Maununtyttärenpuisto

Pinta-ala: 5,7 ha

Puusto: Puiston puusto on pääasiassa luonnostaan kylväytynyttä.

Sijainti kartalla

Maununtyttärenpuisto sijaitsee aivan Aurajoen suun lähettyvillä, Turun linnaa vastapäätä, muodostaen Pitkänsalmen yhtymäkohdan kanssa Linnan aukko-nimisen maisemakokonaisuuden. Maununtyttärenpuiston ensimmäinen puistosuunnitelma on tehty A.F. Rydbergin toimesta vuonna 1897. Suunnitelmaa ei kuitenkaan toteutettu. Mauritz Hammarbergin suunnitelman pohjalta vuodelta 1900 puistoon istutettiin nurmikenttä.

Korppoolaismäellä (nyk. Maununtyttärenpuisto) on pitkä historia. Sinne sijoitettiin vuonna 1563 Turun linnan puolustusjärjestelmä Juhana Herttuan toimesta, mutta Erik XIV:n joukot ottivat ylivoimalla mäelle sijoitetut tykit haltuunsa ja iskivät myös Turun linnaan runnellen sitä pahoin. Maununtyttärenpuiston nimi johtuu tarinasta, jonka mukaan Kaarina Maununtytär asui Korppoolaismäellä ja katseli vuosina 1570—1571 kohti Turun linnaa, jossa hänen miestään Erik XIV:tä pidettiin vankina.

Maununtyttärenpuistosta on näkymät merelle, Turun linnalle ja kaupunkiin. Puistossa on lisäksi muinaisjäännöksiä ja muinaisjäännösalueita.

Tiesitkö, että

  • Korppoolaismäen eteläosa kuului vielä 1800-luvun lopussa Kaarinaan.
  • Korppoolaismäellä tavataan säännöllisesti pohjanlepakoita.
  • Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreitti löytyy Citynomadi-nimisestä sähköisestä opaskarttapalvelusta.