Kansanpuisto

Yksi Ruissalon palsta varattiin kaiken kansan virkistysalueeksi. Se sai nimen Yleinen käytävä, Promenadi. Se sijaitsi ensin Choraeuksen lähteen kohdalla, mutta sijainti ei ollut onnistunut. Yleinen käytävä siirrettiin vuonna 1860 nykyiselle paikalle, jossa avattiin ravintola ja keilarata. Promenadista muodostui turkulaisten kesäisten retkien kohde, jossa harrastettiin mm. promeneerausta eli käyskentelyä ja piipahdettiin ravintolassa, joka valmistui 1864. Alue sai myöhemmin nimen Kansanpuisto ja sen suosiota lisäsi uimalan ja kesäteatterin rakentaminen.

Uimala

Ensimmäinen uimalaitos rakennettiin rantaan 1890-luvulla ja uudempi merikylpylä 1908 arkkitehti Eskil Hinderssonin piirustusten mukaan. Tämä oli edellistä isompi ja siinä oli katsomo sekä hyppytorni. Uimalassa pidettiin uimakouluja ja kilpailuja. Uimala sortui 1960-luvulla ja sen jäänteet purettiin 1964.

Virallista uimarantaa ei Kansanpuistossa ole, sillä vierestä kulkee laivaliikenne. Myöskään veden laatu ja pohja eivät täytä uimisen kannalta vaadittavia määräyksiä.

Kansanpuisto 1960-luvulla. Kuva: Turun museokeskus/Keijo Hakanen

Ruisrock

Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut rock-festivaali Ruisrock järjestettiin ensin Ruissalon Saaronniemessä 1970, ja vuodesta 1972 se on ollut Kansanpuistossa. Ruisrockissa esiintyy vuosittain kansainvälisiä huippuesiintyjiä. Rantalavan ulkomaiset esiintyjät hämmästyvät aina hyvin lähellä rantaa lipuvista suurista matkustajalaivoista, ruotsinlaivoista. Kansanpuisto onkin hyvä paikka nähdä nämä mahtavat laivat läheltä – aina aamuisin n. klo 6.45–9.00 ja iltaisin n. klo 19.00–21.00 välisenä aikana.

Tekemistä Kansanpuistossa

Huviloista kiinnostuneet pääsevät Kansanpuistosta kätevästi huvilapromenadille. Lapsille on Kansanpuistossa erilaisia leikkivälineitä. Kahvila Villa Promenade tarjoaa herkkuja, ja grillaajia varten on kaksi tulentekopaikkaa. Otathan mukaan omat polttopuut.

Kansanpuiston rannassa sijaitsee vesibussilaituri.

 

                                                                 Kansanpuiston rantaa