olevat iäkkään rokotuksista huolimatta
 • Jos potilas/huoltaja toivoo oireiden vuoksi koronatestausta
 • Raskauden viimeisessä kolmanneksessa suositellaan koronatestiä 2 rokotuksesta huolimatta

 

 

Koronavirus (COVID-19)

Oireet?
Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja oireet voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, yskä, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Koululaisten ja opiskelijoiden oireet ovat usein lieviä, mutta siitä huolimatta testaus on aiheellista.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Tartunnan selvittäminen ja hoito?
Terveydenhuollon ammattilainen arvioi terveydentilasi vaatiman hoidon ja hoitopaikan. Koronavirustesti otetaan pumpulipuikolla nenänielusta. Koronavirusrokotuksesta löydät lisätietoa täältä.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon sopivia oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, on tärkeä hakeutua koronavirustestiin. Ota yhteyttä joko Omaolon oirearvion kautta tai soita Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714. Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, aluksi selvitetään, mistä olet tartunnan saanut ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.

Kaksi rokotusannosta saaneita ei jatkossa välttämättä testata lievissä hengitystieoireissa

Eristys, karanteeni vai karanteenia vastaavat olosuhteet?
E
ristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Eristyksen tai karanteenin määrää aina tartuntataudeista vastaava lääkäri. Eristysaika on vähintään 10 vrk (21.1.2021 alk.). THL on muuttanut (2.8.) suositustaan koronakaranteenin kestosta. Tartuntatautilääkärin asettaman karanteenin kestoksi suositellaan nykyisen 14 vuorokauden sijaan 10:tä vuorokautta. Karanteenin voi purkaa, jos altistuneesta aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Negatiivisen testituloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta.
Lääkärintodistuksen saatuasi voit hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa. Eristyksessä tai karanteenissa ollaan pääasiassa kotona.

Riskiryhmät? 
Katso linkistä THL:n määrittelemät koronavirusinfektion riskiryhmät. 

Lisätietoa taudista

Taudin ehkäisy

Asiasanat: