Matti Haupt: Aino

Matti Haupt: Aino

Matti Hauptin (1912–1999) Aino on Leo ja Regina Wainsteinin Säätiön ja Turun Verkatehdas Oy:n Turun kaupungille lahjoittama Suomen kansalliseepos Kalevalasta inspiroitunut teos. Veistos saatiin sekä marmoriin veistettynä että pronssin valettuna. Lahjoittajan toivomuksesta pronssinen Aino sijoitettiin Asemapuistoon, jossa sen pystyttämistyöt aloitettiin kesäkuun lopulla vuonna 1951. Veistoksen yhteyteen rakennettiin suihkukaivo, jonka pohjaan taiteilija suunnitteli uniikin mosaiikkikuvion kala- ja merieläinaiheineen. Aino-veistos suihkukaivoineen oli Turun toinen julkinen suihkulähde Leijona-suihkukaivon jälkeen.

Aino on luotu lähes klassisen taiteen ihanteen mukaan, ja veistoksen tulkinnassa on lyyrisiä ja yksilöllisiä piirteitä. Kasvoiltaan pronssineito muistuttaa etäisesti taiteilijan vaimoa Emmaa.

Marmorinen veistos talletettiin Turun taidemuseoon, jossa sitä säilytettiin useita vuosia. Sieltä veistos sijoitettiin Valtion virastotalon juhlasaliin vuonna 1970.

Pietarilaissyntyineen kuvanveistäjä Matti Haupt (1912–1999) opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1928–32. Tämän jälkeen hän jatkoi opintojaan Wäinö Aaltosen johdolla 1932–33 ja myöhemmin Italiassa Reale Monza -akatemiassa Milanossa 1937–39. Suomessa Hauptin taiteilijadebyytti tapahtui vuonna 1932.

Pietarilaissyntyiselle Hauptille myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1950. Klassisella tyylillä tulkittu alaston naisfiguuri oli tyypillinen aihe kuvanveistäjän taiteessa.

Matti Hauptin Aino Asemapuistossa. Kuva: TMK/Raakkel Närhi