Kari-Petteri Kakko: Tähtiin tähyävät -veistossarja

Kari-Petteri Kakko: Tähtiin tähyävät -veistossarja: Huomenna, Tänään, Hetki sitten ja Eilen

  • 2013
  • pronssi
  • Myllysillan istuskeluportaikot

Myllysillan prosenttitaideteos, Kari-Petteri Kakon (s.1976) Tähtiin tähyävät, kutsuu ohikulkijat pysähtymään ja istahtamaan vierelleen. Sillan päätyjen istuskeluportaikkoihin valmistettu veistoskokonaisuus koostuu neljästä eri ikäkautta kuvaavasta taivaalle tähyävästä ihmishahmosta, joiden anatomialtaan liioitellut muodot lainaavat piirrosmaailman kuvakielestä.  Teos muistuttaa hetkeen pysähtymisen merkityksestä.

Huomenna-teoksessa on tulevaisuutta ja uusia haasteita symboloiva pikkulapsi, joka konttaa sukat makkaralla taivasta osoittaen. Tänään-veistoksen teini-ikäinen hahmo istuu lootusasennossa kuulokkeet korvilla omaan musiikilliseen maailmaansa syventyen. Hetki sitten -teoksessa keski-ikäistä miestä kuvaava figuuri on laskenut kiireistä työelämää symboloivan salkun kädestään huilatakseen hetken katselemalla taivasta. Eilen-veistoksessa iäkäs papilijottipäinen naisfiguuri on kohottanut hymyssä suin katseensa yläilmoihin. Teos, samoin kuin koko sarja, muistuttaa memento mori -vivahduksellaan elämän rajallisuudesta ja kiertokulusta. Ajan kulua ei voi estää, mutta matkan varrella olemisesta voi ja tulee arkikiireiden keskellä nauttia.

Veistossarjan tunnuslauseeksi muotoutui työprosessin aikana Kari-Petteri Kakon mukaan ajatus: ”En koe syntyneeni onnellisten tähtien alla. Koen silti onnellisesti tähtiä tähyäväni.”

 
Kuvat: TMK/Toni Kandelin