Tarja Ervasti: Mater Marium

Tarja Ervasti: Mater Marium

  • 2012
  • valo, video, teräs
  • Telakkaranta

Valosuunnittelija ja taiteilija Tarja Ervastin (s. 1957) mediataideteos Mater Marium Aurajoen suulla kantaa muistumia kaupungin teollisesta menneisyydestä. Samalla se kunnioittaa satama-alueen laivateollisuuden pitkää historiaa.

Teoksen alustana on käytöstä poistettu museoitu telakkanosturi, jossa valo- ja videoelementit vaihtelevat vuoden- ja vuorokaudenaikojen mukaan. Kesällä videokuvaa hallitsee vaalea väriskaala, ja aiheena ovat purjelaivojen ja merenkulun maailmat. Talvella on nähtävänä laivojen valmistusprosesseja, teräksen työstöä ja värisävyiltään lämpimiä, tulen käyttöön viittaavia videoprojisointeja. Telakkanosturin vaijerin päähän on sijoitettu raskaista kuormista muistuttava teräselementti, jonka raoista hohkaa niin ikään teolliseen hitsaustyöhön viittaavaa himmeää valoa.

Mater Marium on toteutettu Turun kulttuuriasiankeskuksen ja Turku 2011 -säätiön yhteistyönä Nosturitaidehankkeessa, joka käynnistyi vuonna 2010. Toteutusta ovat tukeneet Turun Satama ja Turku Energia. Teos liitettiin Turun kaupungin taidekokoelmaan keväällä 2012. 

Tarja Ervastin Mater Marium. Kuva: TMK/Martti Puhakka