Pekka Paikkari: Iglu

Pekka Paikkari: Iglu 

  • 2011 
  • keramiikka 
  • Puutorin parkkihallin ilmastointirakennus

Iglun erikokoisista, täydellisesti toisiinsa sopivista laatoista valmistettu halkeilevaa jäätä tai palapeliä muistuttava pinta on syntynyt siten, että savi on valettu kokonaisina seinäkappaleina keramiikkavalmistaja IDO:n tehtaan betonilattialle. Valamisen jälkeen laatta on kuivunut hitaasti ja halkeillut savelle ominaisella tavalla. Tämän jälkeen kappaleet on lasitettu ja poltettu 230 asteessa. Teoksen kokonaispinta-ala on n. 80 m².

Kiiltävän valkoinen Iglu siirtää mielikuvia pakastuneen veden, lumen ja jään kylmyyteen. Samalla se muistuttaa teoksen valmistusmateriaalin luonteesta ja tekoprosessista, halkeilevan saven muotokielestä kuivumisen ja lämmön vaikutuksessa.

Kuvanveistäjä Pekka Paikkari työskentelee Arabian taideosastolla Helsingissä, jossa hän on vuosien varrella tehnyt töitä niin sarjatuotannon kuin uniikkikeramiikan parissa. Iglu on Paikkarin ensimmäinen julkinen taideteos Turussa. Taiteilijan toive on, että teoksen myötä ihmiset löytäisivät Puutorin uudelleen ajanviettopaikkana.

Iglu valmistui Turun kulttuurikaupunkivuoden 2011 Savi kaupungissa -hankkeen projektina.

Kuva: TMK/Martti Puhakka