Karin Widnäs: Kimono

Karin Widnäs: Kimono

  • 2011

  • korkeapolttoinen keramiikka

  • Läntinen Rantakatu 51–53, Jätevedenpuhdistamon piippu

Karin Widnäsin (s.1946) Kimono paljastettiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden avajaispäivänä 15.1.2011. Teos muodostuu jätevedenpuhdistamon piippuun rakennetuista japanilaisten kimonoiden muotoisista erikoistiilistä. Tiilien valumuoti on valmistettu taiteilijan kipsimuotin pohjalta IDON:n keramiikkatehtaalla.

Kimonon muotoiset tiilet kiertävät piippua 18 kappaleen ryhmässä siten, että pikkuiset hahmot näyttävät pitävän toisiaan käsistä ja tanssivan piiritanssia. Kimonokehiä on asetettu 18 päällekkäin.

Kimono koristaa paikkaa, jota ei muutoin välttämättä pidettäisi esteettisenä. Tiilet on valaistu siten, että talvella teos vaihtaa hitaasti väriään vuorokauden rytmin mukaan: klo 17 syttyy sininen valo, klo 23 Kimono muuttuu purppuranväriseksi, ja kello 3 yöllä teoksen valaisee vaaleanpunainen aamuruskon väri. Teoksen alle on asetettu myös ilmansuodatin, joka poistaa puhdistamon tuottamia hajuhaittoja.

Fiskarsissa työskentelevä Karin Widnäs on keraamikko, jonka teoksissa yhdistyvät estetiikka ja funktio, keramiikka ja arkkitehtuuri. Widnäs tekee myös käyttö- ja taidekeramiikkaa. 

Kuva: TMK/Raakkel Närhi