Kaupungintalon puisto

Kaupungintalonpuisto

Pinta-ala: 0,1 ha

Puusto: Puiston puusto koostuu puistolehmuksista, tammista, vuorijalavista ja kartiojalavista. Vanhimmat puistolehmukset ja yksittäinen vaahtera ovat peräisin Seurahuoneen perustamisvuodelta 1862.

Sijainti kartalla

 

Kaupungintalon puiston paikalla sijaitsi aiemmin Seurahuoneen puisto, joka oli suositun hotelli Seurahuoneen eduspuisto. Sen rakentaminen rahoitettiin yksityisin varoin ja sen tehtävänä oli koristaa hotellia. Puistikkoon istutettiin kolmeen riviin lehmuksia ja puiston pohjalle levitettiin soraa. Vuonna 1874 perustettu Turun kaupunginvaltuusto muutti Seurahuoneen tiloihin 1880-luvun lopulla, jolloin myös puistikon nimi muuttui nykyiselleen. 

Radikaaleimmat muutokset kaupungintalon puistossa tapahtuivat vuonna 1955, kun sinne istutettiin A. Komulaisen suunnitelman pohjalta kahdeksan pensasryhmää, yksi vaahtera, rakennettiin laattakäytävät ja puistikon sorapinta muutettiin nurmipintaiseksi. Samassa yhteydessä kaupungintalon seinustoille istutettiin lukuisia pensasryhmiä sekä kylvettiin nurmikkoa.

Vuonna 1965 Matti Sauramo laati muutossuunnitelman puistikon uudistamiseksi, minkä pohjalta kaupungintalon seinustalle istutettiin alppiruusuryhmä, pensasruusuja, marjakuusia, vuorijalava sekä muodostettiin pieni kesäkukkamaa. Itse puistoon perustettiin ryhmäruusumaa. 

Puistossa sijaitsee Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden osana rakennettu Pudelma-paviljonki, joka oli osa kansainvälistä arkkitehtiprojektia.

Tiesitkö, että…

  • Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreitti löytyy Citynomadi-nimisestä sähköisestä opaskarttapalvelusta.
Kaupunginosa/Alue: