Sakari Peltola: Koppi ja kovaluu

Sakari Peltola: Koppi ja kovaluu

  • 2011 (2003)
  • Luu-veistos harmaata graniittia, Koppi-veistos mustaa diabaasia 
  • Nummenranta

Kuvanveistäjä Sakari Peltolan (s.1972) käyttötaideteos Koppi ja kova luu Nummenrannassa tarjoaa levähdyspaikan lenkkeilijöille ja lemmikeille sekä venyttää julkisen veistoksen totunnaisia rajoja, kun teosta vasten on lupa venytellä ja siihen voi istahtaa. Veistoksen hiotussa pinnassa ja selkeissä muodoissa luonnon kiven hillitty värimaailma asettuu vasten ympäröivän viheralueen vehreyttä.

Harmaasta graniitista veistetty monumentaalinen luu ja tummasta diabaasista muotoiltu pieni koirankoppi on toteutettu osana Turun kulttuuripääkaupunkivuoden Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hanketta. Teos paljastettiin vuonna 2011.

Kankaanpään taidekoulusta vuonna 1998 valmistuneen Peltolan tuotantoon kuuluu kivi-, pronssi- ja puuveistoksia sekä sekatekniikkateoksia. Tuotannolle on ominaista lämmin huumori. Myös Koppi ja kova luu on muotoiltu pilke silmäkulmassa, ja teoksen nimi sisältää Peltolalle ominaista verbaalista leikkiä.

Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hankkeen kaksi muuta käyttötaideteosta ovat Eero Merimaan Joitakin teknokukkasia sekä Oona Tikkaojan Piiloleikki. Hankkeen tavoitteena oli edistää kaupunkilaisten fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä kehittää Aurajoen ympäristöä. Lisäksi päämääränä oli erilaisten kulttuurisisältöjen yhdistäminen liikuntareitteihin.

Kuva: TMK/Toni Kandelin