Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki "535"

Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki "535"

Ismo Kajanderin (s.1939) veistos Turun punavankileirin muistomerkki ”535” muodostuu maassa lepäävästä rautaisesta, ruostuvasta ja tasavartisesta rististä, joka yhdistyy keskeltä maasta kohoavaan kalliokumpareeseen. Muodoltaan yksinkertainen ja lähes huomaamaton muistomerkki voi tulkitsijasta riippuen tuoda mielen rastin, ristin tai vaikkapa kompassin ruusukkeen. Teoksessa on teksti ”Te kärsitte toivonne tähden”. Rauta on antiikin mytologioissa liitetty sodanjumala Marsiin, ja ruosteen syvänpunaiseen väriin liittyvät mielikuvat verestä.

Muistomerkki on sananmukaisesti merkki maisemassa. Entisten aikojen ihannoiduista sankaripatsaista ja merkkihenkilöiden rintakuvista on siirrytty asia- ja sanomakeskeiseen kuvanveistoon, kun mahtipontisuutta ja juhlallisuutta vailla oleva muistomerkki yksinkertaisesti osoittaa paikalla vuosina 1918-19 sijainneen vankileirin. Leirillä oli enimmillään 3300 punaista vankia, joista 175 menehtyi sairauksiin tai teloitettiin.

Teos on toteutettu Nils Robert af Ursinin rahaston toimesta. Muistomerkki paljastettiin 18.9.1994, ja se on valmistettu talkoovoimin. Ismo Kajander ei ottanut työstään taiteilijapalkkiota, ja teoksen hitsannut Reijo Möttönen teki osuutensa kulukorvauksilla. Rautaruukin Raahen tehdas ja Aga Oy sponsoroivat materiaalit. 

Ismo Kajander: Turun punavankileirin muistomerkki "535" Kurjenkaivon kentällä. Kuva: TMK/Toni Kandelin