Laatikkoviljely

Kaupunkiviljely 2016 - ystäväkirja Kooste turkulaisten laatikkoviljelykokemuksista

 

Turku tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa viljelyksiä kaupungin omistamille maille. Vuonna 2016 tehty kokeilu saavutti Turussa suuren suosion ja reilut 500 kaupungin asukasta kasvatti kesän aikana satoa ja silmäniloa. Innostus laatikkoviljelyä kohtaan on jatkunut ja vuonna 2020 viljeltiin jo yli 250:ssä paikassa

Yleisellä alueella viljely kasvattaa yhteisöllisyyttä, kun istutusten menestymistä ihmetellään yhdessä naapureiden ja ohikulkijoiden kanssa. Laatikkoviljely voi olla monelle lapselle ja osalle aikuisistakin ensimmäinen tilaisuus päästä seuraamaan oman sadon kasvua. Lista viime kesänä laatikoissa kasvatetuista kasveista on pitkä: vihanneksia, juureksia, ruokasieniä, yrttejä ja kesäkukkia. Kesä suosi viljelijöitä ja satoa riitti jaettavaksi asti. Kokemuksia, ideoita ja reseptejä vaihdettiin ahkerasti.

Laatikkoviljelyn pelisäännöt

 • viljelyporukalla on yhteyshenkilönsä
 • viljelypaikka valitaan kaupungin omistamilta mailta, esimerkiksi puistosta, joutomaalta tai aukiolta
 • kaupunki tuo viljelylaatikot ja mullan 1. vuonna
 • siemenet ja taimet kustantaa viljelijä
 • kasteluveden järjestää viljelijä
 • mullan lisäys seuraavina vuosina kuuluu viljelijän vastuulle
 • viljelyalue pidetään siistinä ja työkalut, kastelukannut yms. säilytetään kotivarastossa
 • viljelyn lopettamisesta ilmoitetaan kaupungille

Omalle kaupunkiviljelmälle kannattaa miettiä paikka läheltä kotia, jolloin kasteluvettä ei tarvitse kantaa kaukaa. Toisaalta sopiva paikka voi löytyä päivittäisen kulkureitin varrelta. Paikkaa saa ehdottaa kaupungin omistamalle maalle.

Vuoden 2021 viljelylaatikkohaku on käynnissä 17.3.-31.3.2021. Tälle sivulle sekä palautepalveluun luodaan kyseiseksi ajaksi linkki viljelylaatikkoanomukseen. Tänä vuonna jaetaan 100 uutta laatikkoa ja laatikoiden jaossa ovat etusijalla uudet viljelijät.

Kaupunki tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden perustaa laatikkoviljelmä kaupungin omistamalle maalle. Kaupunki tarjoaa viljelylaatikot ja mullan, viljelijä järjestää kastelun ja huolehtii viljelypaikan siisteydestä. Viljelylaatikoita on useita satoja ympäri kaupunkia. Viljelypaikkaa on mahdollista hakea keväällä.

Turun kaupungin kaunistamisrahasto

 • Lahjoitusrahasto on perustettu yhdistämällä Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto, Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto.

 • Kaunistamisrahaston vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä summa Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

 • Varoja on käytetty muun muassa puistojen parannukseen, ulkoveistosten infokyltteihin, taideteosten hankintaan ja huoltoon sekä töhryjen poistoon.