Hyvinvoinnin edistäminen ja palveluiden kehittäminen – Hyvinvoiva Turku

Tavoitteet

Laadimme palvelustrategian, jossa määrittelemme millaista laatua miltäkin palveluita odotamme ja mitkä tuottamisen tavat voivat olla mahdollisia. Kaupunki vastaa palveluvelvollisuuksistaan kustannusvaikuttavasti pyrkien käyttämään aktiivisesti myös kolmannen sektorin ja yksityisen palveluita taatakseen mahdollisuuden kustannusvaikuttavuuden, laadun ja saatavuuden vertailuun kaikkien toimijoiden kesken turkulaisten parhaaksi. Lisäämme kaupunkilaisten valinnanvapautta.

Ennaltaehkäiseviin palveluihin panostamme asteittain voimakkaammin siten, että vuoden 2023 alusta on Turussa luotuna kokonaisvaltainen hyvinvoinnin edistämisen toimintamalli. Tämän toimintamallin luomme yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Koronavuosi on aiheuttanut hoito- ja palveluvelkaa sekä oppimisvajeita. Selvitämme, miten suureksi hoito- ja palveluvelka sekä oppimisvajeet ovat muodostuneet. Nämä hankkeistamme selkeiksi hankkeiksi, joihin laaditaan omat toimenpideohjelmat.

Selvitämme mahdollisuudet koota ruotsinkielisiä palveluita yhteen kokonaisuuteen.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus

Tärkein tavoite sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta on hallittu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtäminen hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta alkaen. Vaikutetaan siihen, että uudet hallinnolliset rajat eivät muodostu turkulaisten hyvinvoinnin esteeksi.

Vahvistamme palveluohjausta, erityisesti vanhuspalveluissa ja lasten ja nuorten palveluissa, jotta asiakkaat löytävät helposti ja sujuvasti oikean palvelun oikeaan aikaan. Perhekeskusmalli on osoittautunut hyväksi tavaksi koota perheiden palveluita yhteen. Selvitämme perhekeskusmallin laajentamista Turussa huomioiden sote-uudistuksen tavoitteet.

Selvitämme vanhusten asumispalveluiden lisäämisen mahdollisuudet. Osana valmistautumista sote-uudistukseen arvioimme vanhusten koti- ja asumispalveluiden kokonaistilanteen hyödyntäen ulkoista arviointia. Arviointi on valmistelun tukena tulevalle hyvinvointialueelle, jonka tulee tehdä riittävät päätökset turkulaisten ikäihmisten oikeanlaisen asumisen turvaamiseksi.

Osana sote-uudistukseen liittyvää tulevaisuuden sote-keskusuudistusta siirrämme sote-palveluiden painopistettä voimakkaasti oikea-aikaisuuteen huolehtimalla saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Tunnistamme henkilöt, jotka käyttävät paljon palveluita ja luomme heille yksilöllisen hoitosuunnitelman ja nimeämme omalääkäritiimin.

Vahvistamme omalääkäriyttä siten, että määrittelemme lääkäreille oikeankokoisen väestövastuun väestöpohjan vaativuuden mukaan ja että jokainen turkulainen saa halutessaan valita ensisijaisen lääkärinsä. Tavoitteenamme on sujuva ja nopea hoitoonpääsy. Omalääkärimallin rakentamisessa priorisoimme yli 60-vuotiaita sekä työterveyshuollon ulkopuolella olevia lääkäreiden saatavuuden puitteissa. Toteutusmallin hoitoonpääsylle valmistelemme syksyn 2021 aikana.

Toteutamme terapiatakuun Turussa.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus

Turkulaisten osaamis- ja koulutustaso nousee. Osaamisen kärkihankkeessa asetamme tavoitteet koulutus--ja osaamistason nostolle sekä toimenpideohjelman sen toteuttamiseen.

Turussa tarjoamme maan parasta koulutusta koko koulupolun ajan aina varhaiskasvatuksesta lähtien. Vahvistamme oppilaiden oppimisen tukea ja oppilashuoltoa. Huolehdimme koulujen välisten erojen tasaamisen ns. positiivisen diskriminaation rahoituksesta tavoitellen hyvän, jatko-opinnot mahdollistavan kielitaidon oppimista kaikille. Vahvistamme myös vanhempien ja oppilaiden osallisuutta koulupolkuun ja sen tavoitteiden asettamiseen.

Turku on Suomen paras toisen asteen kouluttaja laadukkaiden ja monipuolisten lukioiden ja tulevan Taito-kampuksen myötä. Jokainen nuori valmistuu vähintään 2. asteen tutkintoon.

Selvitämme lukiokoulutuksen laajentamista, jotta entistä useammalla turkulaisnuorella on mahdollisuus lukio-opintoihin Turussa.

Koulu- ja päiväkotitilojen tulee olla terveitä ja turvallisia. Päivitämme koulu- ja päiväkotiverkon vastaamaan kaupungin asuinalueiden tarpeita ja laadimme selkeän korjaus- ja uudisrakentamissuunnitelman väistötilatarpeineen. Lisäksi vahvistamme tilojen käyttöä koulun ulkopuolella harrastustoiminnassa.

Koulutyöskentelyn tulee olla jokaiselle turvallista. Työskentelemme tinkimättä turvallisen koulunkäynnin eteen muun muassa ehkäisten koulukiusaamista ja -väkivaltaa.

Laajennamme peruskoulun erikoisluokkatoimintaa kaupungissa ja siten vahvistamme lähiökoulujen vetovoimaa. Osana kansainvälisyyskasvatusta tuemme varhaista kielen oppimista lisäämällä kielipainotteisen varhaiskasvatuksen tarjontaa.

Varhaiskasvatuslain henkilöstömitoitukseen vastaamiseksi selvitämme kaupungin varhaiskasvatushenkilöstön mahdollisuudet täydennyskoulutukseen

Vapaa-ajan palvelukokonaisuus

Vapaa-ajan palvelukokonaisuuden merkitys kasvaa sote-uudistuksen myötä.

Kulttuuri on merkittävä osa kiinnostavaa ja vetovoimaista Turkua. Taide, kulttuuri ja luovat alat vahvistavat hyvinvointia sekä alueen elinvoimaa. Kulttuuri on osa hyvää elämänlaatua ja jatkuvaa oppimista, ja kulttuurilla on erityinen merkitys hyvinvoinnin edistämisessä ja yksinäisyyden torjumisessa.

Tavoitteenamme on, että jokaisella turkulaisella on mahdollisuus osallistua ja tehdä sekä kokea kulttuuria iästä tai elämäntilanteesta riippumatta.

Turkulaiset taiteilijat ovat kulttuurikaupungin vahvuus ja luovien alojen merkitys kasvaa myös taloudellisessa mielessä koko ajan. Perustamme Turkuun Taiteiden talo -konseptin, joka tuo eri alojen luovat ihmiset yhteen ja elävöittää kaupunkia myös laajemmin.

Leikkipaikat ovat lasten liikkumista ja niiden yhteyteen suunnittelemme aikuisten lähiliikuntaa tukevia toimintoja, kuten ulkoliikuntasaleja. Näin kannustamme kaiken ikäisiä liikkumaan yhdessä. Ikäihmisten liikkumisen tarpeet huomioimme liikuntapaikkarakentamisessa ja sen varmistamiseksi keräämme aktiivisesti käyttäjäpalautetta ja muutamme tarvittaessa toimintaamme saadun palautteen pohjalta.

Liikunnan tulee olla osa lasten päivää myös kouluissa. Koulujen opetustilojen, pihojen ja koulumatkojen tulee innostaa luontaiseen liikkumiseen. Toteutamme kouluihin kokeiluja, joiden suunnittelussa kuuntelemme lapsia ja nuoria erilaisten uusien tapojen toteuttamiseksi.

Liikuntapaikkarakentamisen tueksi tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi liikuntaverkkoselvitys, jossa optimoimme lajien keskittymät ja maankäytölliset vaatimukset.

Koronavuosi on lisännyt nuorten pahoinvointia. Huolehdimme, että jokaisella nuorella on yhteys turvalliseen aikuiseen, jotta hän saa tarvittaessa tarvitsemaansa tukea ja apua. Edistämme nuorisotyön ja kolmannen sektorin yhteistoimintaa ja vuoropuhelua, jotta kolmas sektori olisi aktiivisesti edistämässä nuorten oloja koronasta toipumisessa.

Asiasanat: