Kohdennettu erityisavustus nuorisotoimintaan

Lisätiedot:

Kuka voi hakea?

Avustusta voivat hakea yhdistykset, järjestöt ja nuorten vapaat toimintaryhmät.

Mihin myönnetään?

Avustus on tarkoitettu yksittäisiin, kertaluonteisiin tapahtumiin ja toimintoihin, jotka eivät ole yhdistyksen toimintasuunnitelmassa. Tapahtuman tai toiminnon tulee kohdentua alle 29-vuotiaille. 
Kohdennetulla erityisavustuksella halutaan erityisesti tukea kohteita, jotka vastaavat nuorisotoiminnan haasteisiin sekä tuottavat uutta ja kokeilevaa toimintaa. 
Avustusta myönnetään enintään 1000 euroa/hakemus.

Milloin ja miten haetaan?

Avustushaku on jatkuva. Avustuksia haetaan sähköisellä lomakkeella klikkaamalla lomakesivustolle
Hakemukseen on liitettävä yhdistyksen hyväksytty toimintasuunnitelma. 
Kulttuuri- ja nuorisolautakunta käsittelee hakemukset kolme kertaa vuodessa: helmi-, touko- ja syyskuussa sekä harkinnan mukaan muuna ajankohtana.

Vuoden 2024 haku- ja käsittelyajat

  • Helmikuun käsittely
    • Hakemus jätettynä sähköiseen hakujärjestelmään viimeistään maanantaina 12.2.
    • Päätökset kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kokouksessa 29.2.
    • Päätöksistä tiedotetaan hakijoita n. viikko kokouksen jälkeen
  • Toukokuun käsittely
    • Hakemus jätettynä sähköiseen hakujärjestelmään viimeistään torstaina 25.4.
    • Päätökset kulttuuri- ja nuorisolautakunnan kokouksessa 16.5.
    • Päätöksistä tiedotetaan hakijoita n. viikko kokouksen jälkeen
  • Syyskuun käsittely
    • Ajankohdat varmistuvat, kun kulttuuri- ja nuorisolautakunnan syksyn kokousaikataulu on tiedossa kesän alussa.

Avustuksen käyttäminen ja raportointi

Avustuksen käytöstä on annettava selvitys sen kalenterivuoden aikana, jolloin avustus on myönnetty. Selvitys liitetään avustushakemukseen liitetiedostona avustusjärjestelmässä. 

Selvityksestä on käytävä ilmi:

•    Avustuksensaajan nimi ja yhteystiedot
•    Tapahtuman/toiminnon nimi ja ajankohta
•    Lyhyt kuvaus toiminnasta
•    Avustuksen käyttö (liitteeksi kopiot menotositteista eli kuiteista)
 

 

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan avustusohje nuorisotoimintaan

1.    Yleistä avustuksista

Nuorisolain (1285/2016) mukaan nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin. Nuorisolain tavoitteena on edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä toimia yhteiskunnassa. Lisäksi tavoitteena on tukea nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä ja niihin liittyvää tietojen ja taitojen oppimista sekä tukea nuorten harrastamista ja toimintaa kansalaisyhteiskunnassa. Tavoitteena on myös edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista ja parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. 

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta myöntää avustuksia nuorisotoimintaan turkulaisille yhdistyksille, järjestöille ja nuorten toimintaryhmille. Toiminnan tulee olla suunnattu alle 29-vuotiaille.

Lautakunnan perustehtävänä on varmistaa, että sen alainen nuorisopalvelut mahdollistaa, tukee ja turvaa lasten ja nuorten kasvua, tasapainoista elämää sekä omaehtoista toimintaa.

Jokaisella avustettavalla taholla tulee olla myös omaa varainhankintaa toimintojen toteuttamiseksi. Lautakunnan myöntämät avustukset saavat olla yhteensä enintään 80 % järjestön tai toimintaryhmän kokonaiskuluista. Lautakunnalla on oikeus periä takaisin avustuserä, joka ylittää edellä mainitun rajan.

Lautakunnan avustusmuodot nuorisotoimintaan ovat kohdennettu erityisavustus ja toiminta-avustus.

 

2.    Avustusten jakoperiaatteet

Lautakunta päättää harkintansa nojalla avustusten myöntämisestä, määrästä ja käyttötarkoituksesta. Avustuksilla tuetaan toimintaa, joka edistää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta, tukee arjen rakentumista ja myötävaikuttaa nuorisotyön yleiseen kehittämiseen. Avustettavan toiminnan tulee olla nuorisolähtöistä, kaupungin linjausten mukaista sekä tukea lautakunnan painopisteitä. 

Kulttuuri- ja nuorisolautakunnan painopisteet ovat:

1)    Yhdenvertaisuuden edistäminen ja eriarvoistumisen vähentäminen
2)    Digitalisaation ymmärtäminen osana nuorten elämää
3)    Kestävän hyvinvoinnin edistäminen
4)    Osallisuus ja usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin sekä aktiivinen kansalaisuus
5)    Avarakatseinen kansainvälisyys ja moninaisuuden arvostaminen sekä vaaliminen.

Lautakunnan avustusten myöntämisessä ja avustuksen tarpeellisuuden ja määrän arvioinnissa otetaan huomioon toiminnan tarkoitus, laajuus ja laatu sekä muut rahoitusmahdollisuudet.

2.1.    Mihin tarkoitukseen avustuksia ei myönnetä

o    verotusoikeuden omaavan yhteisön nuorisotoiminnan tukemiseen
o    muuhun kuin Turun alueen nuorisotoimintaan
o    koulun, oppilaitoksen tai muun laitoksen toimesta järjestettävään nuorisotoimintaan
o    sellaisille nuorisoryhmille, joiden toiminta on katsottava kunnan toimesta järjestetyksi toiminnaksi
o    toimitilojen rakentamiseen ja perusparantamiseen eikä kiinteistöjen, osakkeiden tai käyttöiältään yli kolme vuotta kestävien koneiden ja laitteiden hankintaan
o    toimintaan, joka on hyvien tapojen vastaista tai loukkaavaa
o    yritystoimintaan tai yksityishenkilöille.

Avustusta ei myönnetä hakijalle, joka saa samaan tarkoitukseen Turun kaupungin muuta avustusta.

 

3.    Avustusten hakeminen: myöntämis- ja maksamisperusteet

Avustuksia haetaan määräaikaan mennessä sähköisen järjestelmän kautta osoitteessa http://lomakkeet.turku.fi tai www.turku.fi/avustukset. Kaikissa avustusmuodoissa hakija vastaa ensin kaikille yhteisiin kysymyksiin, jotka koostuvat perustiedoista, taustakysymyksistä ja avustuksiin ohjaavista kysymyksistä ja joiden perusteella hakemus ohjautuu oikealle hakemuskaavakkeelle. Myöhästyneitä tai luonnostilaan jääneitä hakemuksia ei käsitellä. 

Toiminta-avustus myönnetään hakijan määräaikaan jättämän avustushakemuksen, toimintasuunnitelman, talousarvion sekä edellisen kauden toteutuneen toiminnan perusteella. 

Päätös avustuksesta lähetetään hakijalle lautakunnan päätöksen jälkeen sähköisesti, jos hakija on antanut tähän suostumuksen hakemuksessaan. Muussa tapauksessa päätös toimitetaan kirjallisesti. Uusia avustuksia ei makseta ennen kuin edelliset avustukset on selvitetty asianmukaisesti.

 

4.    Avustusmuodot

4.1.    Kohdennettu erityisavustus (jatkuva haku)

Kohdennettu erityisavustus on tarkoitettu yksittäisiin, kertaluonteisiin tapahtumiin ja toimintoihin, jotka eivät ole hakijan toimintasuunnitelmassa. Tapahtuman tai toiminnon tulee kohdentua alle 29-vuotiaille. Avustettavia ryhmiä voivat olla myös aikuisjärjestöjen yhteydessä toimivat nuorten ryhmät ja nuorten vapaat toimintaryhmät. Kohdennetulla erityisavustuksella halutaan erityisesti tukea kohteita, jotka vastaavat nuorisotoiminnan haasteisiin sekä tuottavat uutta ja kokeilevaa toimintaa. 

Kohdennettua erityisavustusta voi hakea ympärivuotisesti. Avustusta myönnetään enintään 1000 euroa/hakemus. Hakemukseen on liitettävä yhdistyksen hyväksytty toimintasuunnitelma. Kulttuuri- ja nuorisolautakunta käsittelee hakemukset vähintään kolme kertaa vuodessa: helmi-, touko- ja syyskuussa. 


Avustuksen käytöstä on annettava selvitys sen kalenterivuoden aikana, jolloin avustus on myönnetty. Avustus maksetaan selvitystä ja menotositteita (kuitit) vastaan. Selvitys ja menotositteet tulee liittää hakemuksen liitteeksi sähköiseen järjestelmään. Uusia avustuksia ei makseta ennen kuin edelliset avustukset on selvitetty asianmukaisesti.

Kohdennettua erityisavustusta voidaan myöntää harkinnan mukaan myös hakijalle, joka saa kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-avustusta.


4.2.    Toiminta-avustus (hakuaika 1.–31.10.)

Toiminta-avustusta myönnetään turkulaisten nuorisoyhdistysten ja niihin rinnastettavien aluejärjestöjen sääntömääräiseen ja toimintasuunnitelman mukaiseen yleisen nuorisotoiminnan toteuttamiseen. Jos kyseessä on aikuisjärjestön järjestämä nuorisotoiminta, sen osuus on erotettava kirjanpidossa ja toimintakertomuksessa yhdistyksen muusta toiminnasta. 

Henkilöjäsenyyteen perustuvien nuorisoyhdistysten muodostamalle aluejärjestölle voidaan myöntää toiminta-avustusta sillä edellytyksellä, että aluejärjestö on rekisteröity ja sen toimialue on pääasiallisesti Turun kaupunki. Avustushakemuksessa on oltava kunkin paikallisen yhdistyksen osalta tiedot, jotka muidenkin nuorisoyhdistysten on annettava. 

Toiminta-avustusta myönnettäessä otetaan huomioon se, miten laajasti järjestö tavoittaa nuoria toimintavuoden aikana. Rekisteröimättömältä nuorisoyhdistykseltä edellytetään, että sen hallintotoiminta ja talous on järjestetty kuten rekisteröidyn yhdistyksen ja sen nimenkirjoittajat ovat täysi-ikäisiä.

Toiminta-avustuksen hakuaika on 1.–31.10. Avustusta haetaan sähköisen järjestelmän kautta osoitteessa http://lomakkeet.turku.fi tai www.turku.fi/avustukset. 

Toiminta-avustushakemukseen on liitettävä kaikki vaaditut liitteet. Tämä on välttämätöntä hakemusten käsittelyn ja keskinäisen vertailun vuoksi. Hakemusta voi täydentää myöhemmin liitteiden osalta, mutta mahdollisimman täydelliset hakemukset nopeuttavat päätöksentekoa.

Toiminta-avustushakemukseen tarvitaan seuraavat liitteet:

o    Yhdistyksen hyväksytty toimintasuunnitelma ja talousarvio, sille kaudelle, jolle avustusta haetaan.
o    Toimintakertomus edelliseltä vuodelta
o    Yhdistyksen säännöt ensimmäisellä hakukerralla tai kun sääntöihin on tullut muutoksia.

Jos yhdistykselle on myönnetty toiminta-avustusta aiemmin, tulee hakemuksen mukana toimittaa edelliseltä vuodelta:

o    Tuloslaskelma (tulo- ja menolajeittain) ja tase liitetietoineen
o    Tilintarkastuskertomus/ toiminnantarkastuskertomus

Kulttuuri- ja nuorisolautakunta voi harkintansa mukaan solmia erillisen määräaikaisen kolmevuotisen avustussopimuksen sellaisten järjestöjen kanssa, jotka saavat kulttuuri- ja 
nuorisolautakunnan toiminta-avustusta, ja joiden tavoitteet ja toiminta ovat yhdensuuntaisia nuorisopalvelujen strategisen sopimuksen kehittämistoimenpiteiden ja kulttuuri- ja nuorisolautakunnan toiminta-ajatuksen kanssa.

 

5.    Avustusten käytön valvonta

Lautakunta valvoo avustusohjeen noudattamista. Avustukset tulee käyttää niihin tarkoituksiin, joihin ne on myönnetty. Mikäli avustuksen saaja ei anna hyväksyttävää selvitystä saamansa avustuksen käytöstä määräaikaan mennessä, voidaan avustus periä takaisin. 

Mikäli avustusta ei voida käyttää myönnettyyn tarkoitukseen, hakijan tulee palauttaa maksettu avustus tai sen osa tai anoa lautakunnalta etukäteen käyttötarkoituksen muutosta. 

Jokaisen avustuksia saaneen tahon toiminta ja talous voi joutua vuosittain tarkemmin tarkastettavaksi. Lautakunnalla on oikeus tarkastaa avustuksien saajien tilit ja toiminta kulttuuri- ja nuorisolautakunnan myöntämien avustusten osalta. 

Avustusten myöntämisessä noudatetaan lisäksi kaupungin avustuksia koskevia yleisohjeita.

 

6.    Muutoksenhaku

Avustuspäätökseen haetaan muutosta kuntalain (410/2015) määräysten mukaan.