Huolettaako koronavirus tai miten sen mukanaan tuomat muutokset ja rajoitukset vaikuttavat perheen arkeen? Katso täältä miten toimia, jos kaipaat apua perheellesi - tai vaikka ajanvietettä muksuille ja koko perheelle. (Päivitetty 14.10.)

Uusia palveluja ja käytänteitä kehitetään ja otetaan käyttöön jatkuvasti, ja tietoja päivitetään tälle sivulle tilanteen muuttuessa.

Sairastuminen

Koulut ja päivähoito

Koulutyö Turun lukioissa, peruskouluissa ja esiopetuksessa alkaa keskiviikkona 12. elokuuta.

Lisätietoja:

Lisätietoja koulu- ja opiskelijaterveydenhoidosta:

Lasten ja nuorten ravitsemusterapia

Tutut arkiset käytännöt ovat tärkeitä myös poikkeustilan aikana. Säännöllinen ruokailu, päivittäinen liikunta ja riittävä lepo rytmittävät päivää ja tukevat hyvinvointia. Tasainen ateriarytmi, neljästä kuuteen ateriaa päivässä, on avain tasapainoiseen syömiseen.

Ravitsemusterapeutit tarjoavat ravitsemusterapiapalveluja myös koronaepidemian aikana. Apua saa tuttuun tapaan erilaisissa ravitsemukseen liittyvissä pulmatilanteissa ja vastaanotot toteutetaan etäyhteyksien avulla. 

Lisätietoja: Lapsille ja nuorille ravitsemusterapiaa vaikka etäyhteydellä

Neuvolat

Neuvolatoimintaa supistetaan epidemian vuoksi ja joitakin toimipisteitä on suljettu. Raskauteen ja lapsiperheen arkeen liittyvissä kysymyksiä apua saa neuvolan puhelinpalvelusta. Turun neuvoloiden yhteinen palvelunumero on avoinna ma-to klo 8.15-14 ja pe klo 8.15-12. Joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona puhelinpalvelu palvelee klo 8.15-11. Palvelunumerosta voit varata aikoja sekä saada neuvontaa ja ohjausta. Lisäksi neuvopalveluissa on siirretty osa valmennuksista ja tapaamisista videovälitteisiksi.

  • neuvolan puhelinpalvelu p. 02 266 2223

Muista myös neuvolan chat, joka palvelee pääsääntöisesti ma 9 - 13, ti 9-11, ke-pe 9-13. Chat on tarkoitettu äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaille.

Neuvolan perheohjaus ohjaa perheitä puhelimitse kotikäyntien sijaan. Perheohjaajan tavoittaa numerosta 040 480 2247, ma-pe klo 8-10.

Lisätiedot:

Lapsiperheiden sosiaalipalvelut

Palveluohjauksen neuvonnan chat palvelee arkisin klo 9-11. Meiltä voit kysyä sosiaalipalveluista, esimerkiksi taloudellisista vaikeuksista, elämänkriiseistä, arjen hankaluuksista, päihdeongelmista tai muusta hankalasta elämäntilanteesta.

Voit myös soittaa asiakasneuvonnan palvelunumeroon p. 02 262 5001 (arkisin klo 9-14)

Perhetyö Facebookissa

Sivulta voit saada uusia ajatuksia ja keinoja, kuinka voit rauhoittaa omaa mieltäsi tai miten voit käydä vallitsevaa tilannetta läpi lapsesi kanssa. Perhetyön Facebook-sivulla toimii myös Messenger viestipalvelu, jonka kautta voit keskustella esimerkiksi kasvatukseen, perhe-elämään tai arjen hallintaan liittyvistä asioista. Messengerin viesteihin ovat vastaamassa perhetyön ammattilaiset arkipäivisin klo 9-11. Muina aikoina voit jättää viestin ja sinuun otetaan yhteyttä mahdollisimman pian.

Lapsiperheiden sosiaalityön tavoittaa myös puhelimella ja sähköpostilla. 

Lisätiedot ja yhteystiedot: Lapsiperheiden sosiaalityö

Perheneuvolasta saa tukea ja neuvontaa kasvatukseen liittyvissä pulmissa. 

Lisätiedot ja yhteystiedot: Perheneuvola 

Hätätilanteet

Sosiaalipäivystyksen asiakkaita ovat kiireellisesti hoivaa, turvaa ja apua tarvitsevat. Sosiaalipäivystys vastaa turkulaisten sekä kunnassa oleskelevien lasten ja muiden ikäryhmien kiireelliseen sosiaalipalveluiden tarpeeseen. Yksikössä otetaan vastaan ja käsitellään lastensuojeluilmoituksia sekä sosiaalihuoltolain mukaisia yhteydenottoja ja ilmoituksia. 

  • Sosiaalipäivystykseen saa yhteyden vuorokauden ympäri puhelimitse p. 02 262 6003.

Apua päihde- ja riippuvuusongelmissa 

Jos oma alkoholinkäyttö vähääkään mietityttää, apua kannattaa hakea heti. Päihdehoitoon pääset varaamalla ajan omalta terveysasemalta tai omalta sosiaalityöntekijältäsi. Sieltä saat apua päihteiden käyttösi kartoittamisessa ja tarpeittesi mukaiseen päihdehoitoon hakeutumisessa. Vaihtoehtoisesti voit hakeutua myös Turun A-klinikalle. Keskusteluapua ja neuvontaa on tarjolla niin päihteidenkäyttäjille kuin omaisille ja läheisille.

  • Turun terveysasemat ja ajanvaraus
  • A-klinikka: Ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta ma-pe klo 8-18 p. 010 506 5550. Lisätiedot: www.a-klinikka.fi/a-klinikka-turku.
  • Ehyt ry:n päihdeneuvontapuhelin 0800 900 45
    Valtakunnallinen, maksuton päihdeneuvontapuhelin palvelee joka päivä kellon ympäri. Soittaminen on anonyymia ja luottamuksellista.

Lisätietoja ja järjestöjen palveluita: Turun kaupunki tehostaa päihdepalveluita koronaepidemiassa

Apua lähisuhdeväkivaltaan

Väkivaltatilanteissa avun nopea saaminen on erittäin tärkeää. Hätätilanteissa soita 112.

  • Sosiaalipäivystykseen voi olla yhteydessä kiireellisissä tapauksissa ympäri vuorokauden, p. 02 262 6003.
  • Turun ensi- ja turvakoti tarjoaa ympärivuorokautista suojaa sekä naisille että miehille silloin, kun kotiin ei voi jäädä, p. 02 513 4100.
  • Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan p. 080 005 005.

Lisätietoja ja järjestöjen palveluja: Turun kaupunki tehostaa päihdepalveluita koronaepidemiassa - myös apua lähisuhdeväkivaltaan tarjolla

Ruoka-apu vähävaraisille

Poikkeusolojen raskaimpien rajoitusten ajaksi pystytetty Turun kaupungin ja Operaatio Ruokakassin ruoka-apupalvelu päättyy 22.5.2020, ja rajoitusten aikana suljettuna olleet järjestöjen ylläpitämät palvelut käynnistyvät asteittain. Järjestöt jatkavat ruoka-avun jakamista kuten aiemminkin huomioiden ohjeistukset turvaväleistä ja kokoontumisrajoituksista. Ruoka-apua voi saada järjestöjen ohella myös esimerkiksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniatyön kautta.

Ruoka-apua Turussa:

Lisätietoja: Järjestöt ja seurakunnat huolehtivat ruoka-avun jakamisesta Turussa

Lomauttaminen, työttömyys tai palkanmaksun keskeytys

Monella suomalaiselle on tällä hetkellä suuri huoli työstä ja rahasta, jos he joutuvat työttömäksi tai lomautetuksi koronaviruksesta johtuvien rajoituksien vuoksi. Siksi kokosimme ohjeistuksen annettavaksi ja välitettäväksi niille, jotka jäävät työttömäksi, lomautetaan tai työnantaja keskeyttää palkanmaksun.

Asiasanat: