Achim Kühn: Harmonia

Achim Kühn: Harmonia

Achim Kühnin (s.1942) Harmonia on hyvä esimerkki siitä, miten luonnonympäristö, nykyajan tekniset mahdollisuudet ja taiteilijan mielikuvitus voidaan hienosti yhdistää. Pimeään vuodenaikaan veistos valaistaan ja sulan veden aikana toukokuusta lokakuuhun se toimii suihkulähteenä. Vesi pumpataan Aurajoesta teoksen kotelorakenteen sisällä olevan vesiputkiston kautta teoksen yläosaan, josta se valuu alas valaan pyrstössä olevien lukuisten pienten suuttimien kautta.

Teoksen valaan pyrstöä muistuttava yläosa on leveimmillään lähes 7 metriä ja se koostuu 280 käsin taotusta jaloteräslevystä. Jaloteräslevyt, eli pyrstön "suomut", on käsitelty elektrolyyttisesti, jolloin niihin on saatu aikaan monimutkainen kiiltävä ja vivahteikas väri. Siihen vaadittava huipputekniikka on kehitetty Saksassa.

Teoksen jalustana toimivat entisen satamanosturin perustusrakenteet, ja teos yhdistyy sekä aiheeltaan että sijoittelultaan Turun merelliseen historiaan. Harmonia tunnetaan myös nimellä Valaan pyrstö.

Teos hankittiin kaupungille Pro Cultura -säätiön ympäristötaidehankkeen yhteydessä. Teosta ovat rahoittaneet tai muulla tavoin tukeneet: Metra Oy, Wärtsilä Diesel Oy, Oy Turku Energia Ab, Oy Hotelli Marina Ab, Arctia Hotel Ateljee, MV-rakennusyhtiö Juslenius, Kvaerner Masa-Yards, ABB Installaatiot Oy, Turun Vapaavarasto Oy, Finnair ja TS-Yhtymä.

Achim Kühnin Harmonia Aurajoessa. Kuva: TMK/Raakkel Närhi