Ruissalon kansanpuisto

Ruissalon kansanpuisto

Pinta-ala: 4,8 ha

Puusto: Pääosin vanhaa jalopuustoa, myös mäntyjä ja tervaleppiä.

Sijainti kartalla

 

Ruissalon kansanpuisto sijaitsee noin viiden kilometrin päässä Turun keskustasta. Ruissaloon pääsee kätevästi polkupyörällä, bussilla tai omalla autolla.

Ruissalon Yleinen käytävä perustettiin vuonna 1847 Ruissalon kartanojaon palstalle n:o 35, joka varattiin kaupunkilaisten käyttöön. Puisto vakiinnutti pian kansankielessä nykyisen nimensä Ruissalon kansanpuistona. Kansanpuistossa toimi 1900-luvun alussa ravintola, keilarata, uimala ja kesäteatteri. Alue oli erittäin suosittu ja sinne saavuttiin joko maantietä ja siltaa pitkin tai höyrylaivoilla, joiden toimintaa kaupunki tuki myöntämällä vähävaraisille perheille alennettuja laivalippuja. Kansanpuiston nykyinen ravintola valmistui vuonna 1865, aiemman tulipalossa tuhoutuneen ravintolan tilalle. Ravintolan vieressä sijaitseva teatteri valmistui vuonna 1928.

Ruissalon hiekkaranta perustettiin kesällä 1930 puhaltamalla laivalla hiekkaa merenpohjasta rannalle. Syntyi sata metriä pitkä ja 50 metriä leveä hiekka-alue, joka oli suosittu alusta alkaen. 1930-luvulla rusketus oli tullut muotiin ja parhaimpina hellepäivinä Ruissalon rannalla saattoi istua lähemmäs kymmenen tuhatta auringonpalvojaa. Nykyään uimarannan vieressä sijaitsee rantalentopallokenttä sekä lasten leikkipaikka. Rantalaiturin edustalla sijaitsee vanha 1800-luvulta peräisin oleva mutterimallinen rantakioski. Kansanpuiston puusto on pääosin vanhaa jalopuustoa kuten erittäin suuria, vanhoja tammia sekä puistolehmuksia. Puiston muita puulajeja ovat männyt ja tervalepät.

Kansanpuiston hyönteislajisto on varsin monipuolinen ja Ruissalon merkittävimpiin harvinaisuuksiin kuuluu erakkokuoriainen, jonka Suomen ainoa tunnettu esiintymä sijaitsee juuri Kansanpuiston alueella. Erakkokuoriainen kuuluu Suomen suurimpiin kuoriaislajeihin ja on EU:n luontodirektiivin suojelema laji.

Ravintolan, uimarannan ja leikkipaikan lisäksi Kansanpuistossa on monipuolinen käytäväverkko, joka kulkee virkistysalueen ravintolarakennusta ja merenrantaa kierrellen. Puistokäytävältä avautuu merelliset maisemat sekä näkymät vastapäiseen Hirvensalon saareen. Pukinsalmi erottaa saaret toisistaan, ja tätä verrattain kapeaa salmea pitkiin kulkee myös laivareitti Turun satamaan. Kansanpuisto on valtakunnallisesti tunnettu Ruisrock-festivaalista, Suomen vanhimmasta rockfestivaalista.

Tiesitkö, että..

  • Ruissalon kansanpuiston halki kulkee kaksi luontopolkua: ”Kansanpuiston lenkki” ja ”Ruissalon huvilat”, joiden reitit löytyvät mm. Citynomadi-palvelusta nimellä "Ruissalon polut".
  • Turun kansallisen kaupunkipuiston alueen historiallisten puistojen kävelyreitti löytyy samaisesta opaskarttapalvelusta.
Kaupunginosa/Alue: