Huvilat

Kesähuviloiden rakentaminen alkoi heti sen jälkeen kun Ruissalon palstat saatiin vuokrattua vuonna 1847. Vanhimmista huviloista ei ole säilynyt yhtään alkuperäistä piirustusta, mutta niitä pidetään kaupunginarkkitehti P.J. Gylichin suunnittelemina. Vanhimmat huvilat ovat empiretyylisiä kaksikerroksisia puutaloja ja muistuttavat lähinnä maalaiskartanoita, kuten Villat Ekars, Oskarsberg tai Minnet.

Kesähuviloihin rakennettiin yleensä meren puolelle parveke tai veranta.  Maanviljelyn kannalta oli välttämätöntä rakentaa huviloiden yhteyteen karjarakennuksia ja liitereitä. Pian pihapiiriin nousi myös kesäisiä uimahuoneita ja huvimajoja. Tunnetuin ja merkittävin Ruissalossa toiminut huvila-arkkitehti oli ruotsalainen Georg Theodor Polichron Chiewitz.

                                                                         Uimahuone

 

Nykyisin Ruissalossa on pitkälti yli toista sataa huvilaa. Huvilat saivat suojelumerkinnän Ruissalon osayleiskaavan ensimmäisen luonnoksen yhteydessä vuonna 1990. Huvilat on merkitty suojelukohteiksi myös Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa (2002).

Lähteet:
Soiri-Snellman (1985) Ruissalon huvilat.
Soiri-Snellman (1995) Huvilaelämää 1800-luvulla.

Villa Gustafsberg. Kuva: Turun museokeskus/Sanna Kupila