Walter Runeberg: Pietari Brahen muistomerkki

Walter Runeberg: Pietari Brahen muistomerkki

  • 1888 (1886)
  • pronssi, jalusta punaista graniittia
  • Brahenpuisto 

Walter Runeberg (1838–1920) on kuvannut Pietari (Per) Brahen (1602–1680) itsevarmana hallitsijana. Vuonna 1888 paljastetussa muistomerkissä Suomen kenraalikuvernööriksi nimitetty Brahe seisoo nimikkopuistossaan Turun tuomiokirkon kupeessa katse kohti Turun Vanhaa Akatemiataloa.

Barokkiasuun pukeutunut Brahe seisoo vasen käsi lanteella oikean puristaessa Turun Akatemian perustamisrullaa. Hän näyttää tietävän, miten maata kehitetään ja hallitaan. Jalustasta löytyy lause: Minä olin maahan ja maa minuun hyvin tyytyväinen.

Pietari Brahen muistomerkki tilattiin Walter Runebergiltä vuonna 1884, ja sen ensimmäinen luonnos valmistui Kööpenhaminassa vuosina 1884–1885. Luonnoksen arvioi erillinen lautakunta, joka katsoi sommitelman ja vaatetuksen olevan yleisesti ottaen onnistuneita, mutta veistokseen toivottiin lisää arvokkuutta, leveyttä ja täyteläisyyttä, joita Runeberg myös teokseensa myöhemmin lisäsi.

Veistoksen paljastustilaisuus pidettiin Brahenpuistossa toukokuussa 1888 ja juhlallisuuksia seurasi yli kymmentuhatpäinen yleisö.

Kuva: TMK/Raakkel Närhi