Turun musiikkitalo Fuuga

Turun musiikkitalo

Turun musiikkitalo Fuuga rakennetaan Itsenäisyydenaukiolle Aurajoen itärannalle.

Aurajoen varren kulttuurirakennusten ketjua täydentävästä musiikkitalosta tulee avoin ja aktiivinen paikka kaikille kaupunkilaisille sekä kiinnostava kohde Turussa vieraileville. Arkkitehtuuriltaan ja akustiikaltaan huipputasoinen rakennus houkuttelee Turkuun entistä enemmän myös kansainvälisiä esiintyjiä ja kävijöitä.

Musiikkitalo-hankkeessa ollaan parhaillaan toteutussuunnitteluvaiheessa. Kaupunginvaltuuston on tarkoitus hyväksyä toteutussuunnitelma ja toteutusvaiheen aloittaminen kesäkuussa 2023. Tavoitteena on, että musiikkitalon rakentaminen alkaa vuonna 2023 ja talo on valmis alkuvuodesta 2026.

Musiikkitalo toteutetaan yhteisvastuullisella allianssimallilla

Turun kaupungin kumppanina toimivan allianssiryhmittymän muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy sekä alihankkijana Laidun-design Oy. Allianssissa osapuolet ovat yhteisesti vastuussa hankkeen tavoitteiden toteuttamisesta, kustannustavoite mukaan lukien.

Turun musiikkitalon tilaajan eli Turun kaupungin budjetti talolle on noin 89 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi musiikkitalon kokonaiskustannusarvion 14.11.2022 hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.

Turun musiikkitalon nimeksi valikoitui kaksivaiheisen yleisöäänestyksen perusteella Turun musiikkitalo Fuuga. Talon nimi on ruotsiksi Åbo musikhus Fuga ja englanniksi Turku Music Hall Fuuga.
 

Laadukkaat tilat mahdollistavat monipuolisen toiminnan

Turun musiikkitalo Fuuga tulee olemaan Turun filharmonisen orkesterin uusi koti. Rakennukseen tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali. Musiikkitaloon on tulossa myös tapahtumien ulkopuolellakin avoinna oleva ravintola sekä kattoterassi ravintoloineen ja puutarhoineen.

Pääsali suunnitellaan orkesterimusiikin esittämisen ehdoilla. Huippuluokan akustiikasta vastaa maailmankuulu akustikko Eckhard Kahle. Orkesterimusiikin esittämisen lisäksi pääsali soveltuu myös muihin käyttötarkoituksiin, kuten sähköisesti vahvistettavan musiikin esittämiseen, kokous- ja kongressikäyttöön sekä pienimuotoisiin esityksiin.

Näyttämö on mitoitettu 100 esiintyjälle. Osa näyttämöstä on laskettavissa orkesterimontuksi. Orkesterimonttu mahdollistaa muun muassa oopperan esittämisen.

Talon sydämen muodostava pääsali on muodoltaan sovellettua kenkälaatikkomallia. Ylhäältä ikkunoista tulviva valo antaa saliille erityistä luonnetta ja sävyjä. Sisätilojen kaarevat muodot ja erilaiset puupinnat luovat koko taloon rytmiä ja lämpimyyttä.

Oheisesta videosta voit jo kurkistaa, miltä musiikkitalo Fuuga tulee näyttämään!