Terveys ja hyvinvointi

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö eli YTHS. Sen palveluja voivat käyttää kaikki yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa perustutkintoa suorittavat opiskelijat.

Opiskelijat voivat käyttää myös Turun kunnallisia terveydenhuoltopalveluja esimerkiksi kiireellisissä tapauksissa tai silloin, kun opiskeluterveydenhuolto on suljettuna.

Huomaathan, että tammikuusta 2021 alkaen YTHS:n palveluihin oikeutettujen korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle. 

Lue lisää:

Apua jaksamiseen ja hyvinvointiin

Koronatilanne ja jatkuva etäopiskelu voi olla opiskelijoille kuormittavaa. Moni kärsii motivaatiopulasta, ja osaa saattaa uhata jopa opintojen keskeytyminen. Kun opiskelijatapahtumat ja muut kohtaamiset on peruttu, myös yksinäisyys voi lisääntyä ja uhata hyvinvointia. Onneksi apua on saatavilla.

Jos jaksaminen on koetuksella koronatilanteen vuoksi tai muusta syystä, voit olla yhteydessä oman korkeakoulusi opintopsykologeihin, opettajatuutoreihin tai opinto-ohjaajiin. Myös oppilaitospapit tarjoavat keskusteluapua opiskelijan vakaumukseen katsomatta.

YTHS palvelee myös mielenterveysasioissa. Lisäksi löydät apua Nyyti ry:ltä, joka on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä yhdistys. Muita tahoja ovat mm. nuorten aikuisten kohtaamispaikka Tsemppari sekä harjoitusohjelma Oiva.

Äkillisissä psyykkisissä kriiseissä voit olla yhteydessä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteispäivystykseen.

Lue lisää:

Perheelliset opiskelijat

Opiskelevan vanhemman opas (Hohenthal & Salminen 2018) kokoaa vinkkejä perheen ja opintojen yhdistämiseen sekä arjen hallintaan.

Lue lisää opiskeluikäisen aikuisen terveysasioista: