Toimi näin jos epäilet tartuntaa itselläsi

TURUN KORONANEUVONTAPUHELIN P. 02 266 2714

Neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 8-15. Puhelin on tarkoitettu turkulaisille sekä Turussa asuville/oleskeleville. Palvelu on tarkoitettu myös alle kouluikäisten lasten huoltajille. Puhelimesta saat koronavirukseen liittyvää neuvontaa. Puhelusi tallentuu ja sinulle soitetaan takaisin.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012

Neuvontapuhelin palvelee arkisin maanantaista torstaihin klo 8-15 ja perjantaisin klo 8-12. Puhelimeen vastaavat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat. Puhelimesta saa neuvoa ja ohjausta koronaan liittyvissä asioissa ja tarvittaessa lähetteen koronanäytteelle. Palvelu on tarkoitettu peruskoululaisille, lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.
Huom. 1.3. alkaen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin palvelee ainoastaan peruskoululaisia ma - pe klo 8 - 11. Lukiolaisia ja ammatillisten oppilaitosten oppilaita korona-asioissa palvelee jatkossa Opiskeluterveydenhuollon keskitetty neuvonta- ja ajanvarauspuhelin 02 266 1570, avoinna ma-to klo 8-15 sekä pe 8-13.

KUULO- JA PUHEVAMMAISTEN TEKSTIVIESTIPALVELU

Kuulo- ja puhevammaiset saavat ohjausta ja neuvontaa Turun terveysasemien tekstiviestipalvelusta, p. 045 739 65882

Saitko altistumisilmoituksen koronavilkusta?

Jos Koronavilkku-sovellus antaa altistumisilmoituksen, seuraa sovelluksen ohjeita. Jos sinulla on koronavirukseen viittavia oireita, soita Turun koronaneuvontapuhelimeen tai tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa. Jos oireita ei ole, yhteyttä ei tarvitse ottaa. 

Lue lisää Koronavilkusta

Jos sinulla on hengitystieinfektioon sopivia oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, on tärkeä hakeutua koronavirustestiin. Koronatesti on maksuton. Valitse alla olevista vaihtoehdoista vain toinen, sillä Turun terveysasemien henkilöstö käsittelee molempien kanavien kautta tulevia yhteydenottoja järjestyksessä.

Vaihtoehto 1:

 • Tee koronavirustaudin oirearvio Omaolo.fi-palvelussa, joka antaa sinulle toimintaohjeet oireidesi perusteella. Voit tehdä Omaolon oirearvion milloin vain, kunhan pystyt tunnistautumaan vahvasti esim. pankkitunnuksilla. Jos koronanäyte on tarpeellinen, Omaolo tarjoaa sinulle mahdollisuuden varata ajan koronavirustestiin Tyksin Drive-iniin. Omaolo ja puhelimitse tehtävä ajanvaraus käyttävät samaa laboratorion ajanvarausjonoa, joten valittavanasi on ensimmäinen vapaa aika.
 • Tarvittaessa saat omaolon kautta yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen lähettämällä oirearvion eteenpäin – silloin et voi varata aikaa koronavirustestiin. Sinuun otetaan yhteyttä arkipäivinä klo 8 - 15.30 Omaolo-palvelun kautta. Turkulaisen tulee Omaolossa valita kunnaksi Turku.

Voit asioida myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta. Turkulaisen lapsen huoltaja voi täyttää lapsen puolesta koronavirustaudin oirearvion ja varata arkipäivisin Omaolon kautta testiajan lapselleen. Omaolo ilmoittaa palvelussaan, että kenen puolesta asiakas on kullakin hetkellä asioimassa. Yli 10-vuotiaat, mutta alle 18-vuotiaat saavat tiedon koronatestin tuloksista siihen puhelinnumeroon, minkä puolesta asioija on antanut Omaolossa.

Vaihtoehto 2:

Ota yhteyttä terveysaseman koronavirusneuvontapuhelimeen, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelimeen tai omaan työterveyshuoltoosi. Viikonloppuisin ota yhteyttä Turun alueen yhteispäivystykseen.

 • Turun koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714
 • Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2012
 • Turun alueen yhteispäivystys, p. 02 313 8800
 • Viikonloppuisin Päivystysapu p. 116 117

Puhelimessa terveydenhuollon henkilökunta haastattelee sinut sekä arvioi tilanteesi ja antaa toimintaohjeet. Varauduthan siihen, että koronaneuvontapuhelimessamme on ruuhkaa.

Näytteenottopaikat

 • Tykslabin toimipisteet (vsshp.fi)
 • Varissuon terveysasema (avoinna ma-pe klo 9–11 ja 12–14) 
  Huom! Varissuon testipiste palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.
 • Koronantorjuntabussin aikataulu arkisin:
  Turun satama (ma-pe klo 7-9)
  HUOM! Sataman testauspiste vain Ruotsista laivoilla saapuvia matkustajia varten.
  Halinen, Huudi (os. Gregorius IX:n tie 8, ma–pe klo n. 9.30–11)
  Perno, Hövelin (os. Hyrköistentie 26, ma–pe klo 12–14)
  Huom! Koronantorjuntabussi on Turun kaupungin testauspiste ja palvelee vain turkulaisia. Lähikuntalaisten tulee kääntyä oman kuntansa tai TYKSin testauspisteiden puoleen.

Psykososiaalisen tuen puhelin palvelee koronaan liittyvässä huolessa ja ahdistuksessa 

Psykososiaalisen tuen puhelin palvelee arkisin ma-pe klo 8.30-11, p. 040 619 4361

Uusi koronavirus (COVID-19)

Oireet?
Koronavirusinfektion oireet vaihtelevat ja oireet voivat olla hyvinkin lieviä. Oireet voivat esiintyä myös erilaisilla yhdistelmillä tai yksinään. Oireita ovat esimerkiksi: nuha ja/tai tukkoisuus, kurkkukipu, kohonnut ruumiinlämpö tai kuume, lihassärky/päänsärky, yskä, poikkeava väsymys, ripuli, pahoinvointi, hengenahdistus, haju-/makuaistin menetys. 

Koululaisten ja opiskelijoiden oireet ovat usein lieviä, mutta siitä huolimatta testaus on aiheellista.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Tartunnan selvittäminen ja hoito?
Terveydenhuollon ammattilainen arvioi terveydentilasi vaatiman hoidon ja hoitopaikan. Jos epäillään koronavirusta, niin tehdään testi. Koronavirustesti otetaan pumpulipuikolla nenänielusta. Vasta-ainetestejä ei ole toistaiseksi saatavilla terveyskeskuksessa. Koronavirusrokotusketa löydät lisää tietoa täältä.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon sopivia oireita tai epäilet koronavirustartuntaa, on tärkeä hakeutua koronavirustestiin. Ota yhteyttä joko Omaolon oirearvion kautta tai Turun koronaneuvontapuhelimeen, p. 02 266 2714. Jos sinulla todetaan koronavirusinfektio, aluksi selvitetään, mistä olet tartunnan saanut ja ketkä ovat mahdollisesti saaneet sinulta tartunnan. Tätä jäljitystyötä tehdään epidemian rajaamiseksi.

Eristys, karanteeni vai karanteenia vastaavat olosuhteet, omaehtoinen karanteeni?
E
ristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Eristyksen tai karanteenin määrää aina tartuntataudeista vastaava lääkäri. Eristysaika on vähintään 10 vrk (21.1.2021 alk.). Lääkärintodistuksen saatuasi voit hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa. Eristyksessä tai karanteenissa ollaan pääasiassa kotona. Suomeen ulkomailta palatessasi, omaehtoisen karanteenin pituus on 14 vuorokautta (21.1.2021 alk.).

Riskiryhmät? 
Katso linkistä THL:n määrittelemät koronavirusinfektion riskiryhmät. 

Lisätietoa taudista

Taudin ehkäisy

Asiasanat: