Puistojen puut

Turku tunnetaan Suomessa vihreänä kaupunkina ja maamme puutarhakulttuurin syntysijana. Ensimmäiset kaupunkipuut istutettiinkin juuri Turussa ja siksi täällä voidaan nähdä poikkeuksellisen suuria ja vanhoja puita muun muassa Aurajoen varrella ja Tuomiokirkon ympäristössä. Nykyisinkin puistojen ja katujen puut muokkaavat kaupungista viihtyisän ja inhimillisen niin asukkaidensa kuin vierailijoiden iloksi.

Turun kaupungin rakennetuilla katu- ja puistoalueilla kasvaa nykyään noin 35 000 puuta. Määrä on jatkuvassa kasvussa, sillä uusia puita istutetaan noin 400–600 kappaletta lisää vuosittain. Kyseessä on maisemallisesti, kulttuurihistoriallisesti, kaupunkiekologisesti ja taloudellisesti merkittävä julkinen omaisuus, jonka hyvinvoinnista huolehditaan. Kaupunki panostaa merkittävästi puiden hoitoon, jotta puut kestäisivät kaupunkiolosuhteiden rasituksia mahdollisimman hyvin ja pitkään.

Monesti kaupungin puita rasittavat muun muassa erilaiset kaivutyöt, runko- ja juuristokolhut, myrskyt, lahottajasienet, maaperän myrkyt ja tiivistyminen sekä kaupungin ilmansaasteet. Erityisesti vanhojen puiden kuntoa seurataan säännöllisesti, jotta puut voidaan pitää mahdollisimman turvallisina ja pitkäikäisinä. Nuorille puille halutaan taata mahdollisimman hyvät kasvuolosuhteet, jotta ne ilahduttaisivat kaupunkilaisia mahdollisimman pitkään.

Tiesitkö tämän Turun puista?

  • Korkkitehtailija Wilen lahjoitti kaupungille kaksi korkkipuuta Per Brahen patsaan läheisyyteen istutettavaksi vuonna 1896. Toinen näistä puista kasvaa edelleen Brahenpuistossa.
  • Vuonna 1832 rouva Wahlgren istutti viisi puistolehmusta ja neljä vuorijalavaa Tuomiokirkkosillan pieleen nykyiselle Vähätorille ja apteekkari Julin jalavia ja lehmuksia Aurasillan pieleen Aurajoen länsipuolelle. Valtaosa näistä puista kasvaa edelleen.
  • Brahen-, Porthanin- ja Tuomiokirkonpuiston ensimmäiset puut istutetaan 1833–1835. Näitä puita kasvaa edelleen monin paikoin näissä puistoissa.
  • Vuonna 1842 istutettiin Aurajoen molemmin puolin Saksasta hankittuja puistolehmuksia Tuomiokirkkosillan ja Auransillan väliin. Puita olisi istutettu jo vuotta aiemmin mutta puita kuljettanut laiva haaksirikkoutui.
  • Aurakadulla Taidemuseon päässä kasvaa lehmuksia, joita leikataan säännölliseen muotoon. Puut on istutettu vuonna 1911. Vuosikymmenten aikana puita on leikattu erimallisiin muotoihin.
  • Tuomaanpuistossa kasvaa Turun suurin puu, tsaarinpoppeli. Puun korkeus on yli 30 metriä ja rungon ympärysmitta 670 senttimetriä. Puu lienee istutettu aivan 1800-luvun lopussa.
  • Linnankadun lehmukset on istutettu ensimmäisen kerran vuonna 1637. Se oli toteutuessaan Suomen ensimmäinen pitkä puukujanne. Nykyinen lehmuskujanne on istutettu vuonna 1900–1901 kolmirivisenä kujanteena. Tuolloin puukujanne uudistettiin neljännen kerran. Kolmas rivi poistettiin vuonna 1935 raitioliikenteen tieltä.
Asiasanat: