Simo Helenius: Kissa-Kallu

Simo Helenius: Kissa-Kallu

Turun Nummenmäen portilla, Hämeentien ja Vanhan Hämeentien risteyksessä, seisoo punagraniittinen veistos, joka kuvaa miestä säkki selässään kumartuneena jalkoihinsa painautuneen kissan puoleen. Paikalliset asukkaat tietävät hyvin, että Simo Heleniuksen (s.1942) muotoileman veistoksen esikuvana on ollut Nummenpakalla asunut kansanmies, Karl Georg Lemberg, joka tunnettiin myös nimellä ”Kissa-Kallu”.

Vaatimaton kerjäläiserakko oli nummenpakkalaisille sen verran tärkeä, että 1980-luvulla syntyi ajatus pystyttää ulkoveistos Kissa-Kallun muistolle. Tarvittavat varat hankittiin Nummenpakanseuran järjestämällä keräyksellä. Kaupunginhallitus päätti keväällä 1989 Nummenpakanseuran anomuksesta maksaa veistoksen tulevan sijaintipaikan kunnostuskulut sekä veistoksen perustustyön kustannukset, ja teos paljastettiin vielä samana vuonna.

Yhdestä monoliitista hakatusta Kissa-Kallusta löytyy sekä monumentaalisuutta että lempeän lyyristä tulkintaa. Vahva suhde ihmisen ja hänen lemmikkikissansa välillä korostuu figuurien liittyessä saumattomasti toisiinsa. 

Simo Heleniuksen Kissa-Kallu seisoo Nummenmäen portilla. Kuva: TMK/Pekka Paasio