Isyyden selvittäminen

Avoliitossa ja yksinelävien äitien syntyvän lapsen isyyden selvittäminen hoidetaan lastenvalvojan luona.

Jos vanhemmat vihitään lapsen syntymän jälkeen, eikä isyyttä ole vielä tunnustettu, isyys on aina silti tunnustettava. Muussa tapauksessa lapsella ei ole virallista isää.

Avioliiton aikana syntyvän lapsen isä on äidin aviomies. Jos äidin aviomies ei ole syntyneen lapsen biologinen isä voi biologinen isä tunnustaa lapsen lastenvalvojan luona. Tällöin sekä äidin että aviomiehen on hyväksyttävä isyyden tunnustaminen.

Lastenvalvoja selvittää isyyden ja ottaa vastaan isyyden tunnustamisen.

Ellei mies vapaaehtoisesti tunnusta lasta, vie lastenvalvoja äidin aloitteesta asian käräjäoikeuteen, jossa käynnistyy isyysoikeudenkäynti.

Vastuuorganisaatio: 

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala
Palvelu on tarjolla kielillä:
Suomi
Ruotsi
Palveluluokittelu: 

Toimipisteet

Perheoikeudellinen yksikkö, Turun toimipiste

Lapsen ja isän sukulaissuhteen selvittämistä haluaville

Lastenvalvoja lähettää äidille kutsun isyysasian hoitamista varten saatuaan väestörekisterin ilmoituksen lapsen syntymästä. Näissä asioissa asiakkaiden on käytävä henkilökohtaisesti lastenvalvojan luona.Henkilöllisyystodistus (ajokortti/passi/henkilökortti) on oltava mukana asioitaessa lastenvalvojan luona.

Isyyden ollessa epävarma esitetään tehtäväksi oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus). Lastenvalvojalta saa lähetteet maksuttomiin tutkimuksiin.

Palvelun toteutustapa: 

Itse tuotettu palvelu

Vastuuorganisaatio: 

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala
Palvelun kieli: 
Suomi
Ruotsi

Aukioloajat

Aukioloajat
Ma - Pe 09:00 - 16:00