Våren, studerandens tid

Våren närmar sig med stormsteg, snön smälter, fåglarna kvittrar och dagarna är långa och soliga. Den tunga och mörka vintern är slut och det syns ljus i tunneln. I vanliga fall skulle våren även synas i gatubilden i form av färggranna halare, studeranden som samlas i parken för att njuta av solen och varandras sällskap samt olika studentikosa evenemang.

För mig, har våren i Åbo alltid känts som en tid för studeranden. Den har varit en tid av glädje som kulminerar i Valborgsfirandet på Vårdberget och de sista dagarna tillsammans med studiekompisar före sommarjobbet börjar. Våren, studerandes tid, ser i år väldigt annorlunda ut. 

Åren som studerande är väldigt viktiga

Studeranden, som många andra, har tvingats anpassa sig till en ny livsstil. Vi har tvingats tänka om hur vi studerar och umgås med varandra. Diskussionerna på föreläsningarna har förvandlats till mörka skärmar och pinsam tystnad. Lunch med studiekompisarna i en matsal med glada studeranden har förvandlats till take-away lunch i varsin lilla etta.

För studeranden kan det kännas tungt och svårt, speciellt för dem som flyttat till en alldeles ny stad och kanske även bor ensamma för första gången i sitt liv. Åren som studerande är väldigt viktiga, det är under dessa år vi utvecklas som personer samt knyter nya vänskapsband och kontakter för livet. Det är under dessa år vi testar på våra gränser, gör misstag och lär oss av dom och hittar vår väg i livet.

I år kämpar studeranden istället med allvarliga problem med den mentala hälsan, problem som kräver åtgärder bland flera aktörer på alla samhällsnivåer. Vi kan alla dra vårt strå till stacken för att erbjuda hjälp och stöd men studeranden har stått ensamma med problemen alltför länge. Studeranden har rättighet till att studera utan att vara orolig för sin utkomst. Studeranden har rättighet till att få hjälp då det behövs och inte när det är för sent. Vi kräver konkreta åtgärder nu. 

Gemenskapen bland studeranden i Åbo är speciellt

Åbo är känd som en stad där studielivet blomstrar och alla kan känna sig hemma. Det spelar ingen roll om du gillar fest, musik, skådespel eller idrott, det finns föreningar som välkomnar dig med öppna armar. Gemenskapen bland studeranden i Åbo är något speciellt och något som man inte kan sätta ett värde på. Denna gemenskap ger oss minnen, lärdomar, vänner, stöd och ork i studierna.

Vikten av denna gemenskap har enbart ökat i distanstiderna och det gläder mig att se hur studeranden och föreningarna vågat anpassa sin verksamhet för att erbjuda alla möjligheten till ett mångsidigt studieliv även under de rådande omständigheterna. 
 
Det har varit ett långt och unikt år som visat oss hur viktigt och mångsidigt studieliv vi haft i Åbo före pandemin. Studielivet lever kvar och kommer att göra det även efter pandemin. Men våren, även i distanstider, är studerandes tid. 

Hälsningar Joonas Karlsson

Författaren är styrelseordförande i Åbo Akademis Studentkår.