Felix Nylund: Äiti ja lapsi

Felix Nylund: Äiti ja lapsi

  • 1915 (1914)
  • harmaa graniitti 
  • Rakennustyöt: K. G. Forsströmin kiviveistämö
  • Samppalinnanmäki

Samppalinnanmäellä on usean turkulaisen mielestä yksi kaupungin kauneimmista veistoksista: Felix Nylundin (1878–1940) Äiti ja lapsi, joka paljastettiin vuonna 1915.

Äiti ja lapsi on pystytetty kiitollisuuden osoituksena kunnallisneuvos Gustav Albert Petreliukselle (1836–1910) hänen Turun kaupungille osoittamistaan lahjoituksista ja yleishyödyllisiin tarkoituksiin kohdistamastaan suurtestamentista, jonka varat oli osoitettu kaupungin kaunistamiseen. 

Näköalapaikalle sijoitettu äitiä ja lasta esittävä veistos symboloi Petreliuksen hyväntekeväisyystyötä, ja sen voidaan nähdä viittaavan esimerkiksi Petreliuksen lahjoittamilla varoilla perustetun lastenkodin merkitykseen. Petrelius oli elinaikanaan antanut tukea puiston istutukseen Samppalinnanmäelle, ja siksi muistomerkki sijoitettiin kaunistamaan juuri Samppalinnanpuistoa. Naisen pään mallina Nylund käytti jo aikaisemmin valmistamaansa rouva Zittingin muotokuvaa ja lapsen mallin hän löysi helsinkiläisestä lastenkodista.

Veistoshankkeen yhteydessä kunnostettiin sijaintipaikalla ennestään ollut vanha terassimuuri, jonka kaaren sisäpuolelle valmistettiin kivipenkit kaupunkilaisten levähdyspaikaksi. Terassimuurista tuli samalla Nylundin taideteoksen italialaisvaikutteinen ja romanttinen kehys, jolta avautuu huikaiseva näkymä kaupungin keskustaan.

Felix Nylund (1878–1940) työskenteli kansakoulun jälkeen Turussa N. Bomanilla ornamenttiveistäjänä. Nylundin tuotanto heijastelee hänen taiteen historian tuntemustaan, etenkin kiinnostusta klassista kuvanveistoa ja arkkitehtuuria sekä renessanssin taidetta kohtaan. Nylundin tunnetuin teos lienee Helsingissä sijaitseva Kolme seppää, joka paljastettiin vuonna 1932.

Kuva: TMK/Tatiana Tolonen