Yrjö Liipola: Pyhä Yrjänä

Yrjö Liipola: Pyhä Yrjänä

Yrjö Liipolan (1881–1971) teos Pyhä Yrjänä on valmistunut tarjouskilpailun myötä. Suunnittelu mahdollisesta luonnoskilpailusta alkoi vuonna 1918. Tavoitteena oli hankkia ”vapausmuistopatsas” Brahenpuiston kulmaan ja muistotaulu Turun tuomiokirkon apsiksen seinään kaatuneiden yhteishaudan lähelle. Avoimeen suunnittelukilpailuun johti lopulta Armas Lindgrenin ja Gunnar Finnen Turun Rahatoimikamarille vuonna 1921 esittämä ehdotus. Kilpailu ehdittiin järjestää ennen kuin Muinaistieteellinen toimikunta ilmoitti vastustavansa taulun kiinnittämistä tuomiokirkon kulttuurihistoriallisesti merkittävään seinään. 

Kilpailun voittaneessa luonnoksessa Liipola kuvasi Pyhä Yrjänän taustanaan kilpeensä nojaava polvistunut soturi. Luonnoksen takasivun maahan vaipunut soturi on korvattu lopullisessa teoksessa Turun vaakunalla ja sankarivainajien nimillä. Teos paljastettiin Turun tuomiokirkon päädyssä vuonna 1924 ja se tunnetaan myös nimillä Valkoisten muistomerkki ja Vuoden 1918 sankarimonumentti

Yrjö Liipola oli aikansa johtavia suomalaisia kuvanveistäjiä. Hänet tunnetaan etenkin lukuisten monumenttiveistosten tekijänä. Tunnetuimpia Liipolan taideteoksia ovat Kurun haaksirikon muistomerkki Tampereella ja yhdessä Jussi Mäntysen kanssa toteutettu Suomen vapaudenpatsas Vaasassa.