Sivulle päivitetään ajankohtaisin tieto Turun kaupungin koronarokotuksista. (Päivitetty 2.1.2023)

Varaa rokotusaika

Yksi varattu aika riittää vain yhden henkilön rokottamiseen.

Tai

Koronarokotuspuhelimesta p. 02 266 0159 (ma-to klo 8–14, pe 8–13)

Ajan peruminen

Jos aika ei sovi, se pitää perua viimeistään 24 tuntia ennen rokotusaikaa. Voit tehdä sen kahdella eri tavalla:

eTerveyspalveluiden kautta. Ajan peruminen löytyy ajanvarauksen alta.

Tai

Koronarokotuspuhelimesta p. 02 266 0159 (ma-to klo 8–14, pe 8–13)

Ajan perumisen jälkeen voit itse varata uuden koronarokotusajan sähköisesti eTerveyspalvelujen tai koronarokotuspuhelimen kautta.

Lisätietoja:

  • Turun koronaneuvontapuhelin p. 02 266 2714 (ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13)
  • Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia.
  • Usein kysyttyä koronasta

Ajankohtaista Turussa

  • Yli 12-vuotiaiden koronarokotukset ovat siirtyneet 2. tammikuuta 2023 alkaen Turun terveysasemille. Satakunnantien rokotusvastaanotto on sulkeutunut.
    Koronrokotuksiin voi varata ajan omalle terveysasemalle 2.1.2023 alkaen eTerveyspalveluiden kautta kohdasta ”Koronarokotukset” tai soittamalla numeroon 02 266 0159 arkisin klo 8.00–14.00.

  • Terveysasemille avataan alkuvuoteen myös influenssarokotusaikoja, joita voi varata eTerveyspalveluiden kautta tai soittamalla numeroon 02 266 0159 arkisin klo 8.00–14.00.
    Kaikilta koronarokotusajan varanneilta varmistetaan vastaanottotilanteessa oikeutus maksuttomaan influenssarokotukseen ja vastaavasti influenssarokotuksen yhteydessä täydennetään mahdolliset puuttuvat koronarokotukset. Asiakkaan ei siis tarvitse varata kahta eri aikaa saadakseen molemmat rokotukset.

  • 5–11-vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille järjestetään ensi keväänä rokotustapahtumia tammi-, maalis-, huhti- ja toukokuussa. Niistä tiedotetaan tarkemmin osoitteessa turku.fi/lasten-koronarokotukset

  • Turussa tehosterokotuksissa on käytössä varianttiräätälöidyt Comirnaty Original/Omicron BA.1 ja BA.4–5-rokotteet. Osa aiemmin käytössä olleista valmisteista on edelleen käytössä, kysy lisätietoja rokotustilanteessa.

  • Syystalven 2022 tehosteannosta suositellaan 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. THL suosittelee näille ryhmille tehosteannosta riippumatta siitä, kuinka monta rokotetta henkilö on saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Tehosterokote voidaan antaa kun edellisestä rokotuksesta tai sairastetusta taudista on kulunut 3 kuukautta. Lue lisää: Syystalven 2022 tehosteannos

  • THL suosittaa vähintään kolmea rokoteannosta kaikille täysi-ikäisille sekä riskiryhmiin kuuluville 12-17-vuotiaille. Neljättä rokoteannosta suositellaan perusterveille 60-64-vuotiaille.  Tarkat tiedot: kolmas rokoteannos ja neljäs rokoteannos

  • Jos sinulla on erityistarpeita rokotuksen tai ajanvarauksen osalta (esim. kehitysvamma tai liikuntarajoite), ole yhteydessä Turun koronaneuvontapuhelimeen p. 02 266 2714, avoinna ma-to klo 8–15 ja pe klo 8–13. Terveysasemien tekstiviestipalvelu on käytössä terveydentilansa vuoksi erityisryhmään kuuluville

  • Influenssarokotusten alkaessa kaikille yli 65 vuotta täyttäneille, lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville yli 18-vuotiaille ja voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille tarjotaan koronan tehosterokotetta influessarokotuksen yhteydessä. Erillistä ajanvarausta ei tarvitse, jos aika on varattu influenssarokotteelle. 

  • 4. rokotusannosten osalta Turussa noudatetaan THL:n suosituksia, eikä terve työikäinen 18-59-vuotias pääsääntöisesti tarvitse 4. rokotusannosta. Tarvittaessa hoitava lääkäri voi ohjeistaa asiassa yksilöllisesti. Lue lisää: THL:n kansallisilla koronarokotussuosituksilla on vankka perusta

  • THL on päivittänyt alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia. Rokotetta ei enää suositella kaikille lapsille. Uuden suosituksen mukaan 5–11-vuotiaat, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä rokotusten perussarjasta yksilölliseen harkintaan perustuen. Lue lisää: Alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotussuositukset päivitetty

 
Mitä pitää huomioida rokotusvastaanotolle saapuessa?

  • Noudata hyvää käsihygieniaa
  • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä 
  • Ota mukaan Kela-kortti 
  • Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan 
  • Rokotuksen jälkeen suosittelemme odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan

Yleisimmät rokotteen haitat

  • Kaikilla rokotteilla, kuten muillakin lääkkeillä, voi olla haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä.
  • Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset.
  • Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla, naprokseenilla tai parasetamolilla. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.
  • Varotoimena suositellaan raskaan liikunnan välttämistä pari päivää rokotuksen jälkeen.
  • Lue lisää: Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat (THL)

Rokotustilanne Turussa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisee nettisivuillaan Turun alueen rokotuskattavuudet ikäryhmittäin. Tietojen lähteenä on THL:n valtakunnallinen rokotusrekisteri. Rokotetun henkilön ikä ja kotikunta määritetään nykyhetkestä ja rokotuskattavuus arvioidaan viimeisimmän väestötiedon mukaisesti.

Lisätietoa koronarokotuksista: