Maailmanpuutarha tulee olemaan täynnä elämyksiä

LISÄTIETOA

Vasaramäkeen, Marjamaanpuistoon perustetaan tänä vuonna Maailmanpuutarha, joka symboloi monikulttuurista Suomea ja on samalla kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle. Idea maailmojen puutarhasta tuli DaisyLadies -yhdistykseltä.

Maailmanpuutarha jakautuu seitsemään eri maantieteelliseen tilaan: Skandinaviaan, Eurooppaan, Välimeren alueeseen, Lähi-Itään, Aasiaan ja Oseaniaan, Afrikkaan ja Amerikkaan. Tilojen läpi kulkiessa voi kokea kulttuurien kirjon. Tämä maantieteellinen jako perustuu siihen, miten eri puutarhakulttuureista on aikojen saatossa tullut vaikutteita pohjoiseen. 

Tavoitteena ei ole kasvitieteellisesti jäljitellä jotain tiettyä puutarhakulttuuria tai tietyn alueen kasvillisuutta, vaan tuoda eri paikkojen tunnelmia esiin Suomessa menestyvää kasvillisuutta hyödyntäen. Ensimmäisenä puistoon istutetaan keskeiselle sijainnille Suomi 100 -kuusi Suomea ja pohjoista luontoa edustamaan. Kasvien valinnoissa tehdään yhteistyötä  myös Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarhan kanssa.

Puistoon on varattu tilaa myös taiteelle. Puiston kahteen osaan jakavan pääkäytävän toiselle puolelle istutetaan pienikokoisia kukkivia puita ja perustetaan piknik-paikkoja tunnelmaa, väriä ja viihtyvyyttä luomaan. Kukkivien puiden kujanne ja maailmojen puutarhat muodostavat yhdessä elämyspuutarhan. 

Millaista Maailmanpuutarhaa sinä haluat olla luomassa?

Maailmanpuutarhan suunnittelu- ja toteuttamisvaiheet toteutetaan yhteistyössä asukkaiden ja eri yhteistyöryhmien kanssa. Kevään 2018 aikana järjestettävissä suunnittelutyöpajoissa kuka tahansa voi osallistua ideoimaan maailman puutarhoja; millainen tunnelma eri alueista tulee mieleen, millaista kasvillisuutta alueella on, millaisia kokemuksia ja muistoja alueisiin liittyy jne.

Työpajojen pohjalta puiston eri tiloja lähdetään toteuttamaan vaiheittain. Osallisuus jatkuu myös suunnitteluvaiheen jälkeen. Asukkaat ja yhteistyöryhmät voivat halutessaan osallistua puiston hoitamiseen tai olla muutoin mukana toiminnassa.

 

 

Kaupunginosa/Alue: