Tällä sivulla vastataan yleisiin kysymyksiin, jotka koskevat rokotuksia Turussa, tietoja koronarokotteista ja riskiryhmistä tai miten toimia rokottamisen jälkeen. (Päivitetty 17.9.2021)

Rokotukset Turussa

Mitä rokote maksaa?
Rokotukset ovat maksuttomia.

Miten saa rokotusajan rokotuksille Turussa?
Koronarokotuksia saavat kaikki turkulaiset ja Turussa vakituisesti asuvat yli12-vuotiaat.  Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla:

Ohjeet ajanvaraukseen sekä kaikki ajankohtainen tieto koronarokotuksista löytyy Turun kaupungin koronavirusrokotussivulta.

Voinko olla samalla jonossa otanrokotteen.turku.fi sivujen kautta ja hakea aikaa eTerveyspalveluista/työterveydestä?
Voit hakea rokoteaikaa työterveyspalveluiden tai eTerveyspalveluiden kautta, vaikka olisit ilmoittautunut myös otanrokotteen.turku.fi kautta. Jos olet saanut rokotusajan jo työterveytesi kautta tai eTerveyspalveluista, muistathan poistaa itsesi rokotusjonosta otanrokotteen.turku.fi sivujen kautta. Jos sait jo toisen rokotusajanajan, peruthan sen eTerveyspalveluiden kautta tai soittamalla koronarokotuspuhelimeen. Näin rokotusaikoja ei jää käyttämättä. 

Onko oltava kuntalainen siinä kunnassa, jonne varaa rokotusajan itselleen?
Turku rokottaa kuntalaisensa sekä ne ihmiset, jotka ovat valinneet asiointipaikakseen Turun terveyspalvelut. Kunnat saavat rokotteita suhteessa väkilukuunsa. Rokotukseen ovat oikeutettuja kaikki Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt. Lisäksi rokotetaan väliaikaisesti Turussa esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi oleskelevia.

Miten voin perua tekstiviestillä tulleen rokotusajan?

Jos tekstiviestillä saamasi rokotusaika ei sinulle sovi, se pitää perua:

 • eTerveyspalveluiden kautta osoitteessa turku.fi/eterveyspalvelut  viimeistään 24 tuntia ennen tarjottua rokotusaikaa. 
  Kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla.
 • soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen, p. 02 266 0159. Puhelimeen voi soittaa ympäri vuorokauden.
  Jätä numeroon ääniviesti ja ilmoita: nimesi, syntymäaikasi ja rokotusaikasi, jonka haluat perua.
 • Ajan perumisen jälkeen voit itse varata uuden koronarokotusajan osoitteessa turku.fi/koronarokotus tai soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen, p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14.
 • Läheisen/omaisen puolesta rokotusajan voi perua tai siirtää eTerveyspalveluissa tekemällä puolesta asioinnin sopimuksen. Lisätietoa asiasta: turku.fi/eterveyspalvelut
 • Voit halutessasi aikaistaa omaa 2. rokotusaikaasi kuuteen viikkoon 2.9. alkaen. Rokotusajat voi varata sähköisesti eTerveyspalveluissa osoitteessa turku.fi/eterveyspalvelut . Muista perua samalla aiemmin sinulle varattu aika.

Pitääkö rokotusaika aina varata vai voiko laajamittaisten rokotusten alettua saapua paikalle ilman aikaa?
Rokotteisiin tulee aina varata aika. Rokotemäärät ovat eri suuruisia eri viikkoina, joten aika on varattava. Toinen tärkeä syy ovat koronavarotoimet. Ajanvarauksen avulla turvaväleistä voidaan pitää huolta, eikä rokotuspisteellä ole kerralla liikaa ihmisiä. Pop up -koronarokotustapahtumiin ei tarvita rokotusaikaa.

Missä rokotukset annetaan?

Mitä pitää huomioida rokotukselle tultaessa?

 • Tule vain ilman koronaoireita
 • Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa 
 • Käytä kasvomaskia
 • Saavu mahdollisimman täsmällisesti (sisätiloihin pääsee tasan 15 minuuttia ennen rokotusaikaa) 
 • Ota mukaan Kela-kortti 
 • Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan 
 • Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan 

Tietoja koronarokotteista

Onko koronarokote pakollinen?
Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.

Voiko saamansa rokotteen valita ja mitä rokotteita Turussa annetaan?
Koronarokotetta ei voi valita. Siinä seurataan kansallisia suosituksia. Turussa kaikille tarjotaan arjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta.

 • Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Molemmat ovat mRNA-rokotteita. Rokoteainetta ei voi valita. 

Voinko ottaa jonkin toisen rokotteen yhtä aikaa koronarokotteen kanssa?
Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita enää varoaikaa, vaan kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi antaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti.  

Mikä on mRNA-rokote?
BioNTechin ja Pfizerin rokote Comirnaty ja Modernan rokote ovat mRNA-rokotteita.
mRNA-koronarokotteet pohjautuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta lähtien. mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.
Rokotteiden sisältämää mRNA:ta valmistetaan synteettisesti laboratoriossa. Sen tuottamisessa ei tarvita esimerkiksi mitään eläin- tai ihmissoluja. Rokotteessa ei ole COVID-19 -tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2 virusta eikä edes sen osasia.

Kuinka nopeasti rokotteen vaikutus alkaa ja kuinka pitkään suoja kestää?
Elimistön puolustusjärjestelmä aktivoituu heti rokotuksen jälkeen. Koronarokotteita annetaan kaksi annosta. mRNA-rokotteiden suojateho laboratoriovarmistettua koronavirustautia vastaan on ollut kontrolloiduissa tutkimuksissa noin 50 prosenttia kahden viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta ja lähes 90 prosenttia 3-4 viikon kuluttua.  

Toinen annos siis tarvitaan, jotta suojateho on mahdollisimman vahva ja pitkäkestoinen.
Vielä ei tiedetä varmasti, kuinka pitkään rokotteen antama suoja kestää tai kuinka hyvin koronarokotteet estävät viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Tieto tarkentuu tutkimusten edetessä.

Tehoavatko koronarokotteet muuntuneisiin koronaviruksiin?
Nykytiedon valossa nyt käytössä olevat koronavirusrokotteet antavat suojaa myös uusia virusmuotoja vastaan, mutta rokotteiden suojateho voi olla tiettyjä muunnoksia vastaan heikompi.

Onko koronarokote turvallinen? 
Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta. Turvallisuutta seurataan myös rokotteen käyttöönoton jälkeen.
Koronavirusrokotteita kehitetään ennätyksellistä vauhtia ja kehittämistyöhön on panostettu valtavasti resursseja eri puolilla maailmaa. Kun normaalitilanteessa yksi tutkimusvaihe seuraa toistaan, nyt tutkimusvaiheita on tehty rinnakkain ajan säästämiseksi.

Millaisia oireita/haittavaikutuksia koronarokotteesta voi tulla?
Kuten kaikilla lääkkeillä, myös koronarokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

 • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus
 • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
 • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Jos on sairastanut koronan tietämättään ja ottaa rokotteen, syntyykö vasta-aineista riski?
Sairastettu koronainfektio antaa nykykäsityksen mukaan 6 kuukauden mittaisen suojan, joten koronarokotusta suositellaan noin vasta puolen vuoden päästä sairastetusta taudista ellei terveydentila muuta edellytä. Koronarokotteesta ei ole haittaa, jos olet sairastanut koronan tietämättäsi. Jos tiedät että olet sairastanut koronan, kannattaa odottaa, sillä silloin oireet rokotuksen jälkeen ovat lievemmät ja saat parhaan suojan. 

Miten rokottaudun, jos olen jo sairastanut koronan?

Laboratoriotestillä varmistetun koronavirustaudin sairastaneelle voidaan antaa kahden koronarokoteannoksen sijasta vain yksi rokoteannos. Tutkimusten perusteella taudin sairastanut saa yhdestä annoksesta vähintään yhtä hyvän suojan kuin muut saavat kahdesta annoksesta.

Tämänhetkisen tiedon mukaan toinen rokoteannos ei nykyisillä annosväleillä myöskään enää paranna yhden annoksen antamaa suojaa taudin sairastaneille. Jos yhden rokoteannoksen saanut henkilö sairastuu rokotteen saamisen jälkeen koronavirustautiin, ei ole enää tarvetta ottaa toista rokoteannosta. Myöhemmin ratkaistaan, tarvitaanko tehosteannoksia lisää tulevaisuudessa.

Mikäli tarvitset koronapassin, sen saadaksesi sinun tulee ottaa kaksi rokotetta.

Miten paperittomat on huomioitu rokotusohjelmassa?
Paperiton henkilö saa rokotteen siinä vaiheessa kun muutkin samanikäiset ovat rokotevuorossa. Sosiaali- ja terveysministeriö linjaus 10.3.2021: Kuntainfo: covid-19-rokotuksia suositellaan henkilöille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa

Riskiryhmät

Mitkä ovat riskiryhmiä koronarokotejärjestyksestä puhuttaessa?

 • Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Sen vuoksi rokotetta suositellaan ikääntyneille.
 • Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
  Elinsiirto tai kantasolusiirto, Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, Vaikea krooninen munuaissairaus, Vaikea krooninen keuhkosairaus, Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä (aikuiset) Katso tarkemmat määritelmät 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat 18-69-vuotiaat 
 • Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
  Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti), Aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, Vaikea krooninen maksasairaus, Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, Vaikea uniapnea, Psykoosisairaus, Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi vähintään 40) Katso tarkemmat määritelmät 2. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat 18-69-vuotiaat
 • 12-15-vuotiaiden riskiryhmät ovat muuten samat kuin aikuisilla paitsi kohdassa sairaalloinen lihavuus, jolloin se on 35 tai suurempi. 12–15-vuotiailla suositellaan käytettävän lasten painoindeksiä (ISO-BMI), koska se ottaa huomioon lasten kehon mittasuhteet ja niiden muuttumisen kasvun ja iän myötä. ISO-BMI-painoindeksi lasketaan iän, pituuden ja painon avulla ja laskemisen apuna voi käyttää seuraavaa laskuria: Lasten painoindeksin ISO-BMI-laskuri

Miten todistan, että kuulun riskiryhmään?

 • Kerrro ilmoittautumisen yhteydessä, mihin riskiryhmään kuulut. 
 • Kelakortti, jos siinä on merkintä rairaudestasi, esim lääkitystietoja.
 • Lääkärintodistus, printti terveydentilastasi Omakanta-asiointipalvelusta tai muu paperi, joka kertoo riskiryhmään kuulumisesta.
 • Rokotuksen yhteydessä voidaan myös tarkistaa merkintä potilastietojärjestelmästä.
 • Jos kuulut 2. riskiryhmään koska painoindeksisi (BMI) on 40 tai sitä suurempi, voit kirjata ilmoittautumisen yhteydessä painoindeksin syyksi rokotteelle. Perusteeksi paikan päällä riittää painoindeksin laskutoimitus, jonka voit tehdä esim. Sydänliiton sivuilla.
 • 12-15-vuotiaiden riskiryhmät ovat muuten samat kuin aikuisilla paitsi kohdassa sairaalloinen lihavuus, jolloin se on 35 tai suurempi. 12–15-vuotiailla suositellaan käytettävän lasten painoindeksiä (ISO-BMI), koska se ottaa huomioon lasten kehon mittasuhteet ja niiden muuttumisen kasvun ja iän myötä. ISO-BMI-painoindeksi lasketaan iän, pituuden ja painon avulla ja laskemisen apuna voi käyttää seuraavaa laskuria: Lasten painoindeksin ISO-BMI-laskuri

Miten ikäryhmät lasketaan? Milloin minut lasketaan yli 12-vuotiaisiin?
Ikäryhmä, johon kuulut, lasketaan syntymäpäivän ei syntymävuoden mukaan. Esim. sinä päivänä, kun täytät 12, siirryt yli 12-vuotiaiden ryhmään. Ikäryhmä ei määrity syntymävuoden mukaan. Sähköisessä ajanvarauksessa ikätietojen päivityksessä voi mennä vuorokausi.

Voinko ottaa rokotteen, jos olen allerginen?

 • On hyvin harvinaista, että koronarokotetta ei voi ottaa. Jos saa rokotuksesta välittömän vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian, samaa rokotetta tai samoja ainesosia sisältävää toista koronarokotevalmistetta ei enää anneta.
 • mRNA-rokote ei sisällä mitään kasvi- tai eläinperäistä ainesosaa. Siitepölyallergikko tai allergisia oireita tietyistä ruoka-aineista saavat voivat ottaa rokotteen.
 • mRNA-koronarokotteen voi ottaa, vaikka olisi allerginen kananmunalle. mRNA-rokotteet eivät sisällä kananmunan proteiineja lainkaan.
 • Lue lisää mRNA-rokotteista usein kysyttyä (THL)

Voinko ottaa rokotteen, jos olen raskaana?

Raskaana olevien rokottamisesta kertynyt tutkimustieto ja käyttökokemus eivät anna viitteitä turvallisuushuolista. Raskaana oleva voi siis halutessaan ottaa koronarokotteen ja hän saa rokotteen oman ikäryhmänsä mukaisesti. Ennen raskautta aloitetun rokotussarjan 2. annoksen voi myös antaa raskauden aikana. Raskaana oleva saa lisätietoja omasta äitiysneuvolastaan.  

Milloin lapset rokotetaan?

 • Lasten ja nuorten koronarokotusista saat lisätietoa Lasten ja nuorten koronarokotukset -sivulta
 • Lapsille ja nuorille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin. Molemmat ovat mRNA-rokotteita. Rokoteainetta ei voi valita. 

Rokotteen toinen annos

Mistä saan ajan toiselle annokselle?

 • Toisen rokoteajan saa aina ensimmäisen rokotuksen yhteydessä, eikä sitä tarvitse varata erikseen.
 • Jos olet saanut rokotteesi asumispalveluiden tai hoivapalveluiden kautta, saat myös tiedon toisesta annoksesta sitä kautta.
 • Jos joudut vaihtamaan toisen rokotusaikasi (esim. olet sairastunut tai sinulla on työeste), peruuta ensin aika ja varaa sitten uusi aika koronarokotuspuhelimesta

Milloin toinen annos annetaan?
THL:n ohjeen mukaan mRNA-rokotteiden 12 viikon annosväliä voidaan lyhentää paikallisen harkinnan perusteella, mikäli rokotteiden saatavuus alueella on hyvä, eikä annosvälin lyhentäminen viivästytä kenenkään muun ensimmäisen rokoteannoksen saamista. Aiemmin rokotusajan 12 viikon päähän saaneet voivat aikaistaa omaa rokotusaikaansa kuuteen viikkoon 2.9. alkaen (vko 35) . Syksyn aikana tullaan järjestämään pop up –rokotustapahtumia myös 2. rokoteannosta hakeville.

Mistä voin tarkistaa, milloin aikani toiselle rokotukselle on?
Toisen annoksen ajan voit tarkistaa eTerveyspalveluiden sivuilta.

Joudun perumaan aikani toiselle annokselle, mistä varaan uuden ajan?
Ajanperumista lomien tai matkojen takia ei suositella. Jos aika ei sovi, koska olet esim. sairastunut, se pitää perua. Ajan voi perua kahdella eri tavalla:

 1. eTerveyspalveluiden kautta viimeistään 24 tuntia ennen rokotusaikaa.
 2. soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen 02 266 0159 (ma-pe klo 8-14), jonne jätetään ääniviesti ja ilmoitetaan nimi, syntymäaika ja rokotusaika, joka halutaan perua. Puhelimeen voi soittaa ympäri vuorokauden.

Ajan perumisen jälkeen voit itse varata uuden koronarokotusajan soittamalla koronarokotuspuhelimeen. Tekstiviestillä tullutta aikaa ei voi siirtää, vaan se täytyy perua ja sitten varata uusi aika.
Vain ensimmäisen rokotteen voi varata sähköisesti, toisen rokotusajan voit vaihtaa koronarokotuspuhelimen kautta.

Mitä tehdä kun olen saanut ensimmäisen annoksen ulkomailla?

 • Jos henkilö on saanut 1. rokoteannoksen ulkomailla ja rokotevalmiste on Suomessa käytössä, 2. rokoteannos annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinen.  
 • Jos henkilö on saanut yhden annoksen rokotetta, eikä rokotemerkki ole tiedossa, 2. rokotteeksi annetaan Suomessa käytössä oleva, kyseisen henkilön ikäryhmälle tarkoitettu rokotevalmiste 12 viikon päästä ulkomailla saadusta annoksesta.  
 • Jos henkilö on saanut täyden rokotesarjan EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, rokotussarja on valmis, eikä hän tarvitse enää rokotetta Suomessa. Johnson&Johnsonin rokotteesta riittää yksi rokoteannos. Jos henkilö on saanut kaksi annosta Sputnik-rokotetta, rokotussarja on myös valmis. Jos henkilö on saanut täyden rokotussarjan jotakin muuta, ei EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, harkitaan tilannetta tapauskohtaisesti.  

Rokotteen kolmas annos voimakkaasti immuunipuutteisille

Turussa rokotetaan kansallisen ohjeistuksen mukaisesti voimakkaasti immuunipuutteiset 3. kertaa. Rokoteannos tarjotaan osana koronarokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun 2. rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samalla rokotevalmisteella kuin toinen rokoteannos (Comirnaty tai Moderna).

Lue lisää: Immuunipuutteisten 3. koronarokotukset alkavat Turussa

Miten toimia rokottamisen jälkeen

Pitääkö maskia käyttää vielä rokotuksen jälkeen?
Rokotuksesta huolimatta huolehdi edelleen hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Noudata aina voimassa olevia suosituksia muun muassa maskin käytöstä.

Mitä voin tehdä kun olen ottanut rokotteen?
Voit jatkaa normaalia elämää rokotuksen jälkeen. Esimerkiksi saunassa käyntiä tai liikuntaa ei tarvitse vältellä.

Voiko rokotteesta sairastua koronaan?
Et voi saada rokotteesta koronavirustartuntaa. Kuume ja lämpöily voivat johtua rokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Jää siksi kotiin, kunnes olet ollut 24 tuntia kuumeeton ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lämpöily jatkuu yli 3 vuorokautta tai jos sen lisäksi kehittyy muita koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin.

Miten saan käyttööni koronarokotustodistuksen matkaa varten?

 • EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta 22.6. alkaen. EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14.7. alkaen.  Tiedot uusista lisäyksistä voivat siirtyä pienellä viiveellä. 
 • Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 
 • EU:n koronarokotustodistuksen saa toistaiseksi vain Omakannasta. Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta.
 • Myöhemmin heinäkuussa terveydenhuollossa otetaan käyttöön palvelu, joka mahdollistaa EU:n koronatodistusten tulostamisen henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua.

Lisätiedot: Kanta.fi/koronatodistus

Koronarokotusmerkinnän korjauspyyntölomakkeella voit ottaa yhteyttä sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta ja pyytää korjausta, jos koronarokotustietosi on kirjattu virheellisesti Omakantaan. Omakannan koronarokotustietojen korjauspyynnöt voi nyt tehdä eTerveyspalveluissa

Voinko joutua karanteeniin vaikka olen saanut koronarokotuksen?

THL on muuttanut 18.5. ohjeistustaan karanteenikäytännöistä rokotettujen tai koronataudin sairastaneiden osalta. Koronalle altistunutta ei jatkossa määrätä karanteeniin seuraavissa tapauksissa:

 • Henkilö on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut vähintään viikko
 • Henkilö on saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun hänellä on todettu koronatartunta ja rokotuksesta on kulunut vähintään viikko
 • Henkilöllä on lääkärintodistus alle 6 kuukautta aiemmin todetusta koronatartunnasta.

Tartuntatautilääkäri voi päättää arviossaan toisin ja huomioon on otettava tekijät, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Näitä ovat mm. paikallinen virusmuunnostilanne, ikä ja mahdollinen perustauti. Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Millaisia oireita/haittavaikutuksia koronarokotteesta voi tulla?
Kuten kaikilla lääkkeillä, myös koronarokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

 • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus
 • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
 • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Miten toimin, jos epäilen haittavaikutusta?

Jos huomaat rokottamisen jälkeen haittavaikutuksen, joka ei ole yleisten haittavaikutusten listalla, ota yhteyttä koronarokotuspuhelimeen p. 02 266 0159 (ma-pe klo 8-14). Puhelimesta sinut ohjataan ammattilaisen puoleen, joka haastattelun jälkeen ilmoittaa tietosi eteenpäin Fimeaan. Jos haluat itse jättää ilmoituksen haittavaikutuksesta Fimeaan, voit tehdä sen heidän kauttaan, mutta ilmoita siinä yhteydessä, jos olet ilmoittanut/ilmoitat asiasta myös Turun viranomaisille. Tee sama kun ilmoitat tietosi Turun Koronarokotuspukelimeen, näin vältämme tuplailmoitukset Fimeaan.