Alvar Gullichsen: Posankka

Alvar Gullichsen: Posankka

  • 1999
  • teräsvahvisteinen lasikuiturunko ja silikonikomponenttipäällyste
  • Helsinginkatu

Posankka on kumiankan ja marsipaanipossun risteytys, jota Alvar Gullichsen (s.1961) ehdotti Pro Cultura -säätiön ympäristötaideprojektille vuonna 1997. Nimellä on juuret antiikissa: porsas-ankka on latinaksi Anas Porculus.

Porsas-ankan taustalla vaikutti paitsi halu kritisoida nykyaikaista geeniteknologiaa, myös ajatus kunnioittaa turkulaisen avantgarden perintöä. Teoksesta on löydettävissä niin Kaj Stenvallin suuren suosion saavuttaneet ankat kuin Harro Koskisen aikanaan kohua herättäneet siat. Posankka kyseenalaistaa populaari- ja korkeakulttuurin näennäisen ristiriidan.

Nauvossa lopullisen muotonsa saanut Posankka lipui juhlallisesti Turkuun Aurajoen rannalle vappuna 1999. Hotelli Caribian silloiset omistajat ehdottivat teosta sijoitettavaksi moottoritien varrelle, Aurajoen ja Hämeentien sillan väliin, ja tätä sijoituspaikkaa myös kaupunkikuvaneuvottelukunta päätyi kannattamaan.  Nyt Posankka tervehtii Helsingin suunnasta kulttuurikaupunkiin saapuvia matkalaisia härnäten heidän mielikuvitustaan ja huumorintajuaan.

Posankka saa tonttulakin aina joulun aikaan.

Posankka. Kuva: TMK/Mikaela Lostedt