Jussi Mäntynen: Hirvi

Jussi Mäntynen: Hirvi

Suurikokoinen pronssiin valettu Hirvi saattaa olla kuvanveistäjä-professori Jussi Mäntysen (1888–1978) tunnetuin teos. Se oli esillä kipsiversiona vuonna 1924 Helsingissä Suomen Yleisen Metsästäjäliiton järjestämässä Pohjoismaisessa metsästysnäyttelyssä. Taiteilijan mukaan teoksen taustahahmona on ollut Kalevalan mytologinen Hiiden hirvi.

Mäntynen on useissa yhteyksissä tuonut esille hirven merkityksen hänelle niin läheisenä luontokokemuksen lähteenä kuin taiteen aiheena. Eläintentäyttäjänäkin työskennelleen taiteilijan veistoksen muotoilu seuraa tarkasti oikean hirven anatomiaa, asentoa ja yleisolemusta sekä lajityypillistä tunneilmaisua.

Lähes luonnollisen kokoisesta Hirvi-veistoksesta on olemassa neljä pronssivalosta. Nämä sijaitsevat Turussa, Helsingissä, Lahdessa ja Viipurissa.

Jussi Mäntynen lahjoitti Hirvi-veistoksen turkulaisille vuonna 1968. Teoksen valamisen pronssiin Helsingin yliopiston Eläinmuseossa olevasta kipsimallista kustansi Turun kaupunki. Teos paljastettiin 2.11.1969.

Kuva:  TMK/Tatiana Tolonen