Eero Merimaa: Joitakin teknokukkasia

Eero Merimaa: Joitakin teknokukkasia

  • 2011 
  • teräs, polykarbonaatti, värikalvo, led-valot, liiketunnistin
  • Aurajoen ranta Raunistulan kohdalla

Raunistulassa Aurajokirannan suositun kuntoilureitin varrella sijaitseva Eero Merimaan (s.1976) Joitakin teknokukkasia on käyttötaideteos, joka koostuu liiketunnistimilla toimivista värivalotolpista. Tolpat kaartuvat kukkamaisesti lenkkipolulle ja joelle päin.

Teoksen valot on kytketty katuvaloverkkoon, ja ne toimivat hämärän ja pimeän aikaan. Teos valaisee ja piristää kuntoilureittiä erityisesti illalla ja talvella, mutta myös valoisaan aikaan tolppien rykelmä on humoristinen ja yllättävä.

Turun Taideakatemiasta vuonna 2002 valmistunut Merimaa yhdistää taiteessaan ennakkoluulottomasti eri materiaaleja ja hän työskentelee kuvanveiston, piirustuksen ja videon parissa. Merimaa käsittelee teoksissaan usein havainnon dialogisuutta, kuten teoksessa Joitakin teknokukkasia, joka siirtää havainnon osaksi katsojan fyysistä kokemusta.

Joitakin teknokukkasia on yksi Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 toteutetun Kulttuurikuntoilun keskuspuistohankkeen käyttötaideteoksista. Hankkeen tavoitteena oli edistää kaupunkilaisten fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä kehittää Aurajoen ympäristöä. Lisäksi päämääränä oli erilaisten kulttuurisisältöjen yhdistäminen liikuntareitteihin. Kaksi muuta hankkeessa toteutettua käyttötaideteosta ovat Oona Tikkaojan Piiloleikki sekä Sakari Peltolan Koppi ja kova luu. Teokset liitettiin myöhemmin kaupungin taidekokoelmaan.

Eero Merimaa: Joitakin teknokukkasia (2011). Kuva: TMK/Raakkel Närhi