Laatikkoviljely

Turku tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa viljelyksiä kaupungin omistamille maille. Vuonna 2016 tehty kokeilu saavutti Turussa suuren suosion ja reilut 500 kaupungin asukasta kasvatti kesän aikana satoa ja silmäniloa. Innostus laatikkoviljelyä kohtaan on jatkunut ja vuonna 2020 viljeltiin jo 288 paikassa

Yleisellä alueella viljely kasvattaa yhteisöllisyyttä, kun istutusten menestymistä ihmetellään yhdessä naapureiden ja ohikulkijoiden kanssa. Laatikkoviljely voi olla monelle lapselle ja osalle aikuisistakin ensimmäinen tilaisuus päästä seuraamaan oman sadon kasvua. Lista viime kesänä laatikoissa kasvatetuista kasveista on pitkä: vihanneksia, juureksia, ruokasieniä, yrttejä ja kesäkukkia. Kesä suosi viljelijöitä ja satoa riitti jaettavaksi asti. Kokemuksia, ideoita ja reseptejä vaihdettiin ahkerasti.

Laatikkoviljelyn pelisäännöt

  • viljelyporukalla on yhteyshenkilönsä
  • viljelypaikka valitaan kaupungin omistamilta mailta, esimerkiksi puistosta, joutomaalta tai aukiolta
  • kaupunki tuo viljelylaatikot ja mullan 1. vuonna
  • siemenet ja taimet kustantaa viljelijä
  • kasteluveden järjestää viljelijä
  • mullan lisäys seuraavina vuosina kuuluu viljelijän vastuulle
  • viljelyalue pidetään siistinä ja työkalut, kastelukannut yms. säilytetään kotivarastossa
  • viljelyn lopettamisesta ilmoitetaan kaupungille

Omalle kaupunkiviljelmälle kannattaa miettiä paikka läheltä kotia, jolloin kasteluvettä ei tarvitse kantaa kaukaa. Toisaalta sopiva paikka voi löytyä päivittäisen kulkureitin varrelta. Paikkaa saa ehdottaa kaupungin omistamalle maalle.

Vuoden 2022 viljelylaatikot haettavissa

Tänä vuonna jaossa on 50 uutta laatikkoa. Viljelylaatikoita voi hakea Turun kaupungin Palautepalvelun kautta 14.–20.3. Laatikoiden jaossa etusijalla ovat uudet viljelijät.

Laatikkoa voit anoa tästä linkistä. Hakemus on avoinna vain hakuaikana 14.–20.3.2022

 

Kaupunki tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmä kaupungin omistamalle maalle. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Viljelylaatikoita on useita satoja ympäri kaupunkia. Viljelypaikkaa on mahdollista hakea keväällä.