Koskenniemenaukio

Koskenniemenaukio

Pinta-ala: 0,5 ha

Sijainti kartalla

Yliopistonmäeltä Kerttulinkadulle johtava kevyenliikenteenväylä ja sitä ympäröivä puistoalue nimettiin runoilija ja professori Veikko Antero Koskenniemen mukaan. Koskenniemelle vuonna 1987 omistettu veistos sijaitsee puistoalueella. Koskenniemi oli Turun yliopiston ensimmäinen kirjallisuuden professori vuosina 1921–1948, yliopiston rehtori 1924–32 sekä vuodesta 1948 Suomen Akatemian jäsen.

Koskenniemenkadun ja Koskenniemenaukion muodostama kokonaisuus alkaa Yliopistonmäeltä kohti Kerttulinkatua johtavilta portailta, joita reunustavat komeat vaahterat. Mäkialueen yläpään pohjoisreuna on puistometsää, rinnealuetta, jossa kasvaa pääasiassa lehtipuustoa. Portaikon alemmalta tasanteelta alkava Turun osa on sekin pohjoisreunaltaan ensin puistometsää, joka katkeaa parkkialueeseen ja jatkuu puistoalueena.

Alueella kasvaa useita puulajeja muun muassa vuorijalavaa, suomenpihlajaa, puistolehmusta, vaahteraa, saarnia, tammea sekä hieskoivua ja rauduskoivua. Pensaslajeja ovat muun muassa seppelvarpu, siperianhernepensas, rusokuusama, kanukka, idänkanukka, japaninmarjakuusi, hovijasmike ja lumimarja.

Tiesitkö, että…

  • Yliopistonmäkeä on kutsuttu aikojen saatossa myös nimillä Suur-Vatsela ja Mannisvuori. Mäen nimi muuttui 1500-luvulla Ryssänmäeksi alueelta viisi taloa omistaneen J. Ryss -nimisen porvarin mukaan. Ryssänmäki-nimitys on ollut käytössä ainakin vuodesta 1587. Yliopistonmäeksi nimitys muuttui 1950-luvulla.
  • Alue oli ennen aivan reunakaupunkia, sillä 1600-luvun tulliaita sijaitsi Ryssänmäellä.
  • Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreitti löytyy Citynomadi-nimisestä sähköisestä opaskarttapalvelusta.
Kaupunginosa/Alue: