Andrei Kovalchuk: Tapaaminen Turussa 1812

Andrei Kovalchuk: Tapaaminen Turussa 1812

Aurajoen varrelle sijoitettu venäläisen kuvanveistäjä Andrei Kovalchukin (s.1959) Tapaaminen Turussa 1812 on tilattu Turun Venäjän pääkonsulaatin ja Turun kaupungin yhteistyönä. Teoksessa Venäjän tsaari Aleksanteri I ja Ruotsin kruununprinssi Karl Johan neuvottelevat Euroopan laajuisista valtapoliittisista kysymyksistä Turussa vuonna 1812. Tapaaminen oli merkittävä paitsi kansainvälisesti, myös Suomen ja Turun historiassa, sillä Pohjoismaita koskevien alueellisten ratkaisujen myötä Ruotsi luopui lopullisesti kaikista tavoitteistaan Suomen suhteen.

Vaikka Andrei Kovalchukin veistos tulkitsee historiallista tapahtumaa, se on valmistettu taiteilijan vapautta ja historiallista mielikuvitusta hyödyntäen. Teos venyttää tarkoituksella myös muistomerkin visuaalisten esittämistapojen rajoja viittaamalla samanaikaisesti erilaisiin aikatiloihin. Ruotsin kruununprinssi oli tapahtuma-aikaan vuonna 1812 jo jättänyt Ranskan armeijan taakseen, mutta veistoksessa hänet on esitetty Napoleonin marsalkan univormussa.

Taiteilija on halunnut tuoda 1800-luvun valtapolitiikan merkkihenkilöt nykyihmisten keskuuteen lisätäkseen ihmisten kiinnostusta historiaa kohtaan. Muistomerkeille tyypillisen korkean jalustan sijaan suoraan katutasoon asetettu kokonaisuus inhimillistää veistoksen kokonaistunnelman. Lisäksi teoksen keskiössä on Bernadotten tuoli, joka houkuttelee ohikulkijoita istahtamaan siniveristen väliin. Näin taide käy vuoropuhelua oman aikamme ihmisten ja historiallisen käännekohtien välillä. Teos paljastettiin 24.8.2012.

Kovalchuk on Venäjän kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja ja erikoistunut pronssiveistoksissaan historiallisten henkilöiden kuvaamiseen. Hän on valmistunut vuonna 1981 Moskovan taideteollisesta yliopistosta.

Tapaaminen Turussa 1812. Kuva: TMK/Toni Kandelin