Kim Simonsson: Temppeli

Kim Simonsson: Temppeli

  • 2011
  • keramiikka
  • Muuntajarakennus Uudenmaankadun ja Kupittaankadun kulmassa

Turku Energian muuntajarakennus Uudenmaankadun ja Kupittaankadun kulmassa on muuttunut Kim Simonssonin (s. 1974) valkoisten keramiikkatiilien myötä temppeliksi, jonka sisäänkäyntiä vartioivat vakavat pikkulapset.

Simonssonin Temppeliä koristavat eläin- ja lapsiaiheiset reliefit eli korkokuvat. Reliefejä on käytetty tuhansia vuosia koristeellisissa ja informatiivisissa tarkoituksissa temppelien seinillä. Paitsi että teos sijaitsee vilkkaan liikenteellisen sisääntuloväylän varrella, siinä itsessään on liikettä: virtaviivaiset vinttikoirat kiitävät teoksessa kilpaa bulldogien kanssa. Koirat ovat lasisilmineen kuin jättikokoisia ja voimaannutettuja versioita ikkunalautojen söpöistä posliinikoirista. Muuntajarakennuksen takapuolella on mystinen peurojen kehä.

Kim Simonsson on aloittanut keramiikkataiteilijan uransa Arabian Taideosastoyhdistyksen vierailevana taiteilijana. Hänet on myös palkittu Vuoden nuori taiteilija -palkinnolla. Simonssonin teosten hiljaisessa olemuksessa on usein uhkaavuutta ja vaativuutta, mutta samalla hänen kuvakielessään näkyy populaarikulttuurin, japanilaisen anime-genren sekä science fiction -kirjallisuuden vaikutus.

Simonssonin teos valmistui Turun kulttuurikaupunkivuoden 2011 Savi kaupungissa -hankkeen projektina.

Kuva: TMK/Martti Puhakka