Mannerheiminpuisto

Mannerheiminpuisto

Pinta-ala: 1,4 ha

Puusto: Puiston perustamisen yhteydessä puistoon istutettiin toistasataa puistolehmusta, 1500 pensastainta ja 150 pensaslehmusta. Vuonna 1928 puistoon lisättiin 151 lehtipuuta, 65 havupuuta ja 1659 pensastainta.

Sijainti kartalla

Mannerheiminpuisto on keskustassa sijaitseva, koko korttelin suuruinen puisto. Mannerheiminpuiston kohdalla sijainnut Kirkkopuisto oli 1900-luvun alussa joutomaata, luonnontilaisia niittyjä, perunamaata sekä kalliota, ja siellä sijaitsi pumppukaivo. Puistoa rajaavat Koulukatu, Puutarhakatu, Puistokatu ja Rauhankatu.

Vuonna 1913 järjestetyn suunnittelukilpailun jälkeen puistoa alettiin rakentaa Lars Sonckin suunnitelman mukaisesti Mikaelinkirkon eduspuistoksi.  Mannerheiminpuisto, joka on perustettu vuonna 1923, on ollut alusta asti lasten suosima puisto leikkipaikkoineen ja palloilukenttineen sekä perustamisajankohdalle tyypillinen puisto, jossa yhdistyy viheralueet, leikkialueet ja urheilumahdollisuudet. Talvinen luisteluperinne on lähtöisin vuodelta 1930, jolloin sinne jäädytettiin ensimmäistä kertaa jääkenttä. Betonirakenteinen kahluuallas on alun perin vuodelta 1936 ja sitä ympäröivät liuskekivet vuodelta 1953.

Puisto on nimetty C.G.E. Mannerheimin mukaan ja siellä sijaitsee Mannerheimia esittävä patsas. Mannerheimin patsas on kuvanveistäjä Veikko Leppäsen ja arkkitehti Aarne Ehojoen suunnittelema pronssinen rintakuvaveistos. Patsas paljastettiin vuonna 1994, 50 vuotta Mannerheimin presidentiksi valitsemisen jälkeen.. Mannerheiminpuisto kuuluu Mikaelinkirkon ja Portsan puutalokortteleiden muodostamaan Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin

Tiesitkö, että…

  • Ennen Mannerheiminpuiston perustamista tällä alueella sijaitsi kaupunkilaisten perunaviljelmiä kivikkoisen maaston painanteissa.
  • Puiston aiempi virallinen nimi oli Kirkkopuisto ja epävirallisia nimiä ovat olleet Pumppumäki, Mikaelinpuisto ja Mikuri.
  • Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreitti löytyy Citynomadi-nimisestä sähköisestä opaskarttapalvelusta.
Kaupunginosa/Alue: