Turun ammatti-instituutin projektisalkku

Salkun omistaja: Hannu Immonen
Salkkupäällikkö: Annina Laaksonen

CoVE-Care about IT
Yhteyshenkilö: Sanna Paloposki (sanna.paloposki@turku.fi)
Kuvaus: Care about IT on Erasmus+ -rahoitteinen neljän maan yhteishanke, jota johtaa hollantilainen Noorderpoort College. Hankeverkostossa on mukana oppilaitoksia ja terveydenhuollon ja IT-alan toimijoita Hollannista, Virosta, Italiasta ja Suomesta. Suomesta hankkeeseen osallistuvat Turun ammatti-instituutti sekä Turku City Data Oy.
Tavoite: Care about IT pyrkii vastaamaan mm. väestön ikääntymisestä johtuvaan hoito- ja hoiva-alan kasvavaan tarpeeseen sekä työvoimapulaan kehittämällä terveysteknologian osaamista ja käyttöä sosiaali- ja terveysalalla. Siinä lisätään sosiaali- ja terveysalan sekä IT-alan välistä yhteistyötä. Samalla pyritään parantamaan sosiaali- ja terveysalan veto- ja pitovoimaa. Hankkeessa luodaan alueellinen ammatillisen koulutuksen huippuyksikkö, ”Center of Vocational Excellence”, jonka tavoitteena on kehittää alan opetusta ja osaamista vastaamaan yhä paremmin elinkeinoelämän tarpeisiin. Turun ammatti-instituutti vastaa hankkeessa opetuksen ja täydennyskoulutuksen kehittämisestä ja osaamismerkkien käyttöönotosta.
Kohderyhmä: ammatillisten oppilaitosten opiskelijat ja henkilöstö, ICT- ja sote-alan yritykset ja nykyiset ja tulevat työntekijät
Toteutusaika: 15.6.2023–14.6. 2027
Toteutusalue: Euroopan laajuinen
Rahoittaja: Euroopan Unioni

 

Laatua oppimisen tukeen TAI:ssa
Yhteyshenkilö: Matti Lappalainen (matti.lappalainen@turku.fi)
Kuvaus: Turun ammatti-instituutti (TAI) vahvistaa opiskelijoille tarjottavaa monialaista kokonaisuutta, jossa opintojen henkilökohtaistamisella, opinto-ohjauksella ja erityisellä tuella / erityisopetuksella vahvistetaan opiskeluvalmiuksia, työllistymistä, jatko-opintoja ja yleistä hyvinvointia. Entistä tarkemman tilannekuvan avulla hanke pystyy pilotoimaan uusia tuen toteutuksen malleja OPVAn (opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot), TUVAn (tutkintokoulutukseen valmentava koulutus) ja erityisen tuen sisältöihin. Työn tuloksena opintojen henkilökohtaistaminen monipuolistuu ja opintojen loppuun suorittaminen sekä työelämään tai jatko-opintoihin siirtyminen helpottuvat. Opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamista kohotetaan vertaisoppimisen ja vertaisarvioinnin työkaluilla sekä teemakoulutuksilla, joiden tarve on selvitetty kyselyllä. Lisäksi tuen toteutuksen pilotoinnit auttavat henkilöstöä näkemään, miten arjen monialainen yhteistyö nivoutuu osaksi henkilön työtä. Valtakunnallinen yhteistyöverkosto edistää tuen laadun arviointia ja kehittämistä vertaisarvioinnin ja vertaisoppimisen keinoin.
Tavoite: 

1. Yksilöllinen, päivittyvä ja elävä HOKS – opintojen henkilökohtaistaminen

2. Opinto-ohjaus, uraohjaus, työelämätaidot ja työpaikkaohjaus

3. OPVA, TUVA ja erityinen tuki – tehtävien selkeyttäminen

4. Palvelusivusto, digiohjaus ja tietokannat
Kohderyhmä: 

  • TAI:n opiskelijat eri koulutuskokonaisuuksissa: perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto, TUVA-opiskelijat
  • TAI:n opetus- ja ohjaushenkilökunta
  • Turun seudun työnantajat, joiden tarpeisiin koulutustarjontaa suunnataan
  • levittämistoiminnan kautta muut ammattikoulutuksen tarjoajat

Toteutusaika: 1.1.2024–30.6.2025​​​​​​​
Toteutusalue: Turku ja Turun seutu (Turun ammatti-instituutti, Turun lukiokoulutus,työnantajat), benchmarking-yhteistyötä Espoon (Omnia), Helsingin (Stadin AO) ja varsinaissuomalaisten ammatillisten koulutusten tarjoajien kanssa​​​​​​​
Rahoittaja: opetushallitus

 

OPVA haltuun - Framåt med SSS
Yhteyshenkilö: Marja Kannisto (marja.kannisto@turku.fi)
Tavoite: Hankkeessa luodaan opintovalmiuksia tukevien opintojen (OPVA) järjestämistä tukeva koulutuskokonaisuus ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Hankkeen tavoitteena on OPVAn parhaiden käytäntöjen levittäminen, korkealaatuisten ja laajaan käyttöön soveltuvien opiskelumateriaalien ja toimintamallien laatiminen sekä koulutuksen järjestäjien henkilöstön osaamisen kasvattaminen. Sen tuloksena mahdollisuus toisen asteen opintoihin ja tutkinnon suorittamiseen toteutuu aiempaa yhdenvertaisemmin.
Kohderyhmä: hankkeessa mukana olevien ammatillisten oppilaitosten opiskelijat ja henkilöstö, muut ammatilliset oppilaitokset
Toteutusaika: 1.1.2022–30.4. 2024
Toteutusalue: valtakunnallinen
Rahoittaja: opetus- ja kulttuuriministeriö (strategiarahoitus)

 

POLJIN - Polkuja jatko-opintoihin
Yhteyshenkilö: Miia Lehtonen (miia.lehtonen@turku.fi)
Tavoite: Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on tuoda helpotusta varhaiskasvatuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon työvoimapulaan jatkuvaa oppimista hyödyntämällä.

Teemoittain tavoitteet ovat seuraavat:

    • A. VARHAISKASVATUS
      Varhaiskasvatuksen osalta hankkeen tavoitteena on lisätä varhaiskasvatuksen opettajaksi (VO) hakeutuvien ja opiskelevien henkilöiden määrää. Uusia VO-opintoihin lähteviä haetaan sekä ammatillisista opiskelijoista (etenkin perustutkinto opiskelijoista) että työelämässä olevista varhaiskasvatuksen lastenhoitajista. Ammatillisessa koulutuksessa sosiaali- ja terveysalaa tai kasvatus- ja opetusalaa opiskeleville rakennetaan VO-opintoihin johtava opintopolku. Työelämässä jo olevien varhaiskasvatuksen lastenhoitajien jatkuvan oppimisen tueksi hankkeessa levitetään ja jatkokehitetään Turun kristillisen opiston rakentamaa, työn ohessa suoritettavaa VO-koulutuspolun mallia.
    • B. SOSIAALI- JA TERVEYSALA
      Sosiaali- ja terveysalalla hankkeen tavoitteena on alan veto- ja pitovoiman parantaminen. Koulutuksen vetovoimaa kohennetaan mm. suunnittelemalla ja toteuttamalla malleja ammattikelpoisuuden (lähihoitaja/hoiva-avustaja, myös varhaiskasvatuksen lastenhoitaja/ päiväkotiavustaja) nopeampaan ja sujuvampaan hankkimiseen opiskelijoille, joilla on entuudestaan alan osaamista, esim. muualla suoritettu tutkinto jota ei Suomessa tunnusteta.
    • C. JATKUVAN OPPIMISEN TUKI
      Jatkuvan oppimisen tuen teemassa tavoitteena on kehittää niin opiskelijoiden kuin työelämässä olevienkin jatko opintovalmiuksia, ammatillisen koulutuksen järjestäjien ohjausosaamista sekä ohjausta tukevia menetelmiä ja välineitä toisen asteen jälkeiseen nivelvaiheeseen. Näiden tavoitteiden edistämiseksi teemassa kehitetään jatko-opintokoordinaattorin työnkuva, jota myös pilotoidaan hankkeessa. Teeman työkokonaisuudessa toteutettavat toimenpiteet tukevat molempien muiden teemakokonaisuuksien työtä.

Kohderyhmä: Hankkeen tärkeimmät välilliset kohderyhmät ovat

    • varhaiskasvatusalan sekä sosiaali- ja terveysalan palveluntarjoajat yleensä
    • toteutusalueen varhaiskasvatusalan sekä sosiaali- ja terveysalan työnantajat, jotka tarvitsevat lisää koulutettua ja erityisesti korkeakoulutettua työvoimaa ja ovat valmiita tukemaan omia työntekijöitään osaamisen ja mahdollisesti myös jatkotutkintojen hankkimisessa.

Lisäksi hankkeen levittämistyön kautta välilliseen kohderyhmään kuuluvat hankkeen ulkopuoliset ammatilliset oppilaitokset eri puolilla Suomea, ohjauksen ja maahanmuuttajatyön palveluntarjoajat sekä ammatillisen koulutuksen sidosryhmät (esim. ammattiliitot, yrittäjäjärjestöt).
Toteutusaika: 1.8.2023-31.7.2026​​​​​​​
Toteutusalue: Varsinais-Suomi ja Satakunta​​​​​​​
Rahoittaja: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

 

Strapetsi – Strategisen ja pedagogisen toiminnan johtaminen – Ledning av strategisk och pedagogisk verksamhet
Yhteyshenkilö: Marja Kannisto (marja.kannisto@turku.fi)
Tavoite: Hankkeessa luodaan ammatillisen koulutuksen strategisen ja pedagogisen johtamisen toimintamalli. Hankkeen tavoitteena on kehittää ammatillisen koulutuksen johtamista ammatillisen koulutuksen toiminnan vaikuttavuuden, tuloksellisuuden ja laadun vahvistamiseksi. Sen mahdollisuutena on huomioida ammatillisen koulutuksen laaja-alainen kehittäminen tietovarantoja hyödyntäen. Tavoitteiden saavuttamisesta vastaa 81 ammatillisen koulutuksen järjestäjän verkosto.
Kohderyhmä: Hankkeessa mukana olevien ammatillisten oppilaitosten henkilöstö ja muut ammatilliset oppilaitokset
Toteutusaika: 1.12.2023-31.12.2024
Toteutusalue: Valtakunnallinen
Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö (strategiarahoitus)
Nettisivut: Strapetsi – Strategisen ja pedagogisen toiminnan johtaminen – Ledning av strategisk och pedagogisk verksamhet (turku.fi)

 

Suunnaksi talousosaaja
Yhteyshenkilö: Irina Loponen (irina.loponen@edu.turku.fi)
Tavoite: Hankkeen tavoitteena on luoda urapolkuja, työllistymismahdollisuuksia ja osaavaa työvoimaa. Lisäksi tavoitteena on luoda malli taloushallinto-osaajakoulutuksille tai -korkeakouludiplomille. Hanke toimii väylänä AMK:n erillishakuun sekä mahdollistaa opintojen sisällyttämisen korkeakoulu- ja ammattiopintoihin.
Kohderyhmä: Yhteiskunta, liiketalous ja hallinto
Toteutusaika: 5.12.2022-28.2.2025
Toteutusalue: Alueellinen
Osatoteuttaja: Turun ammatti-instituutti
Rahoittaja: Jatkuva oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus JOTPA

 

VIPU - Vihreä siirtymä puhtauspalvelualalle
Yhteyshenkilö: Anne Aksentjev (anne.aksentjev@edu.turku.fi)
Tavoite: 

  1. Hankkeessa laaditaan selvitys puhtausalan osaamistarpeista vihreän siirtymän osalta. Selvitys auttaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelun koulutusalaa ennakoimaan yhdessä alan yritysten ja työnantajien kanssa alan muuttuvia ammattitaito- ja työsuoritevaatimuksia koulutuksen yleisen työelämärelevanssin ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi.
  2. Hankkeessa rakennetaan, kokonaisuudessa 1 laaditun selvityksen perusteella, puhtausalan työnantajien tarpeita  vastaavia ympäristövastuullisuuskoulutuksia. Koulutusten tavoitteena on lisätä puhtausalalla työskentelevien kestävän kehityksen osaamista ja kohottaa näin heidän asemaansa työmarkkinoilla. Osa koulutusten sisällöstä vähentää myös työn fyysistä kuormittavuutta ja sen aiheuttamia altistumisia vaarallisille kemikaaleille, parantaen näin työntekijän mahdollisuutta pitkään työuraan.

Kohderyhmä: Hankkeen keskeinen kohderyhmä on puhtauspalvelualan työntekijät​​​​​​​
Toteutusaika: 30.6.2022-31.12.2024​​​​​​​
Toteutusalue: Turun ammatti-instituutti, Turku ja sen lähialue
Rahoittaja: Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus