Pyöräpysäköintikokeilut

Pyöräpysäköinnin kokeiluissa testataan kesällä ja syksyllä 2021 uusia innovatiivisia ratkaisuja pyöräilyn edistämiseksi ja pysäköintiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Kokeilujen tarkoitus on helpottaa ja edistää pyöräpysäköintiä, tarjota uusia palveluja erilaisille käyttäjille ja samalla kannustaa vähähiiliseen liikkumiseen.

Pysäköintikokeilut tehdään alan yritysten ratkaisujen pohjalta. Tavoitteena on luoda kokeilujen avulla pysyviä palveluja kaupunkilaisten käyttöön.

Analysoitua dataa

MarshallAI tarjoaa järjestelmän, jolla voidaan reaaliaikaisesti seurata ja analysoida pyöräpysäköintiä. Järjestelmä kerää dataa pyöräpysäköinnistä kamerakuvan avulla ja analysoi datan konenäköä hyödyntäen. Datasta pystytään analysoimaan pyöräpysäköinnin kestoa, pysäköintialueen käyttöastetta ja esimerkiksi sään vaikutusta pyörien määrään.

Kerätyn tiedon perusteella voidaan kehittää ratkaisuja helpottamaan pyöräilyä kaupungin alueella. Sen avulla pystytään myös havainnoimaan mahdollisia väärinkäytöksiä ja ilkivaltaa, puuttumaan niihin tehokkaammin ja tarjoamaan pyörille turvallisempia pysäköintipaikkoja.

Sähköpyörien akkujen latauskaapit

Turvallinen lataus on elinehto lisääntyvälle sähköpyöräkannalle. Latauspolku on kehittänyt maailman ensimmäisen sähköpolkupyörien akkujen latauskaapin, joka pystyy automaattisesti havaitsemaan palon syttymisen ja sammuttamaan palon itsenäisesti.

Latauskaapit toimivat asiakkaan omien latureiden kanssa ja avaus tapahtuu Latauspolun applikaation avulla. Akun latausta pystytään seuraamaan antureiden avulla ja alkava palo pystytään tunnistamaan ja estämään jo ennen liekkivaihetta. Palotilanteen sattuessa kaappi ilmoittaa tilanteesta viranomaisille ja täyttää latauslokerot vedellä.

Kokeilussa Latauspolku tarjoaa kolme latauskaappia vilkkaiden pyöräilyreittien varsille. Latauskaapit sijoitetaan Turun pääkirjaston uutistorille, Hansakorttelin Yliopistonkadun puoleisen sisäänkäynnin tuulikaappiin ja linja-autoaseman aulaan. Kokeilun ajan kaapit ovat asiakkaiden käytössä ilmaiseksi.

Turvallinen pyöräpysäköinti linja-autoasemalla

Kaskea tuo kokeiluihin turvallisen, suljetun pyöräpysäköintitallin, jonka avaus ja maksu tapahtuu lippuautomaatilla. Nykyiset lippuautomaatit ovat moderneja tekniikaltaan ja sisältävät maksujärjestelmät jo valmiiksi, jolloin niiden käyttöä voidaan monipuolistaa esimerkiksi pyöräpysäköinnin tai sähköautojen palveluihin.

Pyöräpysäköintitalli sijoitetaan linja-autoaseman pysäköintialueen viereen, kevyen liikenteen väylän reunaan. Tallin hyödyt korostuvat erityisesti pidempiaikaisessa pysäköinnissä ja viikonloppuisin, jolloin pyörät ovat kaikkein alttiimpia ilkivallalle ja varkauksille.

Pysäköinnin hinta tallissa on 1 € / 48 h. Kokeilu kestää vuoden loppuun asti.

Turvallinen pyöräpysäköinti lisäpalveluineen Kupittaalla*

Punta Oy:n toteuttama pysäköintipalvelu Tiedepuistossa, ICT-talon sisäpihalla, mahdollistaa turvallisen pyöräpysäköinnin kontissa 24/7. Avaimena toimii selaimen kautta esimerkiksi oma puhelin.

Lisäpalveluita turvalliselle pysäköinnille ovat tavaroiden säilytyslokerikko, sähköpyörän akun latausmahdollisuus sekä omatoiminen pyöränhuoltosetti.

Palvelun hinta on 5–7 €/kk tai 1–2 €/pvä. Palvelu löytyy osoitteesta punta.bikegarage.fi.

Turvallinen pyöräpysäköinti lisäpalveluineen Hansakorttelissa*

CoReorient Oy on toteuttanut turvallisen pyöräpysäköinnin Hansakorttelin parkkihalliin, jonne kuljetaan Kristiinankadulta. Palvelu toimii mobiilisti sekä selaimella että sovelluksella parkkihallin aukioloaikojen mukaisesti.

Palvelu sisältää mm. välineet pyörän omatoimista huoltoa varten, pyörän pesumahdollisuuden sekä omien tavaroiden säilytysmahdollisuuden. Palveluun tulee mahdollisesti mukaan myös pyörähuoltoyritys tarjoamaan lisämaksullista huoltoa.

Pyörävarkauksien estämiseksi Hansassa kokeillaan järjestelmää, jonka avulla asiakas saa ilmoituksen, jos pyörää liikutetaan hänen tietämättään.

Palvelun hinta on 8 €/kk, osa lisäpalveluista lisäksi 5 €/kk. Palvelu löytyy osoitteesta turku.liiteri.net/fi.


Pyöräpysäköintikokeilut ovat osa Keskustan kehittämisen ja Smart and Wise Turun kärkihankkeita sekä *Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta.