Mietityttääkö koronatilanne? Kaipaatko kavereita? Katso täältä millaista apua on tarjolla – tai etsi vaikkapa tekemistä. (Päivitetty 14.4.2021)

AJANKOHTAISTA TIETOA

Järjestöille

Järjestöt voivat halutessaan ilmoittaa poikkeustilanteeseen liittyvät palvelutietonsa lähetämällä tiedot osoitteeseen osallisuus@turku.fi

Matalan kynnyksen palveluita yhteen koottuna

Oppaaseen on koottu matalan kynnyksen palveluita, jotka tarjoavat apua lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Oppaasta löytyy niin kaupungin, seurakunnan kuin järjestöjenkin palveluja.

Uusia palveluja ja käytänteitä kehitetään ja otetaan käyttöön jatkuvasti, ja tietoja päivitetään tälle sivulle tilanteen muuttuessa. 

Sairastuminen

Juttele tai viestittele nuorisotyöntekijän kanssa

Nuorisopalvelut tarjoaa keskustelutukea ja tekemistä digimaailmassa. Yhteyttä voi ottaa kuka tahansa turkulainen nuori ja mistä tahansa asiasta. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Lisätietoja: Tapaa nuorisotyöntekijä verkossa!

Nuorten palveluja sähköisesti

Turku Rock Academy striimaa livesoittoa ja etsivän nuorisotyön sekä NuortenTurun tavoittaa myös etänä.

Lisätietoja: Turku palvelee nuoria uusilla tavoilla

Esports- ja pelitoimintaa

Turku Game Academy (TGA) järjestää peli- ja esports-toimintaa Turun ja sen lähialueiden nuorille.  Alla olevan linkin kautta löydät tarkemmat tiedot toiminnoista.

Lisätiedot: Turku Game Academy

Aluenuorisotilat

Osa eri puolilla Turkua sijaitsevista nuorisotiloista on avoinna. Avoinna ovat Varissuon, Skanssin, Hansan, Halisten, Aunelan, Pansion, Yli-Maarian, Runosmäen ja Syvälahden nuorisotilat. Nuorisotilat ovat turvallisia paikkoja, joissa lapset ja nuoret voivat viettää aikaa keskenään ja halutessaan jutella ohjaajajan kanssa. Tiloihin otetaan kerrallaan enintään 10 asiakasta ja ne ovat avoinna normaalien aukioloaikojen mukaisesti.

Lisätietoja:  Nuorisotilatoiminta

Walkers-auto

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto aloittaa työnsä Turussa 21.4.2021. Se liikkuu Turun alueella keskimäärin neljänä päivänä viikossa 31.7.2021 asti. Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. 

Lisätietoja: Wauto-uutinen

 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa järjestetään vain alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaa; Präkäämö jatkuu maanantaisin ja torstaisin ja ulkoisista toimijoista toimivat Nuoren Teatterin alle 12-vuotiaiden ryhmät.

Kahvila on kiinni, eikä aulatiloissa voi oleskella. Uusia tilavarauksia (max. 6 hlö) ei oteta. 

Radio Vimman, sometiimin toiminta ja asiakaspalvelu (puhelut, sähköpostit) jatkuvat.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan kaikille yli 10-vuotiaille.

Seuraa Vimmaa myös Instagramissa ja Facebookissa

Lisätiedot: turku.fi/vimma

Tieto- ja neuvontapalvelu NuortenTurku palvelee sähköisesti

NuortenTurusta voi kysyä mm. työnhausta, asumisesta ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksista sekä muista mieltä askarruttavista asioista.  Palvelut on suunnattu alle 29 -vuotiaille.

NuortenTurku palvelee asiakkaitaan puhelimitse ja WhatsAppin kautta sekä sähköpostitse nuortenturku@turku.fi ma klo 12-18 ja ke-pe klo 12-16. NuortenTurku päivystää Discordissa keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13-15.

Lisätiedot: turku.fi/nuortenturku

Koulut ja koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

Keskusteluapua puhelimitse ja chatteja verkossa

Psykososiaalisen tuen puhelin

  • Turun kaupungin psykososiaalisen tuen puhelin tarjoaa numerossa p. 040 619 4361 psyykkistä tukea koronaan liittyvässä huolessa ja ahdistuksessa. Puhelimeen voi soittaa arkisin ma–pe klo 8.30–11.

Lisätietoja: Psykososiaalisen tuen puhelin palvelee koronaan liittyvässä huolessa ja ahdistuksessa

Kriisipuhelin ja Sekasin-chat auttavat myös ilta- ja yöaikaan

Valtakunnallinen Kriisipuhelin ja Sekasin-chat ja -Discord ovat matalan kynnyksen keskustelupalveluja. Keskusteluapua on tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111. Sekasin-chat on avoinna ma-pe 9-24 ja viikonloppuisin 15-24 osoitteessa ja Sekasin-Discord on auki 24/7.

Lisätiedot: Keskusteluapua on saatavilla joka päivä ja yö Kriisipuhelimessa ja verkossa

Apua nuorten mielenterveyshaasteisiin 

Turkulaiset nuoret saavat apua mielenterveyden ongelmiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta, koulujen kuraattoreilta ja psykologeilta ja kaupungin psykologiyksiköstä.

Lisätietoja: Nuorten mielenterveyspalvelut koronakriisin aikana

Järjestöjen tarjoamia palveluita nuorille

Kaveritoiminta

Perheet voivat hakea aikuista vapaaehtoista kaveritukihenkilöä 6–17-vuotiaalle lapselle tai nuorelle. Kaveritukihenkilöä voidaan tarvita esimerkiksi, kun lapsi tai nuori on yksinäinen tai hänellä on haasteita arjessaan. Kaveritoiminnasta lisätietoa ja linkki kaveritoiminnan hakemukseen löytyy https://varsinaissuomenpiiri.mll.fi/perheille/tukea-perheille/kaveritoiminta/

Lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden tarjoama

1) ryhmächat tukinetissä
2) yksilötuki nuoren toivomalla tavalla
3) konsultointipuhelin www.veturointi.fi

Linkkitoiminta

Murrosikäisille (10-18-v.) ja heidän vanhemmilleen keskusteluapua, ohjausta ja neuvontaa puhelimitse tai etätapaamisilla. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia, voit olla suoraan yhteydessä työntekijöihin arkisin klo 8-18 puh. 044 5355 400. Lisätiedot ja tarkemmat yhteystiedot löydät myös: www.linkkitoiminta.fi/yhteys/   
10-18-vuotiaiden vanhemmille ammatillisesti ohjattu keskusteluryhmä 10-18-vuotiaiden vanhemmille verkossa joka toinen keskiviikko 22.4. alkaen klo 17. Lisätiedot www.linkkitoiminta.fi tai karoliina.kallio@vslj.fi / 044 7355 131

Nuorille ja heidän vanhemmilleen

1. Kriisimajoitus nuorille
2. Keskusteluapu nuorille ja perheille
3. Palveluohjaus ja neuvonta
4. Näpistyskeskustelu (Ankkuritoiminnan kautta)
5. Läheisneuvonpito ja läheissovittelu (Sosiaalitoimen kautta)
6. Sekasin- chat. SPR Nuorten turvatalo, puh. 02-2539667, turvatalo.turku@redcross.fi

Oma koutsi

Oma Koutsi -toiminta on tarkoitettu Föli-alueella asuville 17-29-vuotiaille nuorille, jotka kokevat kaipaavansa tukea opiskelu- ja työelämätaitoihinsa. Toimintaan voi tulla mukaan ilman lähetettä, sosiaalitoimen asiakkuutta tai diagnoosia.
Yhteydenotot: Liisa Love, 040 8678161, liisa.love@tukenasi.fi
Joustavat työajat, mutta pääsääntöisesti 9- 15 välillä tavoittaa parhaiten.

Otetaan Koppi –hanke

Auttaa ja tukee vanhemmuutta Varsinais-Suomalaisissa lapsiperheissä. Vastaamme 24 tunnin sisällä yhteydenottoihin. Meihin saa yhteyttä: Otetaan Koppi –hankkeen Facebook sivujen kautta, nettisivujen kautta otetaankoppi.fi (yhteydenottolomake) tai sähköpostilla apua@otetaankoppi.fi. Kaikki yhteydenotto on luottamuksellista ja käsitellään vain hankkeen piirissä olevien toimesta.

Pansion Me-talo

Me-talon hyvän mielen lähetykset joka arkipäivä Facebookissa klo 10.00 sekä Instagramissa klo 15.30. Löydät Me-talon somesta tunnuksella #metaloturku. Lähetykset tuovat iloa ja vinkkejä arkeen. Tule mukaan viihtymään!
Me-talon Juttuluuri päivystää ma-pe klo 12-15. Soita ja juttele Me-talon työntekijöiden kanssa mieltä askarruttavista asioista.

Pesäpuu ry:n Turvasatama-chatissa voi purkaa koronahuolia tai virtuaalihengailla

Lisätiedot: Nuorten Turvasatama-chat on auennut

SPR Nuorten turvatalo

Kriisimajoitus: Nuorten turvatalon väliaikainen kriisimajoitus toimii toistaiseksi entiseen tapaan. Nuoret ovat tervetulleita turvataloille, jos heillä tai heidän lähikontakteillaan ei ole flunssaa tai koronavirukseen viittaavia muita oireita. Ilmoitamme verkkosivuillamme ja sosiaalisessa mediassa, mikäli majoituksen aukioloihin tulee muutoksia.
Keskusteluapu, itsenäistymisen tuki ja muu ohjaus ja neuvonta: Nuorten turvatalon kriisi- ja perhetyöntekijät tarjoavat ammatillista ja maksutonta keskusteluapua yli 12-vuotiaille nuorille, nuorille aikuisille sekä heidän läheisilleen. Lisäksi tarjoamme tukea itsenäistymiseen liittyvissä kysymyksissä. Tapaamiset järjestetään ensisijaisesti etäyhteyksin.
Yhteystiedot: puh. 02-253 9667 tai 040-6608 048
s-posti turvatalo.turku@redcross.fi.
https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta
Turvatalo auttaa arkisin ma-pe vuorokauden ympäri. Lauantaisin ja sunnuntaisin olemme avoinna klo 17:00-10:00.

Tsemppari ry – Nuorten aikuisten kohtaamispaikka

Avointa matalan kynnyksen toimintaa 18-29-vuotiaille nuorille aikuisille. Ajantasaiset tiedot toiminnastamme löytyvät myös Instagramista @tsemppari ja Facebookista facebook.com/tsempparinuortenkohtaamispaikka/ Toiminta etänä:  
Yksilötuki puhelimitse (WhatsApp ja Skype)
Avoin ilta Online -virtuaalikohtaamispaikka ti-to klo 13-16 Discord-palvelimella. Kanavalle pääset liittymään Tsempparin Facebookissa ja Instagramissa olevan linkin kautta
Etäulkoiluryhmä ma ja pe klo 13.00. Lisätiedot: Instagramista @tsemppari ja Facebookista facebook.com/tsempparinuortenkohtaamispaikka/

Turun NMKY- Nuorten kohtaamispaikka Toivo

Nuorten kohtaamispaikka Toivo on avoin matalankynnyksen kohtaamispaikka 17-28-vuotiaille nuorille aikuisille. Toivo tarjoaa mielekästä, aktivoivaa ja kuntoutumista tukevaa päivätoimintaa. Poikkeustilanteessa Nuorten kohtaamispaikka Toivo tarjoaa tukea:
DISCORD ma-pe klo 10-16 puh. 050 501 1599
nuorten.kohtaamispaikka@ymca.fi

Turun 4H:n kurssit

Kurssit toimivat tällä hetkellä etänä Turun 4H-yhdistyksen sivujen kautta ilmoittautuen. 13 - 18 vuotiaat voivat ottaa yhteyttä Instagramin kautta:quhan_nuoret. Suorat kontaktit numeroon 040 966 4100. Olemme yhteyksissä myös Tik Tok-tilin kautta: quhan_huudi. Kesätyöllistäminen toimii normaalisti.
Tytöille ja naisille sukupuolen moninaisuus huomioiden 10-29.v
1. läksyapu
2.seksuaaliväkivaltatyö
3. yksilötuki
4. hyvinvointia tulevia ryhmiä verkossa  
www.mimmi.fi / Turun tyttöjen talo


Tyttöjen Talo

Työntekijät ovat tavoitettavissa Snapchatissä ja Tiktokissa (ttvarissuo) sekä In-stagramissa (turuntyttojentalo), ja puhelimitse ma-pe. Meihin voi olla yhteydessä, jos on huolia tai iloja. Nettisivulta lisätietoa: www.mimmi.fi.
- Läksyapua tarjolla whatsappin tai Teamsin kautta maanantaista torstaihin klo 13-16
Hanna 050- 566 3698 (ti ja to)
Kaisa  050-566 4079
Emmi-Riikka 045-2557170 (ma ja ti)
Katja 050-4126934 (ti ja to)
- Livet instagramissa:
ma klo 13.30-14.30/Johanna
ke klo 14-15/Katja ja Lelli
- Avoin toiminta Discordissa yli 13-vuotiaille ke klo 16-18! Linkki Discordiin Hennalta 050- 464 2027 tai henna.koivunen(a)mimmi.fi

Lisätiedot: Seuraa ilmoituksia Tyttöjen talon Facebook-sivulla

Yökoris/YMCA Turku

Yökorista Turussa! Korista, musaa, yhteistä mukavaa tekemistä. Pelejä ja chillailua iltaisin. Kenelle tahansa nuorelle, pääasiassa 14-23 -vuotiaille. Siis ehkä myös sinulle?

Lisätietoja: https://www.ymcaturku.fi/muu-avoin-toiminta/yokoris/

Vamos Turku

Käytössä puhelin, viestit, WhatsApp, Discord-alusta. Matikkakummit etänä ja tilaa löytyy vielä muutamalle uudelle matikkakummin tarvitsijalle. Yhteydenotot: https://www.hdl.fi/vamos/kaupungit/turku/ tai https://fi-fi.facebook.com/vamosturku/

Seitin ja Invalidiliiton nuorten nettitoimintaa

Nuorten nettitoiminta on tarkoitettu liikuntavammaisille ja pitkäaikaissairaille 18 - 29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka kaipaavat tekemistä. Lue lisää ja ilmoittaudu nuorten toimintaan: https://www.invalidiliitto.fi/ajankohtaista/osallistu-seitin-ja-invalidi...

V-S FinFami

Tuemme mielenterveys- ja päihdeläheisiä keskusteluavulla etänä puhelimitse tai videoneuvottelulla. Lisätietoja saat työntekijöiltä sekä neuvontapuhelimesta arkisin klo 10 – 14, puh. 044 793 0582, www.vsfinfami.fi
 

Lisää tapahtumia ja tekemistä verkossa

Liikuntavinkkejä, konserttitaltiointeja, teatteria ja muita tapahtumia tarjoillaan myös verkossa. Näihin virtuaalitapahtumiin voit osallistua kotoa käsin.

Katso tapahtumat: Virtuaalitapahtumia Turkukalenterissa

Liikuntavinkkejä kotioloihin: Liikkeelle netissä

Harrastakotona.fi-sivusto kokoaa yhteen tekemistä ja mahdollisuuksia kokea ja kokeilla taidetta 

Asiasanat: