Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi

Wäinö Aaltonen: Paavo Nurmi

Suomen valtio tilasi moninkertaisesta olympiavoittajasta Paavo Nurmesta (1897–1973) veistoksen vuonna 1924. Nurmen patsas oli itsenäisen Suomen ensimmäinen julkinen veistostilaus, ja siinä urheilija on kuvattu antiikin Olympian ihanteiden mukaisesti alasti.

Wäinö Aaltonen (1894–1966) halusi Turussa sijoittaa veistoksen siten, että juoksijasuuruuden askel käy kohti Littoisten harjoitusmaastoja. Veistos sijaitsee vilkasliikenteisen Itäisen Rantakadun liikenteenjakajalla. Teoksessa korostuu urheilijalegendan juoksuaskeleen lennokkuus ja pitkä liikelinja.

Paavo Nurmi on ehkä Aaltosen kansainvälisesti tunnetuin teos ja siitä on tehty peräti viisi eri valosta. Ensimmäinen ja toinen valos ovat Helsingissä Ateneumissa ja Olympiastadionin edustalla. Kolmas valos paljastettiin Nurmen kotikaupungissa Turussa 26.1.1955 ja neljäs sijaitsee Sveitsin Urheilumuseossa Lausannessa, minne se lahjoitettiin Wäinö Aaltosen juhlavuoden kunniaksi vuonna 1994. Viides valos paljastettiin Jyväskylässä vuonna 2001.

Paavo Nurmi Wikipediassa