Tällä sivulla vastataan yleisiin kysymyksiin, jotka koskevat rokotuksia Turussa, tietoja koronarokotteista ja riskiryhmistä tai miten toimia rokottamisen jälkeen. (Päivitetty 5.5.2022)

Rokotukset Turussa

HUOM! Lakko ei vaikuta Satakunnantien rokotusvastaanotolla tai pop up -tapahtumissa annettaviin koronarokotusiin. www.turku.fi/lakko

Mitä rokote maksaa?
Rokotukset ovat maksuttomia.

Miten saa rokotusajan rokotuksille Turussa?
Koronarokotuksia saavat kaikki turkulaiset ja Turussa vakituisesti asuvat yli12-vuotiaat.  Rokotusajan voi varata kolmella eri tavalla:

Ohjeet ajanvaraukseen sekä kaikki ajankohtainen tieto koronarokotuksista löytyy Turun kaupungin koronavirusrokotussivulta.

Onko oltava kuntalainen siinä kunnassa, jonne varaa rokotusajan itselleen?
Turku rokottaa kuntalaisensa sekä ne ihmiset, jotka ovat valinneet asiointipaikakseen Turun terveyspalvelut. Rokotukseen ovat oikeutettuja kaikki Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt. Lisäksi rokotetaan väliaikaisesti Turussa esimerkiksi työn tai opiskelun vuoksi oleskelevia.

Miten voin perua tekstiviestillä tulleen rokotusajan?

Jos tekstiviestillä saamasi rokotusaika ei sinulle sovi, se pitää perua:

 • eTerveyspalveluiden kautta osoitteessa turku.fi/eterveyspalvelut  viimeistään 24 tuntia ennen tarjottua rokotusaikaa. 
  Kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista verkkopankkitunnuksilla.
 • soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen, p. 02 266 0159. Puhelimeen voi soittaa ympäri vuorokauden.
  Jätä numeroon ääniviesti ja ilmoita: nimesi, syntymäaikasi ja rokotusaikasi, jonka haluat perua.
 • Ajan perumisen jälkeen voit itse varata uuden koronarokotusajan osoitteessa turku.fi/koronarokotus tai soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen, p. 02 266 0159, ma-pe klo 8–14.
 • Läheisen/omaisen puolesta rokotusajan voi perua tai siirtää eTerveyspalveluissa tekemällä puolesta asioinnin sopimuksen. Lisätietoa asiasta: turku.fi/eterveyspalvelut

Missä rokotukset annetaan?

Mitä pitää huomioida rokotukselle tultaessa?

 • Tule vain ilman koronaoireita
 • Noudata turvavälejä ja hyvää käsihygieniaa 
 • Käytä kasvomaskia
 • Saavu mahdollisimman täsmällisesti (sisätiloihin pääsee tasan 15 minuuttia ennen rokotusaikaa) 
 • Ota mukaan Kela-kortti 
 • Pukeudu helposti riisuttavaan paitaan 
 • Rokotuksen jälkeen on syytä varautua odottamaan rokotuspaikalla noin 15 minuutin ajan 

Mistä ulkomaalaiset voivat hakea koronarokotteen?

Kaikki Turussa asuvat ja/tai työtä tekevät ulkomaalaiset voivat hakea koronarokotteen rokotusvastaanotolta (Satakunnantie 105). Myös paperittomat henkilöt.

Lue lisää: Koronarokotukset Turussa

Vain lyhytaikaisella vierailulla – esimerkiksi turistit – Suomessa oleskelevat rokotetaan heidän kotimaassaan.

Milloin alle 12-vuotiaiden lasten rokotukset alkavat?

Turkulaisten 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset ovat alkaneet. Lue lisää: turku.fi/lasten-koronarokotukset

Tietoja koronarokotteista

Onko koronarokote pakollinen?
Koronarokotteen ottaminen on Suomessa vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.

Voiko saamansa rokotteen valita ja mitä rokotteita Turussa annetaan?
Rokotetta ei voi valita. Turussa kaikille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta.

 • Lapsille ja nuorille tarjotaan iänmukaista BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta

Kenelle Nuvaxovid-rokote on tarkoitettu?

Nuvaxovid on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotetta suositellaan henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Myös muut voivat halutessaan rokottautua Nuvaxovidilla. Perusrokotussarjaan kuuluu 2 rokotusta ja Suomessa suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa.

Uutta Novavaxin Nuvaxovid-koronarokotetta rokotetaan vain ajanvarauksella ja aikoja voi varata nyt eTerveyspalvelujen (turku.fi/eterveyspalvelut) ja koronarokotuspuhelimen p. 02 266 0159 (ma-pe klo 8–14) kautta.

Minkä rokotteen saan, jos aiempi rokotteeni oli AstraZenecan rokote?
Myös aiemmin AstraZenecalla rokotetuille tarjotaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta.

Voinko ottaa jonkin toisen rokotteen yhtä aikaa koronarokotteen kanssa?
Kaikkia Suomessa käytettäviä koronarokotteita voi antaa samaan aikaan muiden rokotteiden kanssa normaalien rokotusohjeiden mukaisesti.  

Mikä on mRNA-rokote?
BioNTechin ja Pfizerin rokote Comirnaty ja Modernan rokote ovat mRNA-rokotteita.
mRNA-koronarokotteet pohjautuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta lähtien. mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.
Rokotteiden sisältämää mRNA:ta valmistetaan synteettisesti laboratoriossa. Sen tuottamisessa ei tarvita esimerkiksi mitään eläin- tai ihmissoluja. Rokotteessa ei ole COVID-19-tautia aiheuttavaa SARS-CoV-2-virusta eikä edes sen osasia.

Tehoavatko koronarokotteet muuntuneisiin koronaviruksiin?
Nykytiedon valossa nyt käytössä olevat koronavirusrokotteet antavat suojaa vakavaa tautia vastaan myös uusia virusmuotoja vastaan. THL seuraa ja ohjeistaa mahdolliset tehosterokotukset eri kohderyhmille.

Onko koronarokote turvallinen? 
Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta. Turvallisuutta seurataan myös rokotteen käyttöönoton jälkeen.
Koronavirusrokotteita kehitetään ennätyksellistä vauhtia ja kehittämistyöhön on panostettu valtavasti resursseja eri puolilla maailmaa. Kun normaalitilanteessa yksi tutkimusvaihe seuraa toistaan, nyt tutkimusvaiheita on tehty rinnakkain ajan säästämiseksi.

Millaisia oireita/haittavaikutuksia koronarokotteesta voi tulla?
Kuten kaikilla lääkkeillä, myös koronarokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

 • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus
 • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
 • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Jos on sairastanut koronan tietämättään ja ottaa rokotteen, syntyykö vasta-aineista riski?
Sairastettu koronainfektio antaa nykykäsityksen mukaan n. 3 kuukauden mittaisen suojan. Koronarokotteesta ei ole haittaa, jos olet sairastanut koronan tietämättäsi.

Miten rokottaudun, jos olen jo sairastanut koronan?

Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Koronavirustaudin seurauksena muodostuva immuniteetti vakavaa tautia vastaan säilyy useimmilla n.  6–12 kuukauden ajan. Rokottamalla tätä immuunivastetta voidaan tehostaa.

Kun tartunta on saatu kahden rokoteannoksen jälkeen, tartunta itsessään tehostaa rokottamalla aikaansaatua immuniteettia. Rokotettujen koronavirustartunta todennäköisesti tuottaa jopa nykyisiä rokotteita paremman ja pitkäkestoisemman suojan tartunnan aiheuttanutta virusmuotoa vastaan.  

Taudin sairastaneelle 18 vuotta täyttäneelle suositellaan ensimmäistä koronarokoteannosta aikaisintaan, kun sairastetusta taudista on kulunut 2 kuukautta. Alle 18-vuotiaille rokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Jos rokotettu henkilö sairastuu koronavirustautiin, vahvistaa sairastettu tauti rokottamalla aikaansaatua suojaa samalla tavoin kuin taudin sairastamattomilla seuraava rokoteannos. On kuitenkin huomattava, että rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.

Miten paperittomat on huomioitu rokotusohjelmassa?
Paperiton henkilö saa rokotteen siinä vaiheessa kun muutkin samanikäiset ovat rokotevuorossa. Sosiaali- ja terveysministeriö linjaus 10.3.2021: Kuntainfo: covid-19-rokotuksia suositellaan henkilöille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa

Riskiryhmät

Mitkä ovat riskiryhmiä koronarokotejärjestyksestä puhuttaessa?

Miten todistan, että kuulun riskiryhmään?

 • Kerrro ilmoittautumisen yhteydessä, mihin riskiryhmään kuulut. 
 • Kelakortti, jos siinä on merkintä rairaudestasi, esim lääkitystietoja.
 • Lääkärintodistus, printti terveydentilastasi Omakanta-asiointipalvelusta tai muu paperi, joka kertoo riskiryhmään kuulumisesta.
 • Rokotuksen yhteydessä voidaan myös tarkistaa merkintä potilastietojärjestelmästä.

Miten ikäryhmät lasketaan? Milloin minut lasketaan yli 12-vuotiaisiin?
Ikäryhmä, johon kuulut, lasketaan syntymäpäivän ei syntymävuoden mukaan. Esim. sinä päivänä, kun täytät 12, siirryt yli 12-vuotiaiden ryhmään. Ikäryhmä ei määrity syntymävuoden mukaan. Sähköisessä ajanvarauksessa ikätietojen päivityksessä voi mennä vuorokausi.

Voinko ottaa rokotteen, jos olen allerginen?

 • On hyvin harvinaista, että koronarokotetta ei voi ottaa. Jos saa rokotuksesta välittömän vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian, samaa rokotetta tai samoja ainesosia sisältävää toista koronarokotevalmistetta ei enää anneta.
 • mRNA-rokote ei sisällä mitään kasvi- tai eläinperäistä ainesosaa. Siitepölyallergikko tai allergisia oireita tietyistä ruoka-aineista saavat voivat ottaa rokotteen.
 • mRNA-koronarokotteen voi ottaa, vaikka olisi allerginen kananmunalle. mRNA-rokotteet eivät sisällä kananmunan proteiineja lainkaan.
 • Lue lisää mRNA-rokotteista usein kysyttyä (THL)

Voinko ottaa rokotteen, jos olen raskaana?

 • Raskaana olevat kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään.Raskaus lisää tehohoidon tarvetta sekä riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon. Riski kasvaa, jos odottavalla äidillä on muitakin vaikealle koronavirusinfektiolle altistavia tekijöitä, kuten huomattava ylipaino.
 • Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä.
 • Raskaana olevalla on myös muita suurempi alttius saada verisuonitukos, jos hän sairastuu koronavirusinfektioon.
 • Kansallisesti suositellaan koronarokotetta kaikille raskaana oleville.
 • Lue lisää: Raskaus ja koronavirus (THL)

Milloin lapset rokotetaan?

Rokotteen toinen annos

Mistä saan ajan toiselle annokselle?

 • Toisen rokoteajan saa aina ensimmäisen rokotuksen yhteydessä, eikä sitä tarvitse varata erikseen.
 • Jos olet saanut rokotteesi asumispalveluiden tai hoivapalveluiden kautta, saat myös tiedon toisesta annoksesta sitä kautta.
 • Jos joudut vaihtamaan toisen rokotusaikasi (esim. olet sairastunut tai sinulla on työeste), peruuta ensin aika ja varaa sitten uusi aika koronarokotuspuhelimesta

Milloin toinen annos annetaan?
Pääsääntöisesti 1. ja 2. rokotteen väli on 6 viikkoa.

Mistä voin tarkistaa, milloin aikani toiselle rokotukselle on?
Toisen annoksen ajan voit tarkistaa eTerveyspalveluiden sivuilta.

Joudun perumaan aikani toiselle annokselle, mistä varaan uuden ajan?
Ajan voi perua kahdella eri tavalla:

 1. eTerveyspalveluiden kautta viimeistään 24 tuntia ennen rokotusaikaa.
 2. soittamalla Turun koronarokotuspuhelimeen 02 266 0159 (ma-pe klo 8-14), jonne jätetään ääniviesti ja ilmoitetaan nimi, syntymäaika ja rokotusaika, joka halutaan perua. Puhelimeen voi soittaa ympäri vuorokauden.

Mitä tehdä kun olen saanut ensimmäisen annoksen ulkomailla?

 • Jos henkilö on saanut 1. rokoteannoksen ulkomailla ja rokotevalmiste on Suomessa käytössä, seuraava rokoteannos annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinen.  
 • Jos henkilö on saanut yhden annoksen rokotetta, eikä rokotemerkki ole tiedossa, 2. rokotteeksi annetaan Suomessa käytössä oleva, kyseisen henkilön ikäryhmälle tarkoitettu rokotevalmiste
 • Jos henkilö on saanut täyden rokotussarjan jotakin muuta, ei EU:n alueella käytössä olevaa rokotetta, harkitaan tilannetta tapauskohtaisesti.  

Rokotteen kolmas annos

Kolmansia koronarokotteita annetaan kaikille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille sekä lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille. 60 vuotta täyttäneet sekä muut aiemmin määritellyt riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Niille alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Jos olet oikeutettu kolmanteen koronarokotteeseen, varaa rokotusaikasi eTerveyspalveluiden kautta.

Lue lisää: Kolmannet koronarokotukset Turussa

Tarvitseeko koronataudin sairastanut kolmannen annoksen?

Jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta ei tarvitse kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset sekä iäkkäät tai iäkkäiden hoivakodeissa asuvat, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Rokotteen neljäs annos

 • THL suosittelee 4. rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä kaikille iäkkäille hoivakodeissa asuville.
 • 80 vuotta täyttäneiden rokotukset alkoivat Turussa torstaina 24.3.2022. Neljänsiä rokotuksia voi hakea ilman ajanvarausta Satakunnantien rokotusvastaanotolta. Neljäntenä annoksena tarjotaan ensisijaisesti mRNA-rokotteita eli Biontech-Pfizerin Comirnatya tai Modernan Spikevax-rokotetta.
 • Lue lisää: Neljännet koronarokotukset Turussa
 • Turku jatkaa kansallisen ohjeistuksen mukaisesti myös immuunipuutteisten 4. koronarokotuksia. Neljättä koronarokoteannosta suositellaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Lasten koronarokotukset

Turkulaisten 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset ovat käynnissä. Ajan rokotukseen voi varata eTerveyspalvelujen kautta tai puhelimella. Tarjolla on myös pop up -rokotustapahtumia ilman ajanvarausta.

Lue lisää: Lasten koronarokotukset

Lue lisää: Lasten ja nuorten koronarokotukset

Miten toimia rokottamisen jälkeen

Pitääkö maskia käyttää vielä rokotuksen jälkeen?
Rokotuksesta huolimatta huolehdi edelleen hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä turvaväleistä. Noudata aina voimassa olevia suosituksia muun muassa maskin käytöstä.

Mitä voin tehdä kun olen ottanut rokotteen?
Voit jatkaa normaalia elämää rokotuksen jälkeen. Esimerkiksi saunassa käyntiä tai liikuntaa ei tarvitse vältellä. Hyvin raskasta liikuntaa suositellaan vältettävän muutaman päivän ajan rokotuksen jälkeen.

Voiko rokotteesta sairastua koronaan?
Et voi saada rokotteesta koronavirustartuntaa. Kuume ja lämpöily voivat johtua rokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Jää siksi kotiin, kunnes olet ollut 24 tuntia kuumeeton ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lämpöily jatkuu yli 3 vuorokautta tai jos sen lisäksi kehittyy muita koronavirukseen viittaavia oireita, voi kyseessä olla koronavirusinfektio tai muukin infektio.

Miten saan käyttööni koronarokotustodistuksen matkaa varten?

 • EU:n koronarokotustodistuksen on voinut saada Omakannasta. EU:n todistukset koronavirustestistä ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta.
 • Kaikki EU:n koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 
 • EU:n koronarokotustodistuksen saa toistaiseksi vain Omakannasta. Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, voivat saada terveydenhuollosta muun todistuksen koronarokotuksesta.
 • Terveydenhuollossa on käytössä palvelu, joka mahdollistaa EU:n koronatodistusten tulostamisen henkilöille, jotka eivät käytä Omakanta-palvelua. Lue lisää turku.fi/koronapassi

Lisätiedot: Kanta.fi/koronatodistus

Koronarokotusmerkinnän korjauspyyntölomakkeella voit ottaa yhteyttä sähköisesti eTerveyspalveluiden kautta ja pyytää korjausta, jos koronarokotustietosi on kirjattu virheellisesti Omakantaan. Omakannan koronarokotustietojen korjauspyynnöt voi nyt tehdä eTerveyspalveluissa

Millaisia oireita/haittavaikutuksia koronarokotteesta voi tulla?

 

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös koronarokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista.

 

 • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus
 • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
 • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia.

Miten toimin, jos epäilen haittavaikutusta?

Jos huomaat rokottamisen jälkeen haittavaikutuksen, joka ei ole yleisten haittavaikutusten listalla, ota yhteyttä koronarokotuspuhelimeen p. 02 266 0159 (ma-pe klo 8-14). Puhelimesta sinut ohjataan ammattilaisen puoleen, joka haastattelun jälkeen ilmoittaa tietosi eteenpäin Fimeaan. Jos haluat itse jättää ilmoituksen haittavaikutuksesta Fimeaan, voit tehdä sen heidän kauttaan, mutta ilmoita siinä yhteydessä, jos olet ilmoittanut/ilmoitat asiasta myös Turun viranomaisille. Tee sama kun ilmoitat tietosi Turun Koronarokotuspukelimeen, näin vältämme tuplailmoitukset Fimeaan.