Turun seudullinen joukkoliikenne Föli

fli-logo_keltainen_englanti.png

Turun kaupunkiseudun joukkoliikenne on nimeltään Föli. Föli on Turun kaupungin sekä Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon yhteinen joukkoliikenne. Föli-alueella asuu yhteensä 290.000 asukasta. Föli palvelee alueen asukkaita, yrityksiä ja turisteja 280 linja-autolla ja yhdellä vesibussilla. Fölissä tehtiin noin 26 miljoonaa matkaa vuonna 2016.

Turun bussilinjaa nro 1, joka kulkee Turun lentokentältä Turun keskustaan ja sieltä Turun satamaan, liikennöidään täyssähköbussein. Sähköbussiliikenne on alkanut vuoden 2016 lopussa. Sähköbusseja on kuusi kappaletta ja ne on toimittanut suomalainen Linkker Oy.

Fölissä kokeillaan innokkaasti erilaista lippuyhteistyötä esimerkiksi teatterin tai valtakunnallisen junaliikenteen kanssa. Yhteislipputuotteiden kokeilu on Fölissä helppoa, sillä busseissa pystytään lukemaan sähköisesti sekä paperisia että mobiililippujen viivakoodeja ja QR-koodeja.

Turku ja Pietari allekirjoittivat heinäkuussa 2017 joukkoliikennettä koskevan yhteistyösopimuksen. Siinä sovitaan, että Turku ja Pietari vaihtavat keskenään tietoa joukkoliikenteen kehittämisessä ja auttavat mahdollisuuksiensa mukaan toisiaan sekä yrityksiä joukkoliikennettä koskevassa yhteistyössä ja kokeiluissa. Erityisesti molempia kaupunkeja kiinnostaa turistien liikkumisen helpottaminen eli että pietarilaisten olisi helppoa kulkea Turussa ja turkulaisten Pietarissa.