Maaria Wirkkala: Tiedon häivä

Maaria Wirkkala: Tiedon häivä

  • 2003
  • pronssi, valo, video, ääni
  • Vanhan Akatemiatalon aukio

Taiteilija Maaria Wirkkalan (s.1954) kolmiosainen teoskokonaisuus Tiedon häivä on muistomerkki lähellä sijaitsevalle Vanhalle Akatemiatalolle ja menneelle Turun akatemialle sekä sen perillisille, tämän päivän tiedonjanoisille tutkijoille, joita yhdistää edelleen sama tutkijan into ja tiedon jano.

Aineettomuutta korostava, moneen aikaan ja tilanteeseen viittaava muistomerkki koostuu kolmesta osasta. Vanhan Akatemiatalon edustan nupukivipinnassa on valaistu pronssikehä, entisen Maaherran makasiinin päädyn äänikuvaseinään heijastuu yliopiston aulan kulkijoita dokumentoiva videotallenne ja Akatemiatalon yläkerran ikkunassa palaa tutkijankammion valo. Nykytaiteelle ominaiseen tapaan teoksen ei ole tarkoitus vaikuttaa katsojaan aina samalla tavalla, vaan se toimii arvoympäristön ja päivittäin taltioitavan yliopistoelämän ehdoilla viitaten moneen eri aikatasoon, yhdistäen kiehtovasti menneisyyden ja nykyisyyden.

Kilpailun perusteella tilattu teos toteutettiin Turun ja Helsingin yliopistojen sekä Åbo Akademin ja Turun kaupungin yhteishankkeena. Tiedon häivä on hallinnollisesti poikkeuksellinen kokonaisuus, sillä teososat ovat eri tahojen omistuksessa ja ylläpidossa. Turun kaupungin vastuulla on alapuolelta lämmitettävä, inskriptiolla eli tekstikaiverruksella koristeltu pronssikehä, joka auringonlaskun aikaan näyttää suorastaan hehkuvan historiallisella aukiolla. 

Kuva: TMK/Toni Kandelin