Turussa väistötilat suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä niihin muuttavan yksikön kanssa. Usein väistötila onkin toimivampi kuin tila, josta on lähdetty.

Koulujen väistötilojen tarve on kasvanut huomattavasti peruskorjausikään ehtineiden rakennusten ja äkillisten sisäilmahaasteiden myötä. Tänä lukuvuonna noin 3000 turkulaista oppilasta käy koulua väistötiloissa.

Vaikka sitkeässä istuvat mielikuvat harmaista parakeista eivät pidäkään paikkaansa, voi muutto väistötiloihin aiheuttaa yhä epäilyksiä.

– Lähtökohtaisesti väistötiloihin siirrytään aina hyvästä syystä. Väistötila onkin usein toimivampi kuin tila, josta on lähdetty, kertoo Turun kaupungin toimitilapäällikkö Kirsi Eronen.

Väistötilat suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä niihin muuttavan yksikön kanssa, jotta tiloista saadaan mahdollisimman toimivat. Suunnitelmiin kirjataan muun muassa toiveet pienryhmätiloista ja tieto luokkien koosta.

Omasta puolestani voin todeta, että tämä on kuin mikä tahansa rakennus, eikä mistään käy ilmi, että kyseessä on väistötila.

Toimivat tilat helpottavat arkea

Mikaelin koulun rehtori Jari Malin antaa kiitosta siitä, että tilojen käyttäjiä kuunneltiin alusta alkaen.

Alun perin Mikaelin koulun JOPO- ja Urheilupuiston yksikkö sijaitsivat Samppalinnan koulutalossa. Maaliskuussa 2020 yksiköt muuttivat Turun ammattikorkeakoulun tiloihin Lemminkäisenkadulle. Nykyisiin väistötiloihin Luolavuorentie 1:een päästiin lukuvuoden 2022–23 alussa.

– Vaikka muuttovaiheessa tilojen kalustaminen oli vielä osittain kesken, koulun toiminta käynnistyi normaalisti. Saimme asialliset ja toimivat opetustilat sekä viihtyisän välituntipihan.

Mikaelin koulun JOPO-yksikössä opiskelee kolme kymmenen hengen yläkouluryhmää ja Urheilupuiston yksikössä neljä kuuden hengen alakouluryhmää. Oppilaat tulevat koko Turun alueelta. Nykyisiin väistötiloihin on helppo tulla niin julkisilla kulkuvälineillä kuin koulukyydeillä.

– Omasta puolestani voin todeta, että tämä on kuin mikä tahansa rakennus, eikä mistään käy ilmi, että kyseessä on väistötila. Talo on rakennettu säältä suojassa ja toimitettu tänne tilaelementteinä, Malin kertoo.

Pitkän aikavälin suunnitelma

Väistötilojen sijoittaminen koulun läheisyyteen ei aina ole mahdollista. Turun kaupunki onkin tehnyt pitkän aikavälin väistötilasuunnitelman, joka vastaa koulujen tuleviin väistötilatarpeisiin. Pitkän aikavälin suunnitelman avulla pystytään varautumaan kerrallaan vähintään kolmen koulukohteen väistöön.

– Väistöaika on poikkeuksellinen ajanjakso, jonka jälkeen koulutoimintaa päästään jatkamaan uusissa tai peruskorjatuissa tiloissa. Uudistetut, toiminnallisesti ja taloteknisesti paremmat tilat palvelevat käyttäjiä vuosia eteenpäin, Eronen huomauttaa.

Mikaelin koulun JOPOn ja Urheilupuiston yksikön lisäksi väistötiloihin ovat siirtyneet Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikkö ja S:t Olofsskolanin ruotsinkielinen yläkoulu. Uusi Karhunaukion yhtenäiskoulu tulee korvaamaan Lausteen alakoulun ja Vasaramäen yläkoulun tilat, jotka toimivat parhaillaan väistötiloissa.

Peruskorjauksista valmistuu seuraavaksi Sirkkalan koulu ja lukukaudella 2023–24 Raunistulan ja Pääskyvuoren koulut. Uusia väistötiloja valmistuu Luolavuoren koulun Inkilänkadun yksikölle sekä Keltasirkunpolun päiväkodille. Lisätiloja on tulossa Pansion ja Hepokullan kouluille sekä väistöliikuntatila Lausteen koululle.

Kurkkaa videolta, minkälaisia ajatuksia Kirsi Erosella, Jari Malinilla ja Laura Veijolalla on väistötiloista.
­

Teksti: Teija Murmann
Kuva ja video: Toni Puurtinen

Juttu on julkaistu Turkupostissa 4/2022.